Dagsprogram 
Söndag 21 oktober


Oavsett utgången av singelfinalen av 2018 års Intrum Stockholm Open kommer vi att få en historisk segrare. Antingen vinner Ernests Gulbis sin första ATP-titel på fyra år, eller så plockar supertalangen Stefanos Tsitsipas sin första singeltitel överhuvudtaget på ATP-touren. Bäddat för en högintressant och troligtvis dramatisk SO-final.

Den 30-årige letten Ernests Gulbis kom till Stockholm och fick som så många gånger förr under de senaste säsongerna försöka kvala sig in i en ATP-turnering. Hans gedigna spel från förr, hans semifinalplats på Roland Garros 2014 och hans toppnotering som världstia kändes ganska avlägsen. När han började kvalspelet mot Markus Eriksson förra helgen var det nog inte många tenniskännare som hade trott att han en vecka senare skulle stå i en final och duellera om titeln.

Men plötsligt har han fått ihop de flesta bitar i sitt spel igen. Det tunga serveartilleriet finns där igen, vinnarna på backhandsidan känner vi igen på nytt, liksom spelsinne och känsla. Även om han skulle förlora finalen mot Tsitsipas kan man ju hoppas att han nu är redo mentalt och fysiskt igen för att utmana de bättre spelarna. Och att han successivt kan närma sig de rankingpositioner från förr där han hör hemma om han ger sig själv chansen att spela framgångsrik tennis och att kroppen håller för det. Hans väg fram till finalen i huvudlottningen i årets SO har gått via Mikael Ymer, Denis Shapovalov, Jack Sock och John Isner. En helt okej vinnarrad för en spelare som inte ligger topp 100.

För motståndet i finalen svarar alltså Stefanos Tsitsipas som var en av de tyngre spelarvärvningarna SO-ledningen gjorde i år. Den unge greken spås en finfin framtid som spelare och har i år mer än väl övertrumfat relativt högt ställda förväntningar som fanns på honom inför säsongen. Rankingutvecklingen har varit häpnadsväckande. Han inledde säsongen 2018 på plats 91 och har nu häng på topp 10 i världen – och kan om alla konjunkturer går med honom i slutfasen av den här säsongen till och med kvalificera sig för ATP-slutspelet i London.

Men först ska han försöka bärga sin första historiska singeltitel på ATP-touren. Det vore väl egentligen inte mer än logiskt att den kommer redan i år med hänsyn till hur bra han spelat under den här säsongen. I augusti nådde han sin hittills största framgång när han spelade sig fram till final i Torontos Masters-turnering efter att ha knäckt fyra topp 10-spelare på raken: Dominic Thiem, Novak Djokovic, Alexander Zverev och Kevin Anderson. I finalen, tillika på sin 20-årsdag, pressade han Nadal hårt i andra set, men fick till slut ge sig. Tidigare på säsongen hade han även nått finalen i 500-turneringen på grus i Barcelona. Även den gången stod en viss Rafael Nadal i vägen i finalen.

Om man utgår ifrån aktuell ranking – Tsitsipas 16:e man, Gulbis 145:e – så borde utgången av finalen i Intrum Stockholm Open 2018 vara enkel. Men det här lär kunna bli en riktigt tät och oviss match – och en kamp mellan hårt servande, starka returer och förmodligen mycket taktiskt tänkande ute på banan.

ORDER OF PLAY - Monday, 01 January 0001
CENTRE COURT
Starting at 00:00 AM
1
VS

2
VS

3
VS

4
VS

Court 1
Starting at 00:00 AM
VS

VS

VS

VS

Title Partner

Principal Partners/Huvudsponsorer

Official Partners

Partners

Media Partners

Exhibition Partners

Official Suppliers

Suppliers