Nyheter

oktober 04, 2018

Stockholmklara spelare visar formen

Många av spelarna som kommer till Intrum Stockholm Open visar glädjande nog stark form inför årets turnering. I förra veckan slog sig Fabio Fognini fram till final i Chengdu, och under samma spelvecka avancerade Fernando Verdasco, Alex de Minaur och Taylor Fritz till semifinaler (i Chengdu och Shenzhen).

The Asian Swing pågår för fullt på andra sidan jordklotet och många av Stockholm Open-spelarna visar där nere att de vill vara med i toppen när säsongen ska avrundas med både Nitto ATP Finals i London och ATP Next Gen Finals i Milano. Faktum är att Stockholm Opens startfält innehåller fyra spelare som just nu ligger topp 8 på Race to Milan: Stefanos Tsitsipas, Denis Shapovalov, Alex de Minaur och Taylor Fritz. Det går med andra ord inte att få så mycket bättre startfält när det gäller just Young Guns på touren. På racet till ATP-slutspelet hittar vi flera SO-spelare på topp 15: John Isner på nionde plats, Fognini på elfte och Tsitsipas på 14.e.

Förra veckans spel på ATP-touren gav många fina formbesked för Stockholm Open-spelarna. Bäst gick det för Fabio Fognini som spelade sig fram till final i Chengdu, där han dock lite överraskande förlorade mot den australiensiske profilen Bernard Tomic efter en ordentlig holmgång. Fognini brände tre matchbollar i finalen som bjöd på spänning av bästa märke och många bra dueller. Bernard Tomic har som vi alla vet haft stora problem med sin tennis under de senaste åren, då tyvärr andra saker vid sidan av distraherat och spolierat väldigt mycket för honom.

En del av det har väl i och för sig varit självförvållat, men oavsett vilket var det roligt att se honom som vinnare igen. Och ni som vill se Tomic i årets Intrum Stockholm Open får kanske chansen. Han ligger visserligen en bra bit utanför cutten, men väljer kanske att försöka kvala in. Om nu inte sista wildcardet till huvudturneringen går till Tomic. Hans agent har tydligen gjort en förfrågan. På tal om Chengdu-turneringen i förra veckan kan vi också konstatera att amerikanen Taylor Fritz nådde semifinal (föll mot Fognini) efter segrar mot bland andra Sam Querrey och Mikhail Kukushkin.

Andra SO-spelare som gav lovande formbesked i förra veckans spel var Fernando Verdasco och det australiska stjärnskottet Alex de Minaur. Båda nådde semifinal i Shenzhens ATP-turnering men kunde lika gärna stått öga mot öga med varandra i finalen. Verdasco förlorade med 7–5 i avgörande sets tiebreak mot Nishioka och de Minaur med 10–8 i tiebreak i avgörande set mot Herbert. 19-årige Alex de Minaur är på väg mot ett riktigt stort genombrott. Under den här säsongen har han nått final i både Washington och Sydney, samt semifinal i Brisbane och Shenzhen. Ett riktigt stort framtidshopp för Australien, denne Alex de Minaur.

Den här veckans spel på touren – 500-turneringar i Peking och Tokyo – lovar också gott för SO-spelarna. Både Shapovalov och Tsitsipas är klara för kvartsfinal i Tokyo; Shapo efter segrar mot Chung och Wawrinka, och Tsitsipas efter segrar mot Taro Daniel och just Alex de Minaur (2–1 i set). Och Fabio Fognini hade i skrivande stund klarat av sin förstaomgång i Peking.