Nyheter

september 07, 2018

Årets startfält

5 topp 20 spelare klara

Australiensaren John Millman tokskrällde och slog ut Roger Federer ur US Open. En segerbomb som sände chockvågor genom idrottsvärlden. I dag står det också klart att skrällmannen Millman kommer till årets Intrum Stockholm Open.
Andra toppnamn som signat för SO är John Isner, Fernando Verdasco, Philipp Kohlschreiber, Lucas Pouille och Jack Sock. Liksom Next Gen-stjärnorna Denis Shapovalov, Alex de Minaur och Taylor Fritz.

För två veckor sedan gjorde Tournament Director Simon Aspelin klart med italienske publikfavoriten Fabio Fognini och nye grekiske stjärnan Stefanos Tsitsipas. Två tunga spelarvärvningar som säkert kommer att locka mycket folk till Kungl. Tennishallen.
Nu när entrylist fyllts på med alla dessa toppnamn kan man lugnt konstatera att årets Intrum Stockholm Open kommer att få samma höga klass som de två senaste årens mycket starka startfält.

John Millman är en outsider som sällan får de stora rubrikerna, men som nu blivit världskändis över en natt tack vare superskrällen mot Federer i US Open.
Det är dessutom en spelare många säkert unnar att få lite framgångar efter hans tunga år med skador då han tappat rejält på rankingen och säkert många gånger tvivlat på om det kommer att gå att kämpa sig tillbaka.
Under det första halvåret av förra säsongen var han borta från allt spel på grund av en höftskada, men han gav sig fasiken på att han skulle tillbaka. Och det lyckades.
I US Open i fjol plockade han bort sin landsman Nick Kyrgios och i början av den här säsongen var han en boll från seger mot Dimitrov i Brisbane.
Så visst finns det kvalitéer i den Liverpool-älskande John Millmans repertoar. Men att besegra världens genom tiderna bäste spelare, Roger Federer, i US Open – det finns nästan inte på kartan. I kvarten tog resan dock slut där han föll mot
Novak Djokovic.

Kanadensaren Denis Shapovalov spås en lysande framtid inom tennisen och är redan nu, vid endast 19 års ålder, en klart lysande stjärna med ett bländande spelregister och en utstrålning som lockar stort intresse kring hans matcher var han än spelar. Hans enhandsbackhand är otroligt vacker och de vinnare han då och då drar i väg cross från den sidan är under av precision.
Hans stora genombrott kom på hemmaplan i Montreals Masters-turnering ifjol då han spelade bort både Rafael Nadal och Juan Martin del Potro, innan han till slut föll mot Alexander Zverev i semifinal.

En annan spelare med stor framtidspotential och som spelar i årets SO är 19-årige australiensaren Alex de Minaur. Med legendaren Lleyton Hewitt som mentor i teamet har han gjort stora framsteg i år och fått sitt genombrott med finaler i både Washington och Sydney och semifinal i Brisbane.
Lägg också till att han var ytterst nära att besegra Marin Cilic i årets US Open (hade 2–0 i set, men föll till slut med 7–5 i femte).
Alex de Minaur är kvick som en vessla på banan, jobbar stenhårt och har bra vinnarskalle. En hel del tennisexperter tror stenhårt på honom och att han ska bli en framtida superstar inom tennisen.
Bland Next Gen-stjärnorna i årets turnering återfinns också amerikanen Taylor Fritz som nådde personbästa i Grand Slam i årets US Open med en tredjerond, där han pressade Dominic Thiem till en stenhård fight.
Lite kuriosa om honom: trots att han fortfarande bara är 20 år är han redan gift och har barn.

Bland det äldre och rutinerade gardet i årets SO hittar vi en rad stora profiler som John Isner, Philipp Kohlschreiber och Fernando Verdasco.
John Isner har i år vunnit sin första Masters-titel (Miami) och varit i semifinal i Wimbledon, där han föll med 26–24 i femte set mot Kevin Anderson.
Intressant just nu är att Isner fortfarande är kvar i årets US Open, där han ikväll spelar kvartsfinal mot del Potro.
Veteranen Kohlschreiber har också prickat in formen bra under den senaste tiden och nådde åttondelen i US Open efter seger mot landsmannen Alexander Zverev i sextondelen.
Kohlschreiber är alltid rolig att titta på. Det är en strategiskt tänkande spelare med fin teknik, inte minst på backhandsidan.

På svenskfronten i årets Intrum Stockholm Open har vi redan bröderna Ymer i singelstartfältet, båda har fått wild card. Och vi vet alla att de kan skrälla mot bra motstånd. För två år sedan slog Mikael ut Verdasco och i fjol var Elias en boll från att skrälla mot Fognini.
För att inte tala om deras sensationella titel i dubbel häromåret, då de skapade karnevalstämning i Kungl. Tennishallen på avslutningsdagen.
Simon Aspelin har ett wild card ytterligare att dela ut. Och det kan mycket väl gå till någon storstjärna.

av Patrik Cederlund.

 

augusti 22, 2018

Jättelöftet Tsitsipas klar

Kan bli förstaseedad

Intrum Stockholm Open har gjort en mycket intressant spelarvärvning till årets upplaga i greken Stefanos Tsitsipas, ett av de mest spännande framtidsnamnen inom herrtennisen och definitivt en av de hetaste spelarna på ATP-touren just nu.

– Han har en fantastisk form och kommer att bli mycket spännande att följa framöver. Det här är en spelare man verkligen vill ha till Stockholm, säger tävlingsdirektören Simon Aspelin.

 

av Patrik Cederlund, chefredaktör för Svenska Tennismagasinet

 

Ni som följer tennisen på nära håll har självfallet haft ögonen på Stefanos Tsitsipas i flera år och vet vilken talang han besitter, men för de bara allmänt idrottsintresserade har den unge grekens framfart i år kanske ännu inte fått det stora genomslaget.

Tsitsipas är definitivt värd att stifta närmare bekantskap med. I år har han fått ett minst sagt påtagligt genombrott och utvecklat sin potential flera klasser.

Det bevisade han med eftertryck för någon vecka sedan när han fällde den ene toppspelaren efter den andre i Torontos Masters-turnering.

Om man i tur och ordning besegrar Dominic Thiem, Novak Djokovic, Alexander Zverev och Kevin Anderson, så finns där utan tvivel både talang och kapacitet på hög nivå.

I finalen mot Rafael Nadal gjorde han starkt motstånd i andra set (hade setboll), men hade inte tillräckligt med bensin i tanken mot världsettan för att på allvar kunna hugga på titeln.

Tsitsipas kunde dock trösta sig med 600 nya ATP-poäng och en femtondeplats på världsrankingen. Och inte minst att han fyllde 20 år samma dag! Bara en sån sak ...

 

Stefanos Tsitsipas kommer från en riktig idrottssläkt. Hans ryska mamma Yuliya Salnikova är tennistränare och spelade för Sovjetunionen i Fed Cup.

Hans pappa Apostolos Tsitsipas är även han tennistränare och hans farfar Sergei Salnikov var en OS-guldvinnande fotbollsspelare och tränare i Sovjetunionen.

Pappa Apostolos är dessutom den som är huvudansvarig för sonens träning sedan många år tillbaka, även om Stefanos också fått delar av sin tennisskolning på världsberömda Mouratoglou Academy i Nice.

Tack vare sina föräldrar fick Stefanos tidigt upp intresset för tennisen. Han började spela redan vid tre års ålder på en lokal resort, där hans föräldrar var tränare för turister, och på den vägen är det.

Hans juniormeriter har i flera år gett tydliga signaler om att det här är en världsstjärna i vardande. Två gånger har han varit i final i Orange Bowl och även toppat världsrankingen för juniorer.

 

Utöver skrällavancemanget i Toronto lyckades han även ta sig ända fram till final i Barcelonas 500-turnering på grus i våras. Även den gången knäckte han Dominic Thiem, som väl får anses vara topp 3 i världen på grus.

Vem som slog honom i finalen? Ja, det var väl ingen högoddsare direkt att han hette Rafa Nadal, va?

Tsitsipas har som sagt alla möjligheter att bli en framtida superstar inom tennisen. Han har redan de flesta verktygen i lådan, särskilt en tung forehand och en vacker enhandsbackhand.

Men det som imponerade mest på mig under Toronto-turneringen var hans kyla, vinnarskalle och ständiga förmåga att komma tillbaka i matcherna.

 

I hemlandet Grekland är Stefanos Tsitsipas redan mycket populär. Men den omskrivna talangen och den gigantiska framtidspotentialen medför också förväntningar.

”Jag är stolt över att representera Greklands färger världen över och väldigt tacksam över att jag varje dag har möjlighet att ta nya steg och bidra till utvecklingen av grekisk tennis”, har han skrivit i en Instagram-post.

Han är väldigt målinriktad och angelägen om att fortsätta skapa grekisk tennishistoria.

”Jag får chansen att se och göra saker jag aldrig hade fått göra utan tennisen. Annars hade jag varit hemma och suttit i skolbänken. Sporten har gett mig en stor möjlighet. Och den ska jag ta vara på”, sa han för en tid sedan i en intervju med ATP.

Tennisintresset i Grekland kommer säkert att stiga till kokpunkten inom några år om Tsitsipas fortsätter sin klättring mot den absoluta världstoppen.

Redan nu ser man alltflera grekiska tennisfans ute på tourens turneringar, och enligt Henrik Stenmo och Simon Aspelin i SO-ledningen har det redan inkommit förfrågningar om biljettköp från grekiska tennisvänner till årets Intrum Stockholm Open.

 

Dramatik på ett helt annat plan inträffade i Stefanos liv för något år sedan när den unge junioren gav sig ut och simmade med en kompis i samband med en Future-tävling i hemlandet.

Vågorna gick höga i den kraftiga vinden och Stefanos missbedömde situationen totalt och var mycket nära att drunkna när han drev längre och längre ut från land.

Stefanos kan tacka sin pappa för att han fortfarande är vid liv. Apostolos ryckte ut och räddade under några dramatiska minuter sin son från att försvinna i havsdjupet.

”Det var väldigt blåsigt och det gick stora vågor. Men att bada där var inte förbjudet, så jag och en kompis hoppade i. Sen märkte jag plötsligt att jag var 50 meter från stranden och drevs längre och längre ut. Jag försökte simma in till land, men det var omöjligt. Jag kunde inte andas på grund av vågorna och trodde att jag skulle dö”, har han berättat i intervjuer.

Incidenten gav Stefanos nya perspektiv.

”Alla känslor jag kände ändrade mitt liv och min syn på världen.”

Det här gör att han känner stor tacksamhet att få möjlighet att prestera väl på tennisbanan. Men hungern att bli något riktigt stort finns där. Det kan ni vara säkra på.

augusti 22, 2018

Fognini går för en dubbel på svensk mark

Går mot sin bästa säsong hittills

Få tennisspelare är så underhållande att titta på som Fabio Fognini när han verkligen är på spelhumör och får allt att stämma.

Men han kan också vara en McEnroe i miniatyr och reta upp motståndare, publik och domare till bristningsgränsen.

Tack vare att SO-ledningen signat honom i år igen går han för en ”dubbel” på svensk mark och siktar på att vinna både Skistar Swedish Open och Intrum Stockholm Open samma säsong.

 

av Patrik Cederlund, chefredaktör för Svenska Tennismagasinet & Eric Nilsson, reporter, Tennismagasinet

 

Fabio Fognini är utan tvivel en av tourens största bolltalanger och behärskar det mesta i slagväg. Tunga grundslag med lite hemmasnickrad teknik varvas med fantastisk touch och underbara stoppbollar.

Men Fabio Fognini är också minst lika känd för sitt svårtyglade temperament och för att vara en bad boy nästan i klass med mästarna i den genren, Ilie Nastase och John McEnroe.

Fråga de svenska domarna Louise Engzell och Mohamed Lahyani – de vet.

Det italienska yrvädret kallade Engzell för fula saker under US Open ifjol – och som straff blev han utesluten ur turneringen och bötfälldes med motsvarande runt 200 000 kronor. Han bötfälldes sedan med ytterligare 775 000 kronor av tennisens styrande organ. Det bötesbeloppet kan dock sänkas om han sköter sig under 2018 och -19. Han är som sagt under uppsikt...

Italienaren pudlade och bad om ursäkt på sina bara knän – och det var inte bara till Engzell, utan han riktade sig till alla kvinnor världen över.

”Det gör ont att bli kallad sexist, för det är inte sant. Jag är pappa, make och jag har en mamma och syster som jag alltid älskat och respekterat. Jag vet att jag gjorde en allvarlig sak och är redo att ta konsekvenserna. När jag var ensam så grät jag, det erkänner jag. Jag grät för att jag vet att jag inte är sådan. Det kommer inte att hända igen”, sa han till italienska Sky Sport efteråt.

 

Mohamed Lahyani har också han fått det hett om öronen när Fognini ”gone wild” på banan.

Det var i en match mellan italienaren och Dolgopolov i Madrid för några år sedan som Fognini var hotfull mot Lahyani. Italienaren gillade inte vissa domslut och vräkte bland annat ur sig:

”Om jag förlorar matchen, så hamnar du i stort trubbel!”

Som sagt, Fognini har varit inblandad i många incidenter och kontroverser under sin karriär.

Men det är väl samtidigt det här, i kombination med hans breda och sevärda spelregister, som gör honom så intressant att följa för många tennisfans. Oberäkneligheten och spelskickligheten är hans stora signum som spelare.

Att han har John McEnroe som förebild var det väl inget större odds på.

 

Efter utbrottet mot Engzell fick Fognini en skarp varning av ITF som hotade att stänga av honom från spel i ytterligare två Grand Slam-turneringar – om han missköter sig igen.

Sedan dess har Fabio hållit sig relativt lugn och istället fokuserat på sitt spel och att utnyttja den talang som en del tycker att han slösat bort genom att inte alltid ha den rätta inställningen.

Han har också satsat på sitt privatliv och både gift sig och skaffat barn med italienska före detta stjärnspelaren Flavia Pennetta.

 

Sedan han fick Franco Davin som coach för något år sedan har det blivit en uppryckning för Fognini. Han är mera fokuserad i matcherna nu och de mentala promenaderna långt ut i terrängens utmarker, ja, de finns fortfarande, men är inte lika vanligt förekommande längre.

Troligtvis spelar Fognini under den här säsongen sin bästa tennis i karriären och ligger just nu rankad på 14:e plats på ATP-rankingen.

Många håller Fognini som en klar grusspecialist, men jag vill hävda att han behärskar alla underlag och kan prestera världsklasstennis på vilket underlag som helst.

I förra årets Intrum Stockholm Open spelade han och Elias Ymer en fantastisk match i andra omgången där Elias hade matchboll och verkligen var värd segern. Men Fognini slank ur greppet lika hal som en ål och avancerade till semifinal.

Och i somras kom han till Båstad som huvudfavorit och höll ihop spelet fram över matchboll och champagnesprut i finalen – och blev mästare.

Nu går han för en ”dubbel” på svensk mark – och siktar på att vinna titeln även i Stockholm. Får han spelet att stämma och har vaknat på rätt sida kan vinnaren av årets SO mycket väl heta Fabio Fognini.

Oavsett vilket så skänker hans namn stjärnstatus åt årets upplaga av Intrum Stockholm Open.

augusti 16, 2018

Bli inspirerad!

Boka in den 17 oktober

Giving Back är ett inspirerande seminarium där moderator Peter Wallin intervjuar hur man genom sitt entreprenörskap och företagande kan bidra till en bättre framtid. Tillsammans med Stefan Krook, Anna Laurell Nash, Anna Ryott och Måns Zelmerlöw bjuds det på inspirerande berättelser från deras karriärer om hur de kunnat ge tillbaka.

Program
Seminarium 15.30-17.15
Middag & Mingel 17.15
Tennis 18.30

I paketet ingår förutom seminarium, hospitalitypaket med tennisbiljett och mat i Business Lounge.

Pris: 2500:-/pers. ex.moms

Boka Giving Back

 

Läs mer om våra företagspaket.

 

Om talarna:

 

Måns Zelmerlöw
Zelmerlöw & Björkman Foundation
Måns bedriver tillsammans med Jonas Björkman Zelmerlöw & Björkman Foundation där det lyckas slå ihop sina två största intressen, att sjunga och spela tennis. Tillsammans har de tack vare sitt gedigna arbete lyckats finansiera fyra skolor och en femte är på gång.
ZB är en stiftelse för att skapa en bättre framtid för utsatta barn och ungdomar. Stiftelsen grundades 2013 av Måns efter ett besök i Sydafrika. Han mötte där elever som kunde utstråla otroligt mycket glädje och hopp, trots dåliga förutsättningar. En tredjedel av eleverna levde med HIV/Aids, många av dem var föräldralösa och levde i total fattigdom, men ändå fanns en sådan glädje; varför viljan att göra mer växte sig starkare. Men han behövde pengar och stöd, och Jonas Björkman blev en perfekt partner i stiftelsen. Båda har på var sitt håll samlat in mycket pengar till välgörenhet men har ofta gjort det med en känsla av otillfredsställelse angående ovissheten kring hur pengarna hanterades.

Stefan Krook
GoodCauses
Stefan Krook är serie-entreprenören från Handels som utmanar jättarna inom telekom, el, finans och nu post. Tillsammans med Karl-Johan Persson driver han nu bolag som ger hela utdelningen till välgörenhet. Hör Stefan berätta om sin resa med Glocalnet från succé till att tvingas svika sina egna visioner, värderingar och drömmar då it-bubblan brast år 2000.

År 2004 var Stefan i startgroparna att starta i gång elbolaget God El, en konkurrent till jättar som Fortum, Eon, och som skulle ge bort hela utdelningen till välgörande ändamål. Han hade tagit stort intryck av tibetanska buddhismens andlige ledare Dali Lamas bok "Lycka" som hävdar att människan blir lycklig av att hjälpa andra.

- Drivkraften var att göra det jag äär bra på och vända kraften i det till något gott.

Idag arbetar Stefan som VD i Kivra samt som ordförande i GoodCauses. I den ”Goda” gruppen ingår i dag elhandelsbolaget God El, fondbolaget God Fond och stiftelsen som äger dem, GoodCause. Visionen är att Stiftelsen GoodCause ska äga och driva flera bolag med samma grundkoncept; enkla, ärliga och prisvärda produkter och tjänster samt att all avkastning går till välgörenhet.

Anna Ryott
Norrsken Foundation
Anna Ryott gjorde raketkarriär i det privata näringslivet innan hon sadlade om till att arbeta med välgörenhet, först på Unicef och sedan som generalsekreterare för SOS Barnbyar. Efter det blev Anna vd för Swedfund, svenska statens eget riskkapitalbolag för hållbart företagande runt om i världen. På hösten 2017 fick Anna veta att hon personligen står inför sin tuffaste utmaning i livet, en aggressiv form av bröstcancer. Trots det var Anna fast besluten att snabbt komma igång med sitt nya jobb på Norrsken Foundation och sina planer med utrullningen utomlands.
Som vice vd arbetar Anna Ryott tillsammans med vd:n Erik Engellau-Nilsson med Norrskens alla tre ben: fonden som investerar i sociala entreprenörer, det egna labbet där Norrsken utvecklar sina egna initiativ och själva huset som erbjuder lokaler för startup-bolag. Men hennes främsta fokus är de planerade utlandsetableringarna.
”Jag tror att det är här jag kan göra störst skillnad, tillsammans med alla fantastiska entreprenörer som Norrsken stödjer. Norrsken har skapat en unik plattform där teknik kan möta idéer för att lösa global samhällsproblem. Jag tror vi kan göra enorm nytta genom att etablera Norrskens ekosystem i städer runt om i världen.”

Anna Laurell Nash
Hon blev den 30 september 2005 den första kvinnan att utses till årets boxare i Sverige, vann sitt andra VM-guld i den´2 oktober 2005 då hon besegrade Olga Novikova från Ukraina i finalen i 75-kilosklassen. Sitt första VM-guld tog hon 2001. Hon har även tagit tre EM-guld och sju SM-guld samt silver i Europeiska spelen 2015. Efter sin avslutade karriär har Anna gett tillbaka till idrotten i forma av att stötta och motivera ungdomar i förorten att välja rätt bana i livet. Anna vet hur man gör för att ta sig till toppen, både i idrotten och studierna, om och om igen! På vägen har Anna lärt sig en del knep som gjort det lättare att klättra upp igen när hon har fallit, såsom i studier, på arbetsmarknaden, i idrottskarriären och som doktorand.

juni 19, 2018

Ny trio tar över driften av Intrum Stockholm Open

Tre tennisvänner tar över Intrum Stockholm Open


Game Set Events tar över driften av Intrum Stockholm Open. Fokus framåt är att utveckla upplevelsen för publiken och mötesplatsen för företag samt att fortsätta locka en mix av etablerade stjärnor och nya spännande talanger till startfältet för att i förlängningen höja intresset för tennisen i Stockholm och Sverige. Game Set Events ägs och drivs av Simon Aspelin och Henrik Stenmo som tidigare arbetat med driften av evenemanget i Lagardère Sports regi samt Jonas Elmblad som har lång erfarenhet från olika evenemang och sporträttigheter.

 

– Det känns bra, för både ägarklubbarna och partners, att det till stora delar är samma personer som fortsätter driva evenemanget. Samtidigt ser vi nu möjligheter att utveckla turneringen ytterligare ihop med Game Set Events, säger Odd Swarting, Ordförande Stockholm Open AB.  

 

Fördelar med ett lokalt bolag Simon Aspelin har under sina 13 år på ATP-touren spelat turneringen själv ett flertal gånger innan han började arbeta med evenemanget på heltid för drygt fem år sedan. Han ser många fördelar med att Intrum Stockholm Open nu drivs av ett lokalt bolag med stort intresse för svensk tennis:

 

– Vi har många vänner och bra kontakter på ATP-touren och det är värdefullt när det kommer till rekrytering av spelare. Det i kombination med att vi behåller kärnan av teamet från Lagardère Sports borgar för hög kvalitet i produktionen. Samtidigt blir vi mer snabbfotade och vill så klart skapa en ny start och utveckla evenemanget på nya sätt. Vår förhoppning är att turneringen fortsätter att vara en viktig språngbräda för våra svenska spelare och att fler barn och ungdomar får upp ögonen för tennisen och att vi på så vis är med och bygger nya framgångar för sporten i hela Sverige.

Och det har redan börjat bra då vi gjort klart med ytterligare en huvudsponsor genom DNB som är en av de ledande nordiska aktörerna inom bank, finans och försäkring.

 

Även titelsponsorn Intrum ser fördelar med ett lokalt engagemang.

– Med Game Set Events känner vi som titelsponsor att det finns ett genuint engagemang i att utveckla evenemanget, mötesplatsen för företag och i förlängningen svensk tennis. Det är en resa vi gärna är en del av, säger Fredrik Backman, vd på Intrum Sverige.

 

Om Game Set Events AB

Grundat 2018 av Simon Aspelin, Henrik Stenmo och Jonas Elmblad. Bolaget sköter drift, försäljning och marknadsföring av Intrum Stockholm Open. Simon Aspelin och Henrik Stenmo har arbetat med evenemanget på heltid under drygt fem år, varav Simon de senaste två åren som Tournament Director. Jonas Elmblad har arbetat inom Lagardère Sports de senaste tre åren och har dessförinnan lång erfarenhet från olika svenska och internationella evenemang.


Om Intrum Stockholm Open

Intrum Stockholm Open firar i år 50 år och är en turnering i 250 kategorin på herrarnas ATP-tour som består av totalt 63 internationella tävlingar runtom i världen. Turneringen grundades 1969 och har med undantag av åren 1989-1994, då den spelades i Globen, spelats i Kungliga Tennishallen. Turneringen ägs av tennisklubbarna SALK och KLTK (40% vardera) samt Tennis Stockholm (20%) och har sedan starten genererat över 50 miljoner kronor tillbaka till Stockholmstennisen. Turneringen är unik då det är den äldsta inomhusturneringen i världen och tillika den enda som spelas i en befintlig tennishall. Den totala prissumman är över 600 000 Euro. Titelförsvarare i singel är Juan Martin Del Potro från Argentina, idag nr fyra på ATP-rankingen.

 

 

Pressbilder: info@stockholmopen.se

juni 07, 2018

Nätverka i anrik miljö

Nu är årets företagspaket här.

 

Mer än bara en tennisturnering, Intrum Stockholm Open är en tradition.  I år spelas den 50:e upplagan av turneringen och sedan starten 1969 har Kungl. Tennishallen med dess unika atmosfär varit en självklar plats för sport-, näringsliv- och underhållningsvärlden att samlas på. 

På onsdagen presenterar vi ett spännande och inspirerande seminarier - Giving Back med förebilder som jobbar för en bättre framtid genom entreprenörskap och företagande. Moderator är Peter Wallin tillsammans med gästerna Jonas Björkman, Måns Zelmerlöw, Anna Ryott, Stefan Krook och Anna Laurell Nash. Eftermiddagen inleds med seminariet följt av mingel och mat i Business Lounge och tennis från bästa plats.

Mer än bara en dag på Intrum Stockholm Open, vi ser till att du och dina gäster får en oförglömlig upplevelse från bästa plats runt Centre Court och i vår Business Lounge. 

 Läs mer om våra företagspaket.

 

 Läs mer om Giving Back

oktober 22, 2017

Del Potro försvarade titel mot Dimitrov

I och med vinsten i årets Intrum Stockholm Open har Argentinaren nu tagit 20 st ATP titlar.

Juan Martin Del Potro fick lyfta Intrum Stockholm Opens trofé i år igen inför fullsatta läktare. Argentinaren slog Grigor Dimitrov med 6-4, 6-2 i en välspelad final.

Det var två världsklass-spelare som ställdes mot varandra i årets final av Intrum Stockholm Open. Segern för topp 20-rankade Del Potro i årets turnering betyder att argentinaren nu har vunnit Intrum Stockholm Open två år i rad. Idag visade han verkligen varför han mäktat med en sådan anmärkningsvärd bedrift.

- Jag spelade min bästa match för veckan idag, det är underbart att få lyfta denna stora pokal igen, sa argentinaren efter matchen.

Inför matchen hade Del Potro 5-2 i inbördes möten på Dimitrov, de två senaste mötena har dock slutat i seger för bulgaren. Idag fick Del Potro äntligen vinna mot Grigor Dimitrov igen. Grigor hade svårt att komma in i matchen idag samtidigt som Del Potro servade väldigt bra.

- Del Potro förtjänade vinsten idag, förklarade bulgaren efter matchen.

Vid prisceremonin berättade spelarna att de trivs väldigt bra i Stockholm och uppskattar turneringen. På frågan om de kommer tillbaka nästa år svarade båda att de är en möjlighet.

- Förhoppningsvis kan jag komma tillbaka, om allt går som det ska under året, berättade Dimitrov efter matchen. Juan Martin Del Potro va inne på samma spår.

Dagens triumf innebär att Del Potro nu vunnit 20 titlar i sin karriär och ser man till veckans insatser i Intrum Stockholm Open är det med största sannolikhet inte den sista.

oktober 22, 2017

Marach/Pavic vinnare av Intrum Stockholm Open 2017

Detta var deras första titel tillsammans på ATP touren.

 

 


Highlights:

oktober 21, 2017

Titelförsvararen del Potro vände mot Verdasco

Del Potro får chansen att försvara titeln men Dimitrov utmanar.

Lördagens andra semifinal var ett möte mellan två spansktalande eleganter - Juan Martin Del Potro från Argentina och spanjoren Fernando Verdasco. Del Potro var förhandsfavorit för många inför matchen, men många lyfte även ett varningens finger för Verdasco, som gjorde en mycket bra match kvällen innan mot andreseedade Kevin Andersson. Verdasco visade där upp såväl en härlig kämpaglöd som en stor glädje över sitt avancemang till semifinal.

Spanjoren inledde matchen bäst och tog ett tidigt break i första set, men Del Potro kom tillbaka i matchen och spelarna följdes åt till ett avgörande i tie-break. Väl i tie-break var inledningen jämn, men vid ställningen 4-4 gjorde Verdasco ett ryck och tog hem de följande bollarna och tie-break med 7-4. Verdasco spelade stabilt när tillfället krävde det medan Del Potro blandade fantastiska forehands med flera enkla missar på backhandsidan.

Del Potro började andra set bäst och bröt spanjorens serve tämligen enkelt i det tredje gamet. Matchen bjöd nu på många härliga baslinjedueller, men spelarna höll sina servegame fram till 5-4 med chans för argentinaren att serva hem setet och utjämna matchen till 1-1 i set. Del Potros nerver stod pall och han vann gamet blankt till seger i andra set med 6-4.

Verdasco bröt argentinaren tidigt i andra set, men Del Potro kom dock snabbt tillbaka genom att bryta tillbaka redan i det efterföljande gamet. I det åttonde gamet hamnade Del Potro i trubbel, men efter ett långt game lyckades han reda ut det hela och hålla sin serve fram till 4-4. Matchen fortsatte vara jämn och inget ytterligare break utan den jämna matchen fick avgöras i tie-break. Där var Del Potro omutlig och vann komfortabelt med 7-1.

Argentinaren och titelförsvararen är därmed klar för sin andra raka final. Finalen blir en repris på fjolårets semifinal. Den gången besegrade han Grigor Dimitrov i två jämna set. Frågan är vem av de två förhandsfavoriterna som står som segrare i årets Intrum Stockholm Open?

oktober 21, 2017

Favoriten Dimitrov till final!

Fognini försökte men lyckades inte stoppa Dimitrovs framfart

Italienaren Fabio Fognini har gått lite under radarn i årets tävling men i dagens semifinal mot förstaseedade Grigor Dimitrov tog det stopp. 

Dimitrov öppnade starkt och Fognini tvingades att ta en tidig Medical Time-out för att få hjälp av turneringsläkaren. Med tejpat knä och ostadig höft hade Fognini en uppfösrbacke men gav inte helt upp och Dimitrov avslutade första set 6-3. 

Andra set blev en jämnare historia. Där visade det sig att även Dimitrov kan komma i svaj och Fognini hade en 4-2 ledning i settet innan Dimitrov sakta började ta sig tillbaka och tog det till et tie-break. Där rivstartade bulgaren Dimitrov och Fognini gjorde några enkla misstag.

Dimitrov spelar nu sin tredje final i Stockholm.

oktober 20, 2017

Verdasco starkare än Anderson

Sjunde gången gillt för Fernando Verdasco!

I år är det är sjunde gången Verdasco är och tävlar i Stockholm Open, spanjoren har aldrig mäktat med att ta sig till semifinal, tills idag. Men det var ingen lätt bedrift för den 33-åriga spanjoren.

I dagens kvartsfinal var det den andraseedade Kevin Anderson som väntade, en spelare som Verdasco hade tre lika i inbördes möten inför denna kvartsfinalen.

Matchen präglades av hårda och välplacerade grundslag från den över två meter långe Anderson och bollkänsla av yppersta klass från Verdasco. Det var inte mycket som skiljde de båda åt så båda seten fick avgöras i tiebreak. Bägge gångerna var det Verdasco som höjde sig en nivå och vann.

Segern med 7-6, 7-6 innebär att Verdasco är i semifinal för första gången någonsin i Intrum Stockholm Open och där väntar ingen mindre än fjolårsvinnaren Juan Martin Del Potro!

oktober 20, 2017

Titelförsvararen del Potro klar för semifinal

Japanen Sugita lyckades inte rubba argentinaren

Matchen såg ut att gå mot en kort tillställning när fjärdeseedade Del Potro breakade Sugitas två första servgame och vann första set relativt enkelt med 6-2.

Snabbfotade Sugita spelade upp sig rejält under andra set och lyckades med sin fina forehand avgöra med flera välplacerade bollar från baslinjen. Del Potro fortsatte att serva starkt även i andra set som tillslut gick till tiebreak. Där visade argentinaren vilken erfarenhet han har med fint spel och kloka beslut och vann tie-breaket med 8-6.

Del Potro spelar därmed den andra semifinalen under lördagen där han får möta vinnaren av kvällens sista match mellan Verdasco och Anderson.

oktober 20, 2017

Dimitrov semifinalklar

Dimitrov tar sats mot ännu en final i Stockholm

Det brukar vara jämt när Grigor Dimitrov och Mischa Zverev ställs mot varandra. De två tidigare mötena spelarna emellan har båda slutat i tuffa tresetare. Idag var det en mer ensidig historia.

Mischa Zverev spelade i vanlig ordning stabilt volleyspel och såg vass ut i sina egna servegame. Ju längre matchen gick så hittade dock förstaseedade Dimitrov tekniska manövrar som lurade tysken.

Förstaseedade bulgaren spelade stadig tennis matchen igenom vilket ledde till vinst med 6-3, 6-4.

I Semifinal ställs nu Dimitrov mot italienaren Fabio Fognini. Historiskt sett har Dimitrov ett övertag i inbördes möten med tre vinster mot Fogninis två.

oktober 20, 2017

Fognini vände mot Sock

Tre timmar långt drama när Jack Sock och Fabio Fognini drabbade samman.

Det var dramatik på många olika plan i Kungliga tennishallen när Fabio Fognini slog ut fjolårsfinalisten Jack Sock.

Redan på förhand såg matchen ut att kunna bli en tight tillställning mellan två hetlevrade spelare, det blev det också i praktiken.

Matchen började i ett ställningskrig med heta känslor, Amerikanen fick bland annat en varning från domaren för ball abuse. Det var väldigt svårt att avgöra vem som skulle ta tag i taktpinnen. Setet fick avgöras i ett tiebreak, där Jack Sock var snäppet starkare och spelade hem setet med 7-3 i tiebreaket.

Inför andra set hade Fabio Fognini hälsoproblem och blev tvungen att ta en medical timeout, italienaren beslutade efter ett tag att fullfölja matchen. Det andra setet präglades även det av starka känslor från de båda spelarna, Fognini fick tillslut även han ta emot en varning från domaren. Spelmässigt var det fortsatt svårt att utgöra vem som var starkast. Det andra setet avslutades även det i ett tiebreak, denna gång var italienaren snäppet vassare och vann med 7-2 i tiebreaket.

Ett tredje och avgörande set fick särskilja de bägge topp 30-spelarna. Då var det amerikanens tur att stöta på hälsoproblem, även han beslutade att slutföra matchen. Det tredje setet såg länge ut att gå till ett tredje tiebreak i matchen. Då kom ett break från Fognini vid ställningen 5-5 som skulle visa sig vara matchavgörande. Den talangfulla italienaren kunde sen serva hem matchen som slutade 6-7, 7-6, 7-5 efter tre timmars spel.

Fabio Fognini har nu spelat två raka, långa, tresetare. I semifinalen kan han ställas mot förstaseedade Grigor Dimitrov som spelar härnäst mot Mischa Zverev.

oktober 19, 2017

Titelförsvararen del Potro levererade

Tysken Struff kämpade hel vägen men Argentinaren var för stark.

Så sent som i lördags spelade Juan Martin del Potro en tuff semifinal i Shanghai mot ingen mindre än Roger Federer. Men någon trötthet syntes inte av i kvällens match.

Del Potro och Struff möttes i Munchen för ett drygt år sedan, då blev det en tuff tresetare. Idag var det en mer ensidig historia.

Del Potro bröt tidigt Jan-Lennard Struffs serve och efter det hade tysken det tufft att hota argentinaren på allvar i det första set.

Struff spelade upp sig i det andra setet men fick ge vika i ett jämt tiebreak. Matchen slutade 6-2, 7-6 och nu väntar Yuichi Sugita i nästa omgång för Del Potro

oktober 19, 2017

Dimitrov klar för kvartsfinal

Hård uppgörelse mot Janowicz

Toppseedade Grigor Dimitrov överlevde mötet med den kanonservande Jerzy Janowicz.

Bulgaren som vann Stockholm Open 2013 kämpar just nu om en plats i ATP Finals i London.

En seger i Kungl. skulle ta världsåttan Dimitrov en bra bit på vägen att säkra en första slutspelsplats i O2-arena.

Men mötet med den 141-rankade polacken som kvalade in i huvudturneringen blev långt ifrån en enkel historia.

Dimitrov hade en breakboll i första set. Den chansen förvaltade 26-åringen fram till 7-5.

Andra set blev ännu jämnare och gick till tiebreak innan Dimitrov kunde vinna det med 7-5.

Det var en tuff match men jag hade väntat mig en ännu hårdare match berättade Dimitrov efter matchen. Jerzy är en grymt bra spelare, särskilt inomhus.

I fredagens kvartsfinal väntar Mischa Zverev, en spelare som Dimitrov har 2-0 på i inbördes möten.

oktober 19, 2017

Mikael Ymers överman Mischa Zverev vinnare idag

Motståndaren Viktor Troicki kunde inte stå emot tyskens spel.

Mischa Zverev fortsätter vinna i Stockholm och kom upp i skön nivå mot dagens motståndare Viktor Troicki från serbien. Det var en helt annan Zverev än vi såg mot Mikael Ymer tidigare i veckan. 

oktober 19, 2017

Andraseedade Anderson klar för kvartsfinal

Japanen Sugita även han klar efter vinst över Baghdatis.

Årets US Open finalist och på Intrum Stockholm Open andressedade sydafrikanen Kevin Anderson spenderade dryga timman på centercourten idag när han besegrade koreanen Hyueon Chung. Framtidsspelaren Hyeon Chung kunde inte stå emot Kevin Andersons dominans. Andraseedade Anderson gav publiken i Stockholm ett ordentligt smakprov på hans kapacitet.

Sydafrikanen briljerade stundtals med sin kraftfulla forehand och det är tydligt att två meter långe Anderson trivs med att spela tennis just nu. Anderson smällde till med inte mindre än 18 serve-ess i matchen där Chung inte lyckades få den långe Anderson i gungning.

Anderson möter nu Fernando Verdasco i kvartsfinal.

Den 7:e seedade japanen Sugita säkrade även han sin kvartsfinalplats efter vinst mot 2009 års Stockholm Open vinnare Marcos Baghdatis. Matchen gick till 3 set och siffrorna 63 36 62 i japanens favör.

Sugita möter vinnaren mellan Jan-Lennard Struff och Juan Martin del Potro.

oktober 18, 2017

Jack Sock säkrar kvartsfinalplats

Fransmannen Chardy kunde inte stå emot fjolårsfinalisten.

Ikväll klev fjolårsfinalisten, Jack Sock, in i turneringen. Amerikanen motsvarade förväntningarna och vann med 6-4, 6-4 mot Jeremy Chardy. Amerikanaren passade även på att hylla Elias Ymer efter matchen; ”grabben har en grym framtid framför sig” avslutade han kvällen med att säga.

oktober 18, 2017

Mischa Zverev vände mot Mikael Ymer

Mikael Ymer marginaler ifrån att skrälla i år igen.

I fjol spelade han ut Fernando Verdasco i första omgången. Idag var 19-åringen ytterst nära att besegra serve-volley specialisten Mischa Zverev. Den över tio år äldre Zverev lyckades inte alls med sitt serve-volley spel i första set, en teknik han är världskänd för. Ymer lyckades överlista tysken gång på gång när han gick fram på nät och vann första set överlägset med 6-1. Med tiden så vaknade den väldige tyskens volleyspel, vilket ledde till ett jämt andra set, som slutade 7-5 till Zverevs fördel.

I inledningen av det tredje setet hittade Ymer tillbaka till sina fina förbispel vilket ledde till en 3-0 ledning i det avgörande setet. Mischa Zverev visade dock på stor rutin och lyckades återigen hitta en väg in i matchen. Efter en dramatisk avslutning drog tysken det längsta stråt och vann totalt med 1-6, 7-5, 6-4.

Ett resultat som visar på en tuff kväll för båda de svenska bröderna. Nu väntar Viktor Troicki från Serbien i nästa omgång för Zverev.

oktober 18, 2017

Fognini vinner 2 timmars drama mot Ymer

Fogninis attacker för svåra för Ymer.

Elias Ymer inledde starkt och lyckades få ett tidigt break mot italienaren Fognini men lyckan blev kortvarig då Fognini bröt tillbaka direkt. Skarasonen har problem att hålla egen andraserve. Endast 1 av 4 ledde till vunnen poäng i första set vilket gör att Fognini bryter vid ställningen 4 lika och servade hem setet 6-4.

Ymer drar igång andra set med ett blankt serve game och publiken börjar komma igång. Vid ställningen 3 lika känner vi av spänningen hos båda spelarna. Tajmingen är lite av för dem båda och det gäller att ta till vara på sitt övertag.

I ett darrande moment så övertar just Elias momentum och lyckas breaka fram till 5-3 efter ett dubbelfel av Fognini. Glädjen blir total när Elias sen håller egen serve och tar settet med 6-3.

Trots underläge i egen serve vänder han och tar sitt viktiga första serve game och dramatiken fortsätter. Det viktiga breaket blir ett faktum när Elias storspelar i det 5:e gamet och bryter italienarens serve. Men nerverna håller inte riktigt och ställningen är utjämnad efter ett starkt game av Fognini.

Ymer håller sin egen serve och avslutar med två serve-ess och ställningen är 4 lika och när Fognini inte kan hålla igång sin serve är gamet i svaj och efter några härliga dueller är breaket fram till 5-4 ett faktum efter ännu ett dubbefel av italienaren.

Men även Elias Ymer är kapabel till dubbelfel vilket gör att italienaren går fram till två breakbollar och matchen är i liv igen vid ställningen 5-5 och det kom att avslutas i ett oerhört spännande tie-break där Fognini lyckades med vändning och vinst 9-7.

oktober 18, 2017

Fernando Verdasco ångar på!

Verdascos form håller i sig på lucky loserns bekostnad.

Jurgen Zopp fick en andra chans i årets tävling då Nicolas Almagro dragit sig ur. Zopp tog också möjligheten och vann i första omgången. Idag blev dock formstarke Fernando Verdasco en för svår nöt att knäcka. Zopp gav spanjoren en rejäl match men Verdasco kunde ändå spela hem matchen med 6-4, 6-2. Verdasco är nu framme i kvartsfinal där han kan ställas mot andraseedade Kevin Anderson.

oktober 17, 2017

Elias Ymer skrällde mot Leonardo Mayer

Äntligen vinner Elias Ymer sin första match i Stockholm!

Äntligen. Elias Ymer är vidare till andra omgången i Intrum Stockholm Open. 6-4, 3-6, 7-5 mot Leonard Mayer och det var en väldigt bra serve och ett kraftfullt spel från baslinjen som bäddade för
20-åringens första Stockholm-seger. Glädjen och framförallt lättnaden gick inte att ta miste på.

I morgon väntar tufft motstånd för Elias, Fabio Fognini väntar i andra omgången för Sverige-ettan.

oktober 17, 2017

Verdasco visar fin form

Spanjoren Verdasco spelade ut holländaren Haase

Fernando Verdasco fortsätter på vinnarspåret!
Under gårdagskvällen spelade han, tillsammans med Marc Lopes, ut bröderna Ymer ur dubbelturneringen. Idag följde han upp det med drömtennis mot Robin Haase. I en mycket sevärd match gick Fernando Verdasco segrande ur kampen med stabila 6-3, 6-1.

Det är sjunde gången Verdasco är i Stockholm och tävlar, den förre topp 10-spelaren har dock ännu inte lyckats vinna turneringen. I nästa omgång väntar vinnaren av Jurgen Zopp och Lukas Lacko för Verdasco.

oktober 16, 2017

Fognini och Chardy vidare

Fognini klar för andra omgången och möter vinnaren mellan Ymer vs Mayer.

Italienska favoriten övertygade i första omgången

Fabio Fognini ses som en potentiell publikfavorit under Stockholm Open. Den underhållande italienaren hade dock problem i inledningen av första omgången. Den rutinerade Malek Jaziri öppnade starkt och utmanade Fognini i första set. 89-rankade tunisiern räckte ändå inte till och förlorade första set med 5-7. Därefter visade Fognini sin höga potential och kunde spela hem andra set med övertygande 6-1. I nästa omgång kan 6e-seedade Fognini ställas mot svensken Elias Ymer, som spelar senare ikväll mot Leonardo Mayer.

Den 188cm långa fransmannen Jeremy Chardy, med en förstaserve runt 200 km/h, går vidare till andra omgången efter ha besegrat italienaren Alessandro Giannessi. Matchen slutade 6-0, 7-5 och det krävdes 8 matchbollar för att säkra avancemanget för fransmannen.Segerintervju med Jeremy Chardy:

oktober 16, 2017

Ingen dubbelskräll för Ymers

Ikväll klev Sveriges ljusglimtar, bröderna Ymer, in i Stockholm Opens dubbelturnering.

I första omgången väntade tufft motstånd i Fernando Verdasco och Marc Lopes. Svenskparet vann sensationellt turneringen i fjol men fick i år ge vika för det helspanska paret.

Matchen inleddes jämn med fördel Ymer efter att de tidigt brutit spanjorernas serve. Roligare än så blev det dock tyvärr inte för svenskparet, spanjorerna vände första set till 6-4 och kunde sen spela hem andra set relativt smärtfritt med siffrorna 6-0. Härnäst väntar singelspel för de båda bröderna. Elias Ymer ställs mot Leonardo Mayer under tisdagskvällen medan Mikael Ymer möter den starka serve-volley specialisten Mischa Zverev senare i veckan.

oktober 16, 2017

Janowicz glad över vinsten över Zopp

Spana in segerintervjun med Jerzy här!Polens Janowicz kvalificerade sig idag för hans andra Intrum Stockholm Open efter en fin vinst över estniska ettan Zopp. Under matchens första kvart gav Janowicz publiken ett tydligt tecken vad betyder att serva med 221 km per timme. Det har hjälpt polacken vidare under andra setet. Ett kraftlöst spel från den estniska följde, vilket gav Jerzy hans första genomgång. En imponerande crosscourt forehand vinnare gav Jerzy chansen att vinna första setet. Janowicz van första set med 6-1. Fyra kraftiga serve poäng vilka Zopp inte kunde returnera gav polacken vinsten över sitt första game. Zopp kunde inte hålla sin frustration och smällde några av sina vattenflaskor under pauserna. Vid ett resultat 3-2, bytte Janowicz några ord med domaren för att ha förverkat en poäng i hans sista spel på grund av att hans racket rörde på nätet. I andra setet verkade Jerys starka serven tjäna få mer kraft vilket ledde till att polacken registrerade 10 aces. Men den estniska gav inte sig upp. Zopp har levererat för att gå i ett avgörande tiebreak. Med ett pålitligt och långt skott spel, ett dubbelt fel ifrån Janowicz, tog Zopp det andra setet och utmanade Jerzy vidare till ett tredje set. Janowicz fick få ett tidigt break och ledde med 2-1 i tredje setet. Efter några riktiga kompakta games senare servade Zopp för att stanna kvar i matchen. Han började nervöst till 0-40, men efter några bra vinnare senare kunde han leverera en bra nivå. I slutändan kunde estniska inte hålla kvar. Det tog Janowicz 1 timme och 42 minuter för att vinna med 1-6 7-6 6-4.

oktober 16, 2017

Fucsovics och Lacko till huvudturneringen

Förstaseedade Ungraren Fucsovics säkrade sin plats med fin vinst mot amerikanaren Smyczek.

Ungerns tennishopp klar för huvudtävlingen i Stockholm Open Marton Fucsovics, som är den bäst rankade ungraren i världen, kvalificerade sig idag för huvudtävlingen i Stockholm Open.
25-åringen vann behagligt kvalfinalen mot amerikanen Tim Smyczek i två raka set, siffrorna skrevs till 6-4, 6-0.

Lukas Lacko vidare efter jämn kvalfinal efter en välspelad match, där både Lacko och Kolar höll sina servegame bra. Till slut kunde Lukas Lacko bryta Zdenek Kolars serve i ett tredje och avgörande set. Lacko kunde därefter serva hem matchen som slutade 6-7, 7-6, 6-3.

oktober 16, 2017

Spanjoren Almagro skadad

En knäskada medför att Nicolas Almagro drar sig ur Intrum Stockholm Open

oktober 15, 2017

Kvalmörker och barnjubel när tennisfesten drog i gång

Inte ens Tobbe Trollkarls magi kunde rädda de svenska kvalspelarna

Tennisfesten Intrum Stockholm Open är äntligen igång. Söndagen i tennisveckan bjuder traditionsenligt på kvalmatcher, underhållning för alla barn och så klart fritt inträde, så även i år.

Det var både glädje och sorg på centercourten. Tobbe Trollkarl och alla barn svarade för glädjen. De svenska kvalresultaten var det mörkare inslaget. Förväntningarna var väl i och för sig inte särskilt höga på att varken Karl Friberg eller Fred Simonsson som både fick tuffa lottningar mot Marton Fucsovics respektive Jürgen Zopp, skulle ta sig vidare. Men hoppet om en skräll lever ju alltid.

Men varken SALK-spelaren Friberg eller Simonsson från KLTK rådde på sina bättre rankade motståndare. 682-rankade Simonsson föll mot 191-rankade Zopp 4-6, 2-6. Matchen var över på under en timme och för Zopp väntar nu Jerzy Janowicz som besegrade Andrea Arnaboldi.

962-rankade Karl Friberg fick bara med sig tre game i mötet med Marton Fucsovics. Den 104-rankade ungraren vann bekvämt med 6-0, 6-3 och möter Tim Smyzek i kvalfinal. Även Casper Ruud föll i första kvalomgången. Den 18-årige norrmannen som vunnit sin första Challenger i år förlorade mot Simone Bolelli 6-4, 6-4.

Nu står allt svenskhopp till bröderna Ymer som börjar med dubbel mot Lopez/Verdasco på måndag kväll.

Dagens resultat:

๐Ÿ‡ญ๐Ÿ‡บ Fuscovics d ๐Ÿ‡ธ๐Ÿ‡ช Friberg 60 63
๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ธ Smyczek d ๐Ÿ‡ซ๐Ÿ‡ท Robert 76 16 64
๐Ÿ‡ธ๐Ÿ‡ฐ Lacko d ๐Ÿ‡ญ๐Ÿ‡ท Galovic 64 63
๐Ÿ‡จ๐Ÿ‡ฟ Kolar d ๐Ÿ‡ฆ๐Ÿ‡ท Trungelliti 76 36 63
๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡น Bolelli d ๐Ÿ‡ณ๐Ÿ‡ด Ruud 64 64
๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ฆ Marchenko d ๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡น Napolitano 61 62
๐Ÿ‡ช๐Ÿ‡ช Zopp d ๐Ÿ‡ธ๐Ÿ‡ช Simonsson 64 62
๐Ÿ‡ต๐Ÿ‡ฑ Janowicz d ๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡น Arnaboldi 67 75 61

oktober 14, 2017

Lottningen klar! Spännande matcher för bröderna Ymer väntar

Hör vad Simon Aspelin tänker om lottningen och årets turnering. 

oktober 14, 2017

Lottningen klar! Spännande matcher för bröderna Ymer väntar

Hör vad Simon Aspelin tänker om lottningen och årets turnering. 

oktober 14, 2017

Kvallottningen är klar!! Simonson & Friberg för Sverige

Fred Simonsson och Karl Friberg har fått WC till kvalet.

Söndagens spelschema

 

oktober 13, 2017

Zverev in, Isner ut

Sista wc:t går till Mischa Zverev

Mischa Zverev tar det sista wild cardet till Intrum Stockholm Open. 

Detta efter att amerikanen John Isner dragit sig ur.

Tyske Zverev är rankad 27:a i världen och är ett bra tillskott till det redan starka startfältet i Kungl. Tennishallen.

oktober 12, 2017

Förkvalet avgjort, Friberg knep sista wc:t

Karl Friberg SALK och Fred Simonsson KLTK får därmed friplatserna till kvalet

Karl Friberg knep den sista platsen till Intrum Stockholm Open-kvalet. 

 
I förkval-finalen besegrade SALK-spelaren Markus Eriksson från GLTK med 7-6 (5), 7-6 (2).
 
Kvalet lottas på lördag och på söndag drar matcherna i gång.

oktober 12, 2017

Eriksson och Friberg gör upp om det sista wc:t till kvalet

Fred Simonsson får det andra wildcardet till Intrum Stockholm Open

Det drar i hop sig till kval till Intrum Stockholm Open. Det finns två wc till kvalet. 

 
Det ena fick KLTK-spelaren Fred Simonsson, det andra gör 4 spelare upp om i en wc-turniering mellan Markus Eriksson, Partik Brydolf, Karl Friberg och Jonathan Mridha. 
 
Turneringen avgörs på SALK och det blir Markus Ericsson och Karl Friberg som gör upp om det sista wc:t. 
 
Detta efter att Eriksson från GLTK besegrade Patrik Brydolf med 6-2, 6-7 (6), 6-4.
 
I den andra matchen tvingades Mridha bryta med en knäskada efter att ha tappat första set mot Friberg.
 
Finalen spelas på torsdag kl 09:00 på SALK.

oktober 11, 2017

Dimitrov vidare i Shanghai

Räddade tre matchbollar mot Harrison för att ta sig till tredje omgången

Med endast tre dagar kvar till Intrum Stockholm Open rullar Shanghai Rolex Masters Vidare och många av stjärnorna som kommer till Intrum Stockholm Open är vidare i Kina.

 
Grigor Dimitrov är klar för tredje omgången efter en riktig holmgång mot 46-rankade Ryan Harrison. Amerikanen vann första set och tvingade bulgaren till ett tufft tiebreak i skiljeset. Där räddade Dimitrov inte mindre än tre matchbollar innan det hela var över. Det tog världsnian drygt 2,5 timme att besegra Harrison med 3-6, 6-3, 7-6 (6). I tredje omgången väntar Sam Querrey.
 
Omgångens skräll kom i mötet mellan de båda Stockholm Open-spelarna Kevin Anderson och Jan-Lennard Struff. Där den 58-rankade tysken betvingade US Open-finalisten Anderson från Sydafrika i två set, 7-6 (5), 7-6 (2).
 
Även John Isner är vidare till 8-delsfinal i Shanghai efter oväntat hårt motstånd från Stefanos Tsitsipas från Grekland. Amerikanen vann till slut med 7-6 (2), 7-6 (9).

oktober 11, 2017

Tänkte du ta bilen i år? Viktig information till dig.

För årets turnering finns det ingen publik parkering på Storängsbotten som det varit föregående år.

För årets turnering finns det ingen publik parkering på Storängsbotten som det varit föregående år.

Kommer ni till turneringen med bil tänk på att vara ute i extra god tid då det kan ta lite längre tid än vanligt att hitta en parkeringsplats.

Använda gärna kommunala transportmedel - För mer info klicka här.

oktober 06, 2017

Styrkebesked från Elias Ymer i Kalifornien

Räddade 5 matchbollar, vände och vann

Elias Ymer visar fin form inför Intrum Stockholm Open. Borta i Kalifornien är Sverige-ettan vidare till kvartsfinal i Stocktons Challenger efter seger mot Frank Dancevic. En kämparseger för den 208-rankade svensken som behövde tre set och räddade inte mindre än 5 matchbollar mot den 328-rankade kanadensaren, 3-6, 7-6, 6-4. I kvarten väntar 205-rankade hemmaspelaren Tim Smyczek.
 
Markus Erikssons fina form fortsätter. GLTL-spelaren är vidare i $25,000 Futurn i Falun efter seger mot Adrien Bossel från Schweiz och borde ligga väldigt bra till för ett EC till kvalet för Intrum Stockholm Open.
 
i Asien är John Isner klar för tredje omgången i China Open efter en enkel resa mot Leonardo Mayer. Det tog den 17-rankade amerikanen mindre än en timme att besegra 30-åringen från Argentina, som också skall spela Intrum Stockholm Open, med 6-0, 6-3. Det lär bli tuffare i kvarten, där väntar världsettan Rafael Nadal.

oktober 04, 2017

Delpo & Co. vidare i China Open

Stockholms-favoriterna med Delpo och Dimitrov i spetsen är vidare i China Open

Den stora snackisen i dagens omgång i China Open var Nadals två räddade matchbollar mot Lucas Pouille.

 
I vakuumet bakom världsettans vändning så tog sig de tunga favoriterna i Intrum Stockholm Open vidare till den andra omgången i Peking.
 
del Potro besegrade programenligt Swedish Open-segraren från 2014 Pablo Cuevas, 7-6, 6-4.
 
Grigor Dimitrov som med största sannolikhet kommer bli topp-seedad i Kungl. är också vidare. Dimitrov tappade dock ett set på vägen mot 36-raknakde Damir Dzumhur. Det tog världsåttan från Bulgarien nästan två timmar att betvinga 25-åringen från Bosnien-Herzegovina med 6-3, 3-6, 6-3.

I andra omgången möts del Potro och Dimitrov. Argentinaren leder inbördes möten mot Bulgaren med 5-1.

Även John Isner är vidare i Peking. Den 208 cm långe amerikanen slog 11 serve-ess och fick en lugn resa till andra omgången.Malek Jazirir från Tunisien fick endast 5 game, 6-2, 6-3 blev siffrorna för Isner.
 
Däremot så föll den dubble SO-finalisten Jack Sock i en svängig match mot 19-årige Andrey Rublev. Den 39-rankade ryssen som är den yngsta spelaren på ATP:s top 50 skickade ut både Dimitorv och Goffain ur US Open innan han föll i kvarten mot Nadal. Sock vann dock första set med 6-3 innan Rublev vände och vann de två följande med 6-1, 6-2.

oktober 04, 2017

Delpo & Co. vidare i China Open

Stockholms-favoriterna med Delpo och Dimitrov i spetsen är vidare i China Open

Bröderna Ymer visar fin form inför Intrum Stockholm Open.

Borta i Kalifornien tog sig Elias vidare till den andra omgången i Stocktons Challenger-turnering efter att ha besegrat 1a seedade Ruben Belemans från Belgien med 7-5, 6-3. I den andra omgången väntar kanadensaren Frank Dancevic.

Lillebror Mikael spelar $25 000 Future hemma i Falun och är också vidare till andra omgången.Efter ett tappat första set vände Mikael Ymer mot 564-rankade Igor Smilansky från Israel och vann med 6-3, 6-2.

oktober 03, 2017

Ruud klar för kvalet till Intrum Stockholm Open

Nedräkningen har börjat. Ett par tunga Stockholms namn vidare i Tokyo och Peking

Asien-swingen där i full gång. I Tokyo och Peking är flera av de stora Intrum Stockholm Open-namen vidare och därmed har nedräkningen mot Stockholm börjat på allvar.
 
Fast den roligaste nyheten just nu handlar Casper Ruud som är klar för kvalet till Intrum Stockholm Open.
 
Den 18-årige norrmanen blir spännande att följa i Kungl. Just nu är Ruud rankad 134 men var efter en stark säsongsinledning riktigt nära att slå sig in bland de 100 bästa. Ruud som tillhör ATP "Next Generation” har gjort sina bästa resultat på grus som i Rio i våras där han nådde semifinal. I Båstad Challenger nådde norrmannen däremot bara andra omgången. Nu håller han och håller nu på att avsluta sitt första fulla år på ATP Tour.  
 
Asien då? Jo, i China Open i Peking är Fabio Fognini vidare till andra omgången efter seger över Robin Haase, som också spelar Stockholm, i två raka, 7-6, 6-2. Däremot förlorade Verdasco i skiljeset mot kvalspelaren Lajovic.
 
I Tokyo är US Openfinalisten Kevin Anderson klar för andra omgången efter seger mot Gilles Simon 6-2, 7-6.

oktober 02, 2017

Intrum ny titelsponsor till Stockholm Open

Efter 15 år som huvudsponsor väljer Intrum att fördjupa samarbetet och namnge turneringen som nu heter Intrum Stockholm Open

Nu är det klart att Intrum säkrat namnrättigheterna till Stockholm Open, ett av idrottsveriges mest klassiska och omtyckta evenemang.

Intrum som är Nordens ledande aktör inom kredithanteringstjänster och mångårig medlem av Stockholm Opens partnerfamilj har valt att fördjupa samarbetet och namnge tennisturneringen som nu heter, Intrum Stockholm Open. 

”Intrum Justitia har under femton års tid varit huvudsponsor till Stockholm Open. När vi nu tillsammans med Lindorff blir Intrum är det naturligt för oss att vilja sätta vårt nya varumärke på kartan. Stockholm Open är en av de mest anrika och genuina turneringar vi har i Sverige – så när tillfälle gavs att ytterligare stötta sporten och turneringen var det en enkel fråga”, säger vd på Intrum Mikael Ericsson.

Sveriges tillkomst som ledande tennisnation går hand i hand med utvecklingen av evenemanget som föddes 1969 efter Sven Davidson idé. Sedan dess har inte mindre än 21 av 25 världsettor deltagit i turneringen som i fjol röstades fram som ”Tournamnet of the Year” av spelarna på ATP Tour.

”Det är väldigt roligt att Intrum valt att fortsätta den här resan som värd för evenemanget tillsammans med oss och ägarklubbarna; SALK , KLTK och Stockholms Tennisförbund. Intrum har genom åren nyttjat mötesplatsen Stockholm Open på ett oerhört professionellt sätt. Förtroendet att nu också namnge tävlingen är ett fantastiskt fint betyg åt evenemanget och hela organisationen”, säger Christer Hult Executive Director Tennis Europe på Lagardère Sports som arrangerar Intrum Stockholm Open.

september 22, 2017

Karin Frick ny speaker under Stockholm Open

Första kvinnan i rollen under Stockholm Open

Det blir en ny  men bekant röst i Kungl. Tennishallen när Stockholm Open inleds om bara knappt en månad.

Karin Frick som de två senaste åren haft uppdragen som speaker under Skistar Swedish Open i Båstad förlänger tennissäsongen och axlar samma roll under Stockholm Open.

"Det skall bli fantastiskt roligt, Stockholm Open är en av mina verkliga favoritturneringar. Jag har väldigt fina minnen från förr när vi åkte upp från Jönköping och tittade, hälsar Karin".

Speakerrollen under Stockholm Open har traditionellt innehafts av män. Karin blir den första kvinnan i rollen.

 

september 16, 2017

Ymers visar styrka i DC-mötet i Båstad

Grusformen gryr i slutet på säsongen för bröderna Ymer.

Med prick en månad kvar till Stockholm Open så visade Mikael och Elias Ymer vägen för Sverige i DC-mötet mot Litauen.
 
Bröderna som har varsitt WC till Stockholm Open såg under fredagen till, med varsin seger, att Sverige har en 2-0-ledning.
 
Elias var först ut och fick också den lättare resan. 1577-rankade Julius Tverijonas avfärdades i tre raka, 6-2, 6-3, 6-4.
 
Det blev tuffare för 323-rankade Mikael Ymer. Matchen mot 241-rankade Laurynas Grigelis svängde rejält i 5 set. 
 
Men Mikael Ymer som inte hittade när klipp på You Tube för att studera motståndaren prövade sig fram och fann till slut ett sätt att vinna, 2-6, 7-5, 6-0, 0-6, 6-1.

september 07, 2017

Delpo överraskade alla med att slå ut Federer

Kan bli två US Open-finalister i Kungl. Tennishallen under Stockholm Open

Juan Martin del Potro gjorde i natt vad de flesta nog såg som omöjligt - besegrade den pånyttfödde Roger Federer i kvartsfinalen i US Open.
 
Federer och Nadal har vunnit samtliga årets Grand Slams (Federer Australian Open och Wimbledon, Nadal vann Franska) och många såg nog redan fram emot ett nytt episkt möte mellan de största i fredagens semifinal. 
 
I nattens match som var en repris på 2009 års final så räddade argentinaren 4 setbollar i tredje vilket nog var nyckeln till segern med 7-5, 3-6, 7-6, 6-4. 
 
"Jag servade bra och slog min forehand så hårt jag kunde. Vi spelade en riktigt bra match och jag tycker jag förtjänade segern berättade ”Delpo” segerintervjun på banan”.
 
Nu blir det alltså 2009 års US Open-mästare som ställs mot världsettan Nadal istället. 
 
”Visst är det tråkigt berättade Federer efter matchen, men Juan Martin förtjänar det mer och ärligt talat har han en bättre chans att besegra Rafa än vad jag har just nu."
 
Det kan mycket väl bli så att Stockholm Open-publiken kan se fram emot att möta två US Open-finalister när turneringen drar i gång 15 oktober. 
 
Visst världsettan  Nadal är favorit mot ”Delpo”. Men den 31-årige Bocca Juniors-supporten har vunnit de två senaste mötena mot spanjoren. Och på vägen mot titeln 2009 vann del Porto semifinalmötet mot Nadal i tre raka 6-2, 6-2, 6-2.
 
I den andra semifinalen möts Kevin Anderson och Pablo Carreno Busta. Anderson leder med 2-0 i inbördes möten och får bära favoritskapet mot spanjoren.

Se highlights från matchen här

september 06, 2017

US Open-kollen, finalfönstret på vid gavel för Kevin Anderson

Wayne Ferreira och Ernie Els hyllade Anderson för den historiska segern

Det blir åtminstone en US-Open semifinalist i Stockholm Open.

Detta sedan Kevin Anderson i natt besegrade Sam Querrey i en tuff kamp över 4 set, 7-6, 6-7, 6-3, 7-6.

Den kommande semifinalen mot Carreno Busta är en milstolpe för 31-åringen från Johannesburg som aldrig tidigare nått så här långt i en Grand Slam.
 
Dessutom är Anderson den första Sydafrikanen i en GS-semifinal sedan 2003 och hyllningarna hemifrån har inte låtit vänta på sig. 
 
"Jag gjorde en snabbkoll i mobilen och hittade meddelande från Wayne Ferreira, Ernie Els och Louis Oosthuizen. Jag hörde precis att jag är den förste sydafrikanen i den öppna eran att nå semifinal i US Open så jag känner mig ganska stolt berättade Anderson för att.com”.
 
Nu väntar alltså 19-rankade Carreno Busta i semifinal. En spelare Anderson mött två gånger tidigare, senast i augusti på hardcourt i Montreal och dessförinnan på grus 2013. Sydafrikanen har vunnit båda mötena.

 

september 05, 2017

Startfältet till Stockholm Open 2017 är klart

Två starka Stockholms-namn spelar kvartsfinal US Open

Delpo är inte den enda US Open-kvartsfinalisten med en Stockholmsresa inbokad.
 
När startfältet i dag blev klart kom den glädjande nyheten att även Kevin Anderson är klar för Stockholm Open. I åttondelsfinalen i US Open besegrade sydafrikanen Paolo Lorenzi 6-4, 6-3, 6-7, 6-4 för att säkra avancemang till kvarten. 
 
Anderson huserar på den lättare undre halvan av lottningsträdet. På den övre återfinns Nadal, Federer och del Porto. 
 
Vinner 31-åringen från Johannesburg matchen mot Sam Querrey så väntar semifinal mot antingen Carreno Busta eller Schwartzman. Ingen dålig väg mot en ev US Open-final.
 
Förutom 32-rankade Kevin Anderson så är även Jack Sock klar för årets turnering. Den 16-rankade amerikanen inleda säsongen strålande med två turneringssegrar, Auckland på Nya Zeeland och Delray Beach Open. 
 
Stockholm är dessutom en av Socks favoritturneringar, där han var i final både i fjol och 2015.
 
Sedan tidigare har även svenskhoppen Elias och Mikael Ymer varsitt ”wild card”. Då återstår det ett ”wc” som ägarklubbarna SALK, KLTK och Stockholms Tennisförbund förfogar över.

Se hela startfältet här


september 05, 2017

US Open-kollen

Repris på 2009 års final efter monstervändning av del Porto

Publiken på arenan skanderade Del-Po, Del-Po i ett försök att stötta mästaren från 2009. 
 
Men det verkade vara mer av sympati än av hopp om att argentinaren skulle lyckas vända matchen mot Dominic Thiem.
 
De två första seten flög fram med österrikaren i förarsätet. del Porto som verkade uppenbart dålig fysiskt, saknade både tajming och ork. 15 "unforced errors" i 1a set som Thiem vann med 6-1 säger det mesta om matchbilden.
 
Och så fortsatte det i andra. Världens hårdaste forehand klickade och Thiem var uppe 2-0 efter 6-2.
 
Men i det tredje vände matchbilden. Plötslig fungerade forehanden samtidigt som Thiem inte presterade på samma höga nivå. del Porto vann 8 av de 10 följande gamen och tvingade fram ett fjärde set.
 
Där räddade argentinaren två matchbollar vid ställningen 5-6 i egen serve och vann det efterföljande tiebreaket med 7-1.
 
I avgörande set kom världsåttan Thiem tillbaka från ett 0-40 underläge vid 3-3 men kunde inte i längden stå emot Delpos forahandbombademang. Efter 3h och 34 minuter var det klart, 6-4 blev siffrorna i femte. 
 
Segern var Delpos 7e över fem set och blott andra efter underläge 0-2.
 
I kvartsfinalen väntar nu Roger Federer, en repris på 2009 års final.

Se higlights från matchen


september 05, 2017

US Open-kollen, finalfönstret på vid gavel för Kevin Anderson

Wayne Ferreira och Ernie Els hyllade Anderson för den historiska segern

Det blir åtminstone en US-Open semifinalist i Stockholm Open.

 
Detta sedan Kevin Anderson i natt besegrade Sam Querrey i en tuff kamp över 4 set, 7-6, 6-7, 6-3, 7-6.
 
Den kommande semifinalen mot Carreno Busta är en milstolpe för 31-åringen från Johannesburg som aldrig tidigare nått så här långt i en Grand Slam.
 
Dessutom är Anderson den första Sydafrikanen i en GS-semifinal sedan 2003 och hyllningarna hemifrån har inte låtit vänta på sig. 
 
"Jag gjorde en snabbkoll i mobilen och hittade meddelande från Wayne Ferreira, Ernie Els och Louis Oosthuizen. Jag hörde precis att jag är den förste sydafrikanen i den öppna eran att nå semifinal i US Open så jag känner mig ganska stolt berättade Anderson för att.com”.
 
Nu väntar alltså 19-rankade Carreno Busta i semifinal. En spelare Anderson mött två gånger tidigare, senast i augusti på hardcourt i Montreal och dessförinnan på grus 2013. Sydafrikanen har vunnit båda mötena.

augusti 31, 2017

Delpo till Stockholm Open

Startfältet börjar ta form, flera stora namn till Stockholm

Nu är det klart att regerande mästaren Juan Martin del Potro kommer tillbaka till Sverige och Stockholm Open.

Argentinaren som besegrade Roger Federer i US Open-finalen 2009 har dragits med stora skadebekymmer de senaste åren. Segern i Stockholm Open 2016 var hans första turneringsseger på nästan tre år. 

Fullt återställd är ”Delpo” en av få spelare på ATP Tour som utgör ett konsekvent hot mot de 4 stora; Federer, Nadal, Djokovic och Murray.

Juan Martin del Potro som just nu är rankade 28 i världen har 19 ATP-triumfer på meritlistan. Jämte världsnian Grigor Dimitrov blir han en av de verkliga publikattraktionerna i Kungl. Tennishallen 15-22 oktober.

Utöver del Potro och Dimitrov kommer även John Isner till Stockholm Open. Den högväxta (208 cm) amerikanen har en av tourens största servar och är en upplevelse att beskåda live. 32-årige Isner är rankad 15 i världen och har sedan tidigare 12 ATP-titlar.

En annan spektakulär spelare som också kommer till Stockholm är Dustin Brown. Tyske Brown som brukar trivas både i Båstad och Stockholm är en av de stora publikfavoriterna världen över tack vare sitt publikfriande spel.

Däremot blir det Sverige-debut för Fabio Fognini i och med Stockholm Open. Italienaren är rankad 26 i världen men var så sent som 2014 nr 13 på världsrankingen.

augusti 21, 2017

Dimitrov till Stockholm Open

Nu är det klart att 26-åringen återvänder till Stockholm Open för årets turnering 15-22 oktober.

I går tog Grigor Dimitrov sin största titel i karriären när han vann Mastersturneringen i Cincinnati.

Nu är det klart att 26-åringen återvänder till Stockholm Open för årets turnering 15-22 oktober.

Bulgaren, vars eleganta spelstil ibland liknas vis Roger Federers, är en stor vän av Sverige och Stockholm Open. Under ett par år tränades Dimitrov av Mikael Tillström på Good to Great Academy och han nämner ofta Stockholm som ”ett andra hem”.

Kanske ingen slump att just Stockholm Open 2013 blev Grigor Dimitrovs allra första ATP-triumf. Sedan dess har Dimitrov spelat varje år i Kungl. Tennishallen och som sämst nått kvartsfinal. Sedan finalvinsten över David Ferrer 2013 har det blivit ytterligare 6st ATP Tour-titlar för Dimitrov.

I och med segern i Cincinnati avancerar Dimitrov två platser, till 9e plats på ATP-rankingen och är nu bara en placering ifrån att tangera sin bästa placering, världsåtta, från 2014.

december 14, 2016

Tungt pris till If Stockholm Open, årets turnering 2016

Spelarna har röstat fram If Stockholm Open som bästa turnering 2016

If Stockholm Open är en av de äldsta turneringarna på den professionella ATP Touren, i år avgjordes den 48:e upplagan. If Stockholm Open delar årets utmärkelse med Winston Salem Open i USA.

Sportsligt och publikmässigt var årets turnering en stor framgång. Över 39 000 besökare fick uppleva magin i Kungl. Tennishallen där de stora publikfavoriterna Mikael och Elias Ymer segrade i dubbel och Juan Martin del Potro vann singel-titeln.

Givet att det finns så många enormt bra turneringar över världen är vi väldigt hedrade att vinna ”ATP World tour 250 Tournamnet of the Year”. För oss i organisationen är det ett väldigt värdefullt kvitto på att vi gör något bra, säger Simon Aspelin, turneringsansvarig för If Stockholm Open

If Stockholm Open är en del av den internationella ATP Touren. Turneringen drivs av Lagarère Sports på uppdrag av ägarna; KLTK, SALK och Stockholms Tennisförbund. 2017 spelas turneringen 15-22 oktober i Kungl. Tennishallen.

oktober 23, 2016

Del Potro fick lyfta trofén

Juan Martin del Potro blev för tuff för amerikanen Jack Sock. Argentinaren vann finalen med 7-5 6-1 inför fullsatta läktare.

Det blev Juan Martin del Potro som fick lyfta trofén i Kungl. Tennishallen. Den 198 cm långa argentinaren, som fick ett wild card till turneringen, har dominerat med sin forehand under veckan och det gjorde han även i dag. Efter matchen fick han beröm av sin motståndare.
– Han spelade bra så det var tufft för mig i dag. Han servade jättebra och höll sina servegame ganska enkelt och jag fick stor press i mina servegame, sa Jack Sock
 
Argentinaren har inte kunnat spela så mycket som han vill de senaste åren på grund av skador. Hans senaste titel kom 2014 i Sydney.
– Jag har försökt bli hel under några år och förväntade mig inte att vinna en titel här. Den här vinsten är viktig för motivationen att fortsätta framöver
 
Han kan fortfarande inte gå för full med sin backhand men tycker att han tack vare det har utvecklat sitt spel.
– Jag tycker att jag spelar bra tennis med min slice och stoppbollar. Jag njuter av min tid på banan.
 
I och med segern utjämnade han den inbördes statistiken mot Jack Sock till 1-1. Han trivs i Stockholm och under presskonferensen öppnade han dörren för att komma tillbaka.
– Om jag får ett wild card nästa år igen så kommer jag, sa han och skrattade.

oktober 23, 2016

Glädjen värmer mest i hjärtat

Glädje!

Ska jag sammanfatta den 48:e upplagan av If Stockholm Open i ett ord blir det just med ordet glädje.

•Publikfavoriten och segraren Juan-Martin del Potros glädje över att överhuvudtaget kunna spela igen efter år av skadeproblem.
•Bröderna Ymers glädje över dubbeltiteln och kanske framför allt över att för första gången spela tillsammans i en ATP-turnering.
•25-årige portugisen Gastao Elias glädje över att mot världssjuan Gael Monfils ta sin första seger mot en topptiospelre.
•Tyske kvalspelaren Tobias Kamkes glädje över att nå sin första ATP-kvartsfinal sedan sommaren 2014 och i den tillsammans med 19-årige landsmannen och stjärnskottet Alexander ”Sascha” Zverev bjuda på en av turneringens mest sevärda matcher.

Eftersom tennis i grund och botten är en lek kan man förstås tycka att glädjen har sin självklara plats i spelet. Men så är det inte alltid och då i synnerhet inte inom proffstennisen. Där handlar det om ett yrke som vilket som helst – nåja – med allt var det innebär av allvar. Pengar ska dras in, viktiga poäng står på spel för att kunna klättra på karriärstegen – läs rankningen – och glädjen trängs tyvärr ofta undan.

Efter Ymers sensationella dubbeltitel frågade jag Elias och Mikael när de senast hade så roligt på banan som de haft denna vecka.
Elias funderade lite och svarade att det nog var när de senast spelade dubbel ihop.
Det är åtta år sedan.
Elias var alltså tolv år och Mikael var tio år.

Naturligtvis har deras tillvaro på banan varit kul även efter det men här glada, taggade och avslappnade tennisproffs har i alla fall inte jag sett på mycket länge.

Frånsett då att deras spel hållit hög proffsklass har det varit som ett se två fjuniga juniorer som spelar tennis för att det är så kul, som drömmer om att en dag bli proffs men fortfarande inte bär ett tyngande allvar på sina axlar.
Det har varit en ren och skär glädje att se dem.

Precis som det har varit att på nära håll följa Juan-Martin del Potro som flera gånger under de senaste åren varit så nära ett ge upp kampen att komma tillbaka efter den svåra och efterhängsna handledssskadan.

Den 28-årige argentinaren var rörd då han berättade om fansens kärlek och hur glad han är över att kunna spela igen. I dag stod han där med sin 19:e titel i karriären och den första sedan 2014.
En vacker slutvinjett.

Just i detta nu släcks strålkastarljuset och åskådarna lämnar Kungl.Tennishallen.

Det känns redan lite tomt. Men minnesbilderna finns ju kvar. Turneringen har visat upp ett fantastiskt starkt startfält och arrangörerna i veckans ATP-turneringar i Antwerpen (final mellan Richard Gasquet-Diego Schwartzmann ) och Moskva (Fabio Fognini-Pablo Carreno Busta) måste vara gröna av avund.

Vi har under veckan bjudits på ett antal högklassiga matcher där semifinalen mellan Jack Sock och Alexander Zverev sticker ut lite extra. Sock-Dustin Brown bjöd på underhållning som tjusade även andra än inbitna tennisfans.

Men glädjen som Juan Martin del Potro och bröderna Ymer utstrålade är ändå det som värmer mest i hjärtat.

oktober 23, 2016

Finalkrossen โ€“ Ymerbröderna vann dubbeltiteln

Det blev ett lyckligt slut för bröderna Ymer i dubbelturneringen. Efter utklassning i finalen med 6-1 6-1 mot Mate Pavic och Michael Venus kunde de ta emot hemmapublikens jubel och sin första pokal på ATP-touren.

Dubbelsagan började för en vecka sedan när Mikael och Elias Ymer satt i spelarrestaurangen och fick beskedet från tävlingsledningen att de fått ett wild card till turneringen.
– Vi vill tacka Simon och Christer för att vi fick chansen, sa Mikael Ymer i tacktalet efter matchen.
 
Senast ett helsvensk par vann If Stockholm Open var 1998 då Nicklas Kulti och Mikael Tillström stod som segrare. Att nästa titel skulle ske i år var det nog ingen som trodde efter den första omgången när Mikael och Elias hade tre matchbollar emot sig. I den andra matchen räddade de en matchboll, men efter det har segrarna blivit klarare och inför finalen kände bröderna ingen press.
– Vi sa faktiskt ingenting till varandra inför matchen. Vi har värmt upp och lyssnat på musik inne i gymmet. Vi kände att vi hade en bra chans, vi har höjt oss i varje match under veckan, säger Elias.
 
 
 
Brödernas olika roller på banan har blivit allt tydligare under veckan och de tycker båda att de kompletterar varandra bra.
– Jag gillar att vara framme på nät så Elias har hållit sig vid baslinjen, säger Mikael och får medhåll från storebror Elias.
– Vi passar jättebra ihop och i dag funkade allt. Servarna, volley och returerna speciellt. De kunde inte köra serve volley på oss för vi spelade bollen ner på deras fötter hela tiden. Ibland har man en sådan här dag och i dag var det min och Mikaels, säger Elias.
 
Dubbeltiteln gör att bröderna skrivit in sina namn i historieböckerna för all framtid. Och att den första titeln kom här i Stockholm kändes extra speciellt för dem.
– If Stockholm Open är min favorittävling. Varje gång vi går in i Kungl. Tennishallen från och med nu kommer vi se Mikael och Elias Ymer. Man kommer vara stolt varje gång man ser den där tavlan, säger Elias.

oktober 22, 2016

Glädjerecept för Ymers dubbelsuccé

Någon som inför turneringen trodde att bröderna Ymer skulle spela dubbelfinal i If Stockholm Open-final?
- Jag skulle inte ha bettat mitt liv på det, säger Mikael Ymer och ler.
Sedan fortsätter han:
- De vi möter lägger all sin tid på dubbel och det har vi största respekt för. Men samtidigt, det är fyra spelare på banan och även om vi inte tränar varje dag handlar det fortfarande om tennis.

Ikväll besegrades andraseedade duon Rohan Bopanna/Treau Huey md 6-3, 6-4 och i söndagens final väntar fjärdeseedade Mate Pavic/Michael Venus.

Ymer-bröderna har ingen koll på motståndarna och kommer inte heller att kartlägga dem.

En av hemligheten bakom framgångarna är just att de tagit matcherna som de kommer och att de har roligt på banan.
- Inför en singel stänger jag av allt runt omkring för att få vara helt för mig själv. Dubbeln är lagspel och missar jag kommer Elias fram och stöttar. Det är inte som i singel att man missar och någon kommer och slår en på käften.

Elias: - Jag tror det går bra för att vi inte sätter någon press på oss. Inte en enda gång har vi pratat om att vinna. Vi fick ett wild card och är mycket tacksamma, det var ett plus som träning inför singeln. I första matchen vände vi 6-9, i förra räddade vi också matchboll så det här var ett stort steg framåt. Vi spelade riktigt bra ikväll.

oktober 22, 2016

Sock i final - igen!

Jack Sock drog längsta strået i lördagens semifinal mot Alexander Zverev när han vann turneringens bästa match med 6-7 7-6 6-4.

Publiken fick valuta för pengarna när de under lördagen fick de se del Potro – Dimitrov följt av holmgången mellan Zverev – Sock. Den senare matchen pågick i två timmar och 48 minuter och spelarna som möttes för två veckor sedan i Peking – då med Zverev som vinnare – bjöd på sevärda bolldueller och hela känsloregistret.
– Det var en väldigt bra match där vi båda hade chanser. Det var bra tennis, sa Sock efter matchen.
 
Amerikanen, som rankas 23 i världen, var i final i Stockholm även förra året och han har bara positiva kommentarer att säga om turneringen.
– Jag älskar Stockholm. De gör ett väldigt bra jobb med att få oss spelare att känna oss hemma här.
 
Han vann sin första titel i Houston förra året. Då var underlaget grus och Sock tycker det är positivt att det är långsamma förhållanden även här i Kungl. Tennishallen.
– Banan är långsam och bollarna blir fluffiga ganska snabbt och jag gillar det så det hjälper såklart.
 
I finalen imorgon möter han Juan Martin del Potro. Han hoppas såklart på en annan utgång än i fjol, då Tomas Berdych var numret för stort, men tror att matchen kommer att bli tuff.
– Han är en väldigt bra spelare och har spelat bra tennis den här veckan. Han har haft tuffa motståndare men klarat av det bra. Hans serve och forehand är riktigt bra. Jag ska försöka komma in i hans servegame så gott det går och se till att ta mina egna.

oktober 22, 2016

Nästa år är del Potro tilbaka i topptio

Då han kom till årets If Stockholm Open visste inte Juan-Martin del Potro hur det kändes att vinna en match i Kungl. Tennishallen.

Nu är han framme i sin första ATP-final sedan januari 2014 då han i Sydney tog karriärens 18:e och senaste titel.
Oavsett hur det går i söndagens final är jag övertygad om att den nu 63-rankade argentinaren nästa år är tillbaka på topptio – naturligtvis förutsatt att den tidigare handledsskadan inte börjar spöka på nytt eller att han drabbas av någon annan skada.

Den lågmälde sydamerikanen kan ännu inte slå sin backhand med kraft utan det är i dag ett transportslag. Å andra sidan har han under de senaste skadefyllda säsongerna utvecklat sitt register och spelar i dag smartare än tidigare. Det kommer han självklart att kunna fortsätta göra framöver och den dag han åter kan slå vinnare även från backhandsidan kommer Juan-Martin del Potro att vara en bättre och mer komplett spelare än då han 2009 tog US Open-titeln.

Året därpå klättrade han till fjärde plats på rankningen och slår inte alla tecken fel blir del Potro nästa år en av Novak Djokovic och Andy Murrays främsta konkurrenter i kampen om de tyngsta titlarna.

Argentinaren utstrålar ett stoiskt lugn på banan och då även då det kokar inom honom. Som i dagens semifinal mot Grigor Dimitrov (6-4, 7-5). Med möjlighet att bryta till 2-1 i andra set tyckte sig del Potro bortdömd av huvuddomaren Mohamed Lahyani som ändrade en linjedomares domslut till Dimitrovs fördel.

Istället för våldsamma protester samtalade del Potro lugnt med Layhani och visade med en gest vad han tyckte om den svenske huvuddomaren. Gesten var av slaget att den skulle kunna ha ppfattats som osportslig och oförskämd men sättet på vilket del Potro protesterade hade ett inslag av både värme och humor och efteråt hyllade han Layhani som en av tenniscirkusens bästa domare.

Sydamerikanen var numret för stor för Dimitrov – inför turneringen min favorit till titeln – och visade åter att han stortrivs med de mycket långsamma förhållandena. Det är ytterst få spelare som lyckas slå död på bollen men i sin svepande forehand har del Potro den kraften. Dessutom får han tack vare de långsamma förhållandena den tid och det utrymme som behövs för att han ska kunna ladda sin forehandslägga med full kraft.

Tomas Berdych är en annan spelare som trivs med liknande förutsättningar och detsamma gällde Robin Söderling. Under dagens semifinal kom jag att tänka på Robins möte med Roger Federer i 2010 års Franska mästerskap. Det var regn i luften och mycket tungspelat, Federer fick inte alls fart på sina slag utan hamnade långt bakom baslinjen för att överhuvudtaget kunna skydda sig mot svenskens bombardemang.

Juan-Martin del Potro gör sin tredje start i If Stockholm Open där han 2007 föll direkt mot Thomas Johansson och fyra år senare kom till korta i första omgången mot James Blake.

I år fick han wild card till turneringen.

Ett sådant kommer han inte att behöva nästa år.

oktober 22, 2016

Tränar-bytet som laddar prestigesemin del Potro v Dimitrov

Nu coachar Vallverdu istället Grigor Dimitrov โ€“ del Potros semifinalmotståndare i Kungl.Tennishallen.

Om det gått som Juan-Martin del Potro ville hade han under If Stockholm Open coachats av Dani Vallverdu.
Men nu coachar Vallverdu istället Grigor Dimitrov – del Potros semifinalmotståndare i Kungl.Tennishallen.
Trots att han är bara 30 år har Vallverdu gjort sig ett stort och respekterat namn. Bland hans tidigare adpeter finns Andy Murray och Tomas Berdych och under sommarens Wimbledon hjälpte han del Potro.
I nio fall av tio är det spelaren som bryter ett samarbete eller som i detta fall, väljer att inte inleda ett samarbete men här var det coachen som sa nej. Vallverdu – född och uppvuxen i Venezuela – har flyttat till Zürich och ville inte flacka fram och tillbaka till Buenos Aires där del Potro tillbringar mycket av sin uppbyggnads- och träningstid.
”Jag skulle behöva resa dubbelt så mycket som jag gjorde tidigare. Så det var av familjeskäl jag beslutade mig för att tacka nej”, har Vallverdu förklarat i en tidningsintervju.
En tid efter brytningen med Franco Davin och Johan Örtegren tog Dimitrov kontakt med Vallverdu.
"Jag ser det som ett långsiktigt samarbete och tror att vi kan nå mycket stora framgångar", säger Valldervu,
Dimitrov ställde till det för sig lite i gårdagens kvart då han med 1-0 i set och egen serve vid 5-3 i andra inte lyckades knyta till mot Kevin Anderson men frånsett några game i slutet på andra ser den 25-årige bulgaren stadig ut.
Det gör även del Potro som gått fram utan setförlust. Räkna med en mycket underhållande match där Dimitrov försöker styra spelet mot argentinarens backhand som ännu inte är så bra som den var före handledsskadan vilken spolierat några säsonger för honom.
Jack Sock har en av tourens bäste forehands, ett snärtigt slag som påminner mycket om det vi såg från tidigare världsettan Jim Courier. Fjolårsfinalisten Sock dras med en armskada och var självklart extra nöjd med att han efter två inledande tresetare fick en behagligare resa i kvarten mot Gael Monfils överman Gastao Elias. I semifinalen väntar 19-årige tysken Alexander Zverev, överlägset hetast av de fyra tonåringarna på topp-100. Han är redan rankad 20 och tar efter If Stockholm Open ett två månader långt tävlingsuppehåll för att bygga upp sig inför 2017. Den kloka planen är en av anledningarna till att jag tror att han nästa år tar steget in på topp-tio.
Den som inför If Stockholm Open sagt att bröderna Ymer skulle bli bästa svenska dubbelpar hade nog blivit utskrattad. Och den som sagt att Elias och Ymer skulle nå semi – nej, förresten någon sådan person finns nog inte...
Men nu är bröderna just i semi och av vad vi hittills sett av dem och deras andraseedade motståndare Treat Huey/Rohan Bopanna i Kungl.Tennishallen talar faktiskt mycket för hemmaidolerna.
Förresten höjs nu röster i tennis-Sverige för att Elias och Mikael ska ta hand om såväl singlarna som dubbeln i det stundande Davis Cup-kvalet borta mot Israel. Men nej, det skulle vara mycket oklokt. Att spela i bäst av fem set på fredagen tar på krafterna och bröderna behöver lördagen för att ladda om batterierna till söndagens singlar.

oktober 21, 2016

Zverev siste man till semi

Alexander Zverev blev sista spelaren att nå semifinal i årets If Stockholm Open. Med 6-3 7-6(5) slog han ut landsmannen Tobias Kamke i en match som var en av turneringens hittills bästa.

Alexander Zverev, som i måndags nådde plats 20 på rankingen, var nöjd med matchen och hyllade sin motståndare efteråt.
– Tobias spelade väldigt bra i dag. Om han fortsätter spela såhär resten av säsongen så tror jag att han har en bra chans och nå topp 100 i slutet av året, sa Zverev.
 
19-åringen från Hamburg trivs bra med att spela i Sverige. Förra året nådde han semifinal i Båstad och nu ska han alltså spela semifinal i Stockholm
– Jag älskar att komma tillbaka hit. De svenska fansen stannar alltid uppe sent och hejar.
 
I semifinalen möter han amerikanen Jack Sock. Spelade möttes för två veckor sedan i Peking och då blev det tysk vinst.
– Det är helt andra förutsättningar i den här matchen. Där var det en snabb bana och här är den långsammare. Han har spelat bra här så det kommer bli en svår match, sa Zverev som spås bli tennisisens nästa stora stjärna.

oktober 21, 2016

Sock visar att han är bäste amerikan

Fem amerikaner fanns i startfältet i årets If Stockholm Open. Då turneringen är framme i semifinal försvaras de amerikanska färgerna av Jack Sock. Det bara understryker att han är USA:s bäste spelare. Just denna vecka är Sock med sin 23:e plats för första gången i karriären bäste amerikan på ATP-rankningen och fjolårsfinalisten fortsätter att leverera i If Stockholm Open.

I kväll säkrade han en semifinalplats efter komfortabla 6-4, 6-4 mot Gastao Elias som svarade för turneringens hittills största skräll då han i torsdags slog ut förstaseedade fransmannen Gael Monfils.

Sock besväras en armskada som förvärrats något under veckan då han spelat tre set mot såväl Malek Jaziri som Dustin Brown men amerikanen men vill inte närmare gå in på hur mycket han känner av den. På frågan hur armen känns svarade han ironiskt ”fantastiskt”.

I semi väntar tyske stjärnskottet Alexander Zverev eller dennes landsman Tobias Kamke.

oktober 21, 2016

Delpo segrade i gigantmötet

Juan Martin del Potro är vidare till semifinal. Under fredagen vann han sin kvartsfinal mot kroaten Ivo Karlovic med 6-3 6-4.

Det är många som har tippat OS-silvermedaljören Juan Martin del Potro som slutsegrare i årets If Stockholm Open och än så länge har argentinaren inte gjort någon besviken.

Matchen mot 211 cm långa Ivo Karlovic var över på en timme och elva minuter och del Potro höll en stabil nivå matchen igenom.  
Argentinaren som hade lite problem med sina ben under uppvärmningen lämnade lugnande besked under presskonferensen efter matchen.
– Jag vet inte riktigt vad som hände. Jag var lite kall bara under uppvärmningen och behövde vakna till. Det var väldigt tidigt för mig, sa han och skrattade.

I semifinalen möter han bulgaren Grigor Dimitrov och argentinaren har 3-0 i inbördes möten.

oktober 21, 2016

Dimitrov "firade" semifinalen - med att träna!

Vid 5-3 i andra set servade Grigor Dimitrov för segern i kvartsfinalen mot Kevin Anderson.

Då tappade bulgaren sitt första servegame i turneringen ,lyckades inte hålla heller sitt efterföljande servegame och tvingades till ovisst skiljeset.

- Ja, det var inte bra. Det är alltid tufft att tappa serven och speciellt då i ett läge när man kan säkra segern, säger Dimitrov som återfick fokus i skiljeset och med 7-6, 5-7, 6-2 säkrade en plats i semifinal där Juan-Martin del Potro eller Ivo Karlovic väntar.

Oavsett vem det blir måste den så allroundkunnige bulgaren serva betydligt bättre än idag då han satte bara 54 procent förstaservar.

- Klart jag inte är nöjd med det men spelet i övrigt kändes riktigt bra, säger Dimitrov som sedan några månader coachas av Dani Vallverdu som tidigare jobbat med bland andra Andy Murray och Tomas Berdych.
- Samarbetet är så nytt att vi kanske ännu inte riktigt hittat formerna men det känns mycket bra så här långt säger Dimitrov.

Att 30-årige Vallverdu inte var helt nöjd med sin adepts insats i kvartsfinalen visade han efter matchen.
- Nu ska vi direkt gå och träna lite. Hur länge det blir får vi sa, sa den 30-årige coachen.
Dimitrov log.
- Jag börjar vänja mig. Vi tränade direkt också efter min första match här.

oktober 21, 2016

Det bästa är kvar, även utan Monfils

Frånvaron av världssjuan Monfils märks knappt i dagens mycket starka kvartsfinaluppsättning

Där gick luften ur ballongen.
Precis så tänker många arrangörer, publik och sponsorer då en förstaseedad spelare gjort tidig sorti i en turnering.
Då handlar det om turneringar där allt varit uppbyggt kring ett (1) affischnamn.
Med If Stockholm Open är det tvärtom.
Där finns det så många färgstarka profiler att frånvaron av världssjuan Gael Monfils knappt märks i dagens mycket starka kvartsfinaluppsättning.
Den 30-årige fransmannens sorti på torsdagskvällen var på ett sätt ett styrkebesked från såväl turneringen som herrtennisen i stort. Inte ens de största stjärnorna går säkra om de inte är på tå mot spelare som den breda idrottspubliken inte ens kan namnet på.
Nu presenterade sig 61-rankade portugisen Gastao Elias sig då han tog sin karriärs första seger mot en topptiospelare. Monfils spelade långtifrån på topp, bjöd ändå motstånd i ett set efter vilket energin sinade på ett sätt som säkert förvånade många åskådare i fullsatta Kungl.Tennishallen. Då inte minst eftersom Monfils spelade inför ögonen på sin coach Mikael Tillström som gjort ett fantastiskt jobb med fransmannen och som självklart hoppades att adepten skulle visa upp sig från sin bästa sida i Sverige. Det trodde jag skulle räcka för att tagga världssjuan till tänderna men nej, han var tyvärr sig själv närmast.
Men eftersom If Stockholm Open väljer att satsa på en rad starka namn istället för en enda fixstjärna är turneringen inte sårbar för de där skrällarna som är så kul för stunden men som i slutänden ändå riskerar att urholka ett startfält – åtminstone om vi ser mer till namnen på spelarna än till vilken form de är i.
Att vi i dagens kvartsfinal har många stora namn som är i bra form borgar för en fantastisk fredag och en mycket spännande helg.
Först ut i dag: Kevin Anderson-Grigor Dimitrov. Jag höll inför turneringen den allroundkunnige och alltid lika sevärde bulgaren som favorit till titeln. En seger, en final och två kvartsfinaler är facit i hans fyra senaste SO och i första matchen mot kvalspelaren Jurgen Zopp såg 2013 års segrare ut att trivas ypperligt med de långsamma förhållandena. Kevin Anderson är förstås en mycket tuff utmanare och bra värdemätare.
Frågan är om inte OS-silvermedaljören Juan-Martin del Potro är årets stora publikfavorit. Efter flera skadefyllda år och efter att ha varit ytterst nära att ge upp karriären möts han av publikens kärlek var han än spelar och det var en rörd del Potro som häromdagen berättade hur mycket det varma bemötandet betyder för honom. Han har 3-1 inbördes inför mötet med tenniscirkusens främste servare, 211 centimeter långe Ivo Karlovic som 2007 på gräset i Nottingham gick segrande från deras första möte men efter det inkasserat tre raka förluster, den senaste 2012.
Dagen efter att han tagit karriärens största skalp löper Gastao Elias självklart risk att få en reaktion i mötet med fjolårsfinalisten Jack Sock. Amerikanen och tyske publikfriaren Dustin Brown bjöd på torsdagskvällens på den hittills mest underhållande matchen i årets upplaga.
Fredagskvällen avslutas med prestigefyllt tyskmöte mellan 19-årige stjärnskottet Alexander ”Sascha” Zverev och kvalspelaren Tobias Kamke. Detta är deras andra möte på ATP-touren och Zverev lär aldrig glömma första gången de ställdes mot varandra. Det var för två år sedan i 500-turneringen i Hamburg dit han fått wild card och sensationellt tog sig till kvartsfinal mot just Kamke som tog första set med 6-0. Då 285-rankade Zverev vände, fick sitt stora genombrott och även om det blev förlust i semifinalen mot David Ferrer hade ”Sascha” visat att han skulle bli ett stort namn i sporten. Att han redan två år senare skulle ha tagit en ATP-titel och klivit in på 20-bästalistan, nej, det var det kanske ingen som trodde då. Men att så nu skett gör att mitt tips på Alexander Zverev som en framtida topp-5-spelare känns allt annat än vågat.

oktober 20, 2016

Sock vidare efter stor show

Jack Sock är vidare till kvartsfinal efter vinst mot Dustin Brown i tre set 7-6(5) 4-6 6-4.

Det var många spektakulära bolldueller under matchen och båda spelarna bjöd publiken i Kungl. Tennishallen på en mängd konstslag. 

– Det är hur han spelar och vad jag förväntade mig men det är såklart lite frustrerande när det är ett tajt läge och han slår ett helt otroligt slag, sa en lättad Jack Sock efter matchen.

Amerikanen som spelade 15 matcher under de två tidigare veckorna i Kina tog in fysion under matchen för smärta i sin arm.

– Det är ingen fara med armen. Jag behöver bara lite vila så kommer det att vara lugnt, sa Sock som just nu rankas på 22:a plats.  

I kvartsfinalen möter han portugisen Gastao Elias som överraskade alla tidigare under torsdagskvällen när han slog ut förstaseedade Gael Monfils.

– Vad jag vet är hans favoritunderlag grus och det är en ganska långsam bana så det är nog det närmaste grus du kommer inomhus. Förhoppningsvis kan jag gå ut och styra med min forehand, sa Sock som har en finalplats att försvara från i fjol. 

oktober 20, 2016

Elias firade med en Ronaldo

Vilken segergest visade portugisen Gastao Elias publiken i Kungl.Tennishallen efter jätteskrällen mot förstaseedade världssjuan Gael Monfils?

Ett Ronaldohopp förstås!
- Jag hade lovat en vän att göra det om jag vann, säger 61-rankade Elias efter sin karriärs första möte med en topptio-spelare.
Den bästa spelare han tidigare besegrat var då 20-rankade Pablo Cuevas och Elias sticker inte under stol med att han i slutet av kvällens match började tänka på att han hade en jätteskräll inom räckhåll.
Efter 7-6 i första set gick två matchbollar förlorade då han servade vid 5-1 i andra.
- Jag var mycket nervös i slutet då jag insåg att jag hade chansen att vinna. De bästa spelarna har förmågan att lägga sådana känslor åt sidan och blir inte nervösa, säger killen som redan i somras presenterade sig för den svenska tennispubliken då han gick till semifinal i SkiStar Swedish Open i Båstad
Nästa år kan svensk tennis få stifta ännu närmare bekantskap med Elias. Stannar Sveriges Davis Cup-lag kvar i division I (för det krävs seger i ödeskvalet mot Israel sista helgen i oktober) väntar just Portugal i första omgången 2017.
- Jag får väl lova att inte spela lika bra då som ikväll, säger han och skrattar.
I kvartfinal möter skrällsegraren segraren mellan fjolårsfinalisten Jack Sock och tyske publikfriaren Dustin Brown.

oktober 20, 2016

Tuff blågul dubbeldag

Bröderna Ymer får inte blågult sällskap i dubbelsemifinalen. Brunström/Siljeström föll i sin kvartsfinal i två raka set och knappt en och en halv timme senare förlorade Simonsson/Arvidsson i matchtiebreak.

Johan Brunström och Andreas Siljeström mötte i sin match det andraseedade paret Bopanna/Huey. Svenskarna höll jämna steg i första set men förlorade i tiebreak och kom aldrig riktigt tillbaka efter det. I andra fick de ge sig med 6-3.

Fred Simonsson och Isak Arvidsson var desto närmare en seger. Paret förlorade första set med 6-4 men spelade upp sig i andra och lyckades breaka Pavic/Venus vid ställningen 4-3. Övertaget höll setet ut som de vann med 6-3. I matchtiebreaket fick svenskarna en dålig start och hamnade i underläge 0-3 efter att de tappat två poäng i Arvidssons serve. Men paret vägrade att ge upp. Med publiken i ryggen kom de tillbaka och vid ställningen 6-6 fanns det hopp om två blågula dubbelpar i dubbelsemifinalen. Det stannade dock där. Med ett dubbelfel i egen serve fick Pavic/Venus ett överläge och svenskarna tvingades se sig besegrade med 10-8.  

oktober 20, 2016

Del Potro mot Ymers överman

Trots lite trötta ben säkrade argentinske publikfavoriten Juan-Martin del Potro i dag en kvartsfinalplats i If Stockholm Open.

6-4, 6-3 mot Nicolas Almagro som stundtals spelade så där flashigt som då han var som bäst men saknade stabiliteten som hade behövts för att skaka sydamerikanen som utnyttjade tre av sina sju breakbollar och själv inte hade någon emot sig.
Ändå var han nte riktigt nöjd.

- Mina ben var trötta i dag. Det är ingen fara utan beror på att jag spelat mycket i år, säger del Potro som i kvarten möter Mikael Ymers överman Ivo Karlovic.

Kroaten dundrade in 24 ess då han 2007 på gräset i Nottingham besegrade del Potro i deras första möte men efter det har argentinaren tre raka segrar.

Lärde du dig efter första matchen att läsa hans serve?
- Nej, det kan jag inte säga. Han är mycket svår att spela mot. Jag trivs bäst då det blir spel om poängen men det blir det sällan mot Karlovic. Mentalt är det mycket tufft att möta den typen av spelare.

oktober 20, 2016

Avslappnad Dimitrov vidare till kvartsfinal

Under torsdagen tog sig Grigor Dimitrov enkelt vidare till kvartsfinal. Bulgaren vann mot kvalspelaren Jurgen Zopp med 6-3 6-2 och ställs nu mot Kevin Anderson.

Grigor Dimitrov trivs i Stockholm. Han vann turneringen 2013 och nådde final 2014. Under torsdagen spelade han sin första match i årets tävling och det var en avslappnad Dimitrov publiken fick se. Han varierade stoppbollar, lobbar, slice och kort cross. Första set vann han med 6-3 och efter ett tidigt break i andra var det inget snack. Bulgaren behövde 1 timme och 15 minuter för att ta sig vidare till kvartsfinal.

Efter matchen pratade han bland annat positivt om banans underlag. Mer om det – och fler kommentarer – kommer snart här på hemsidan. 

oktober 20, 2016

Stockholmopenvinnarna Monfils och Dimitrov på banan

På torsdagen gör Gael Monfils och Grigor Dimitrov entré i If Stockholm Open.

Båda har en titel i turneringen och hör självklart till de största favoriterna även i årets upplaga.
30-årige Monfils gör sin bästa säsong i karriären och är nu ytterst nära att säkra en plats i ATP-slutspelet för första gången.

Ytterligare ett steg dit tar han vid seger i kväll då han för första gången ställs mot portugisen Gastao Elias.
Monfils tog titeln i Kungl. Tennishallen 2011 och skaffade sig då mängder av nya svenska fans. Han är en av tourens mest spektakulära spelare och har under coachen Mikael Tillströms trygga ledning lagt mer vikt vid effektivitet än vid publikfrieri. Det gör honom ännu mer sevärd än tidigare.

25-årige bulgarem Dimitrov tog för tre år sedan karriärens första titel just i If Stockholm Open och berättade i en intervju häromdagen att han verkligen känner sig hemtam i turneringen. Efter ett svagt fjolår är han nu på väg tillbaka mot toppen och ligger 18 på rankningen. Han besegrade dagens motståndare Jurgen Zopp efter tre set då de 2012 möttes i första kvalrundan i ATP-turneringen i Sydney. Zopp har kvalat in och besegrade i kvalfinal hemmahoppet Patrik Rosenholm.

Argentinaren Juan-Martin del Potro vt inte hur det känns att lyfta SO-bucklan men fick på onsdagskvällen i alla fall uppleva sin första seger i turneringen. 2007 föll han mot Thomas Johansson och fyra år senare var det James Blake som satte stopp för den lågmälde sydamerikanen.

Men det blev alltså tredje gången gillt för del Potro som igår slog ut amerikanske servekanonjären John Isner. I dag väntar spanjoren Nicolas Almagro som har ett stort spel i sig och är ett hot mot de flesta de dagar han vaknat på rätt sida. För tre år sedan drog del Potro längsta strået i deras hittills två enda möten på ATP-touren medan Almagro vann då de 2006 möttes i ett mindre sammanhang.
Torsdagen på centercourten avslutas med vad som kan bli dagens höjdare: fjolårsfinalisten Jack Sock mot publikfriaren Dustin Brown. Sock vann i raka set då de tidigare i år möttes i andra omgången i Franska mästerskapet.

Bröderna Elias och Mikael Ymer är sensationellt framme i semifinal i sin första seniorturnering tillsammans. På torsdagen blir deras kommande motståndare klara, hemmaduon Johan Brunström/Andreas Siljeström eller andraseedade Treat Huey/Rohan Bopanna.
Även Davis Cup-paret Fred Simonsson/Isak Arvidsson kan gå till semifinal, möter fjärdeseedade Mate Pavic/Michael Venus.

oktober 19, 2016

Dubbelsuccén fortsätter

Bröderna Ymer säkrade under onsdagskvällen en semifinalplats i dubbelturneringen när de โ€“ efter räddad matchboll โ€“ besegrade paret Lipsky/Fleming.

En och en halv timme efter förlusten mot Ivo Karlovic var det dags för Mikael Ymer att kliva ut på bana 1 för att spela dubbel tillsammans med brorsan Elias. Paret, som spelar sin första dubbelturnering på ATP-touren, kopplade tidigt grepp om matchen och visade att måndagens vinst inte var någon tillfällighet. De vann första setet med 6-3 och såg ut att gå mot seger i två raka.

Men Lipsy/Fleming kom tillbaka och matchen fick avgöras i ett matchtiebreak. Mikael och Elias hamnade i underläge 9-10 men räddade matchbollen och vände till svensk vinst med 11-9.

I semifinalen möter de vinnarna av Brunström/Siljeström och Huey/Bopanna. Ett inslag med kommentarer från bröderna kommer senare under kvällen. 

oktober 19, 2016

Zverev levererade

Stjärnskottet Alexander Zverev blev i kväll klar för kvartsfinal i If Stockholm Open.

På knappt en och en halv timme besegrade han Adrian Mannarino med 7-5, 6-4. Zverev blev för en tid sedan förste tonåring sedan 2008 att ta en ATP-titel (St Petersburg) och är självklart en av de största favoriterna i Kungl. Tennishallen. Turneringen där är hans sista för året.

Tillsammans med sitt team har 19-årige Zverev beslutat att efter SO ta ett två månader långt uppehåll för att bygga upp sig inför nästa säsong. Ett klokt och moget beslut som visar att den 20-rankade tysken planerar långsiktigt. I kvarten väntar hans landsman Tobias Kamke (kvalspelaren som i första omgången slog ut Elias Ymer) eller Radu Albot som skrällde mot femteseedade Steve Johnson.

oktober 19, 2016

Rörd del Potro

Det var en rörd och mycket känslosam Juan Martin del Potro som kom till presskonferens efter 6-4, 7-6 mot amerikanske kanonservaren John Isner.

Men det var ändå inte det faktum att den 28-årige argentinaren i sin tredje start i If Stockholm Open tog sin första seger i turneringen som gjorde honom blank i ögonen. När han berättade om värmen som mötte honom i Kungl. Tennishallen och bemötandet han får runt om i världen syntes tydligt hur oerhört just detta betyder för den lågmälde sydamerikanen som i nästa omgång möter oberäknelige hetsporren Nicolas Almagro.

Och Juan Martin del Potros konkurrenter har anledning att se upp nästa år, hör bara här vad 2009 års US Open-segrare har att säga om sin backhand:

oktober 19, 2016

Ymer skakade Karlovic

Knappt ett dygn efter skrällen mot Fernando Verdasco gav 18-årige Mikael Ymer ett nytt exempel på varför han är ett mycket stort framtidshopp.

Nej, det räckte inte till seger mot 21-rankade kanonservaren Ivo Karlovic men sättet på vilket hemmafavoriten hanterade den svåra uppgiften imponerade.

4-6, 6-4, 6-4 till den 37-åriga kroaten som slog 16 ess men som var mycket illa ute i början på skiljeset. Med 2-1 i ryggen hade Micke två breakbollar i det game där Karlovic slog fyra av sina sammanlagt nio dubbelfel.

Mikael Ymer är som bäst i matcher med långa bolldueller och det var på förhand givet att den här matchen inte alls skulle få den rytm han önskar. Första tecknet på att han misströstade såg vi i mitten av tredje set och det är klart att de två missade breakbollarna gjorde sitt till.

Det gäller ju att ta vara på de få chanser som dyker upp mot en spelare som Karlovic och det lyckades hemmafavoriten med i första set. Fram till 4-5 hade den 211 centimeter långe kroten tappat en (!) poäng i egen serve och det efter ett dubbelfel. Men då han servade för att hålla sig kvar i setet falerade det fruktade vapnet, han missade fyra förstaservar och Micke bröt.

Trots förlusten kan 549-rankade Ymer självklart vara nöjd med sin insats i If Stockholm Open. Skräll mot 44-rankade Verdasco och en jämn match mot 21-rankade Karlovic ger med beröm godkänt.

oktober 19, 2016

Stor dag väntar Ymer och publiken

TV4 Sport sänder idag Ymer vs. Karlovic

I dag står Mikael Ymer inför en svår utmaning.
Knappt ett dygn efter skrällen mot Fernando Verdasco ställs 18-åringen från Skara mot tenniscirkusens esskung Ivo Karlovic.

Det är naturligtvis på många sätt en sporrande och kul utmaning för stekhete Ymer. Men hans knall mot Verdasco väcker samtidigt förhoppningar om att den 549-rankade hemmafavoriten ännu en gång ska slå tennisvärlden med häpnad.

Inte så att någon förväntar sig att han ska göra det men bara det faktum att vi i korridorsnacket hör optimistiska tongångar om att en ny skräll är på g i dag visar att den unge svensken nu kommit in i en ny fas i karriären.

Den kommer han snart kunna hantera. Men att göra det knappt ett dygn efter sitt livs största seger och då en reaktion lurar bakom hörnet?

Vi ska komma ihåg att den 37-årige kroaten är en mardrömsmotståndare för många spelare. Han snittar 23 ess per match, har vräkt in över 11 000 under karriären och håller 93 procent av sina servegame.

Nyckeln för att besegra honom?
Ja, först och främst handlar det om att vara mentalt stark och att försöka visa upp ett positivt kroppsspråk på vandringen mellan serverutorna. Det är förstås lätt att en spelare får gamnacke om han inte ens får känna på bollen under ett game.
Karlovic är rankad 21 och kan förstås långt mer än att serva. Med sin slice kommer han ofta fram på nät och ja, 211 centimeter ger förstås en fantastisk räckvidd så motstådarna har inte mycket utrymme för passerslag eller lobbar.

Micke Ymer har ett mycket väl utvecklat spelsinne och är en driven taktiker med förmåga att utnyttja sin motståndares svagheter. Jag jämför honom gärna med Mats Wilander - vad gäller spelsinne och taktik alltså - som hittade vägar att bryta ner motståndarna. Det är inte minst dessa viktiga egenskaper som gör att framtiden för Mikael ser så ljus ut. Han "spelar" schack på banan.

Det ska bli oerhört intressant att se hur den unge och hete talangen tacklar dagens uppgift och då inte minst vad gäller attityd i gamen då han inte ens får möjlighet att skapa de där långa bollduellerna i vilka han är som starkast.

Onsdagens program i If Stockholm Open är av slaget att åskådarna får ställa sig frågan hur de överhuvudtaget ska hinna med att att se alla go´bitar som bjuds. Här bara ett litet smakprov av vad som är att vänta i Kungl. Tennishallen:

•Fjolårsfinalisten Jack Sock möter Malek Jaziri från Tunisien, Sveriges Davis Cup-motståndare nästa år OM Sverige förlorar ödeskvalet mot Israel och åker ner i division II.

•John Isner-Juan Martin del Potro – wow, wow, wow! Det kunde lika ha gärna ha handlat om final i en av tenniscirkusens större turneringar.

•Stjärnskottet och flickidolen Alexander Zverev mot Adrian Mannarino, en doldis för den breda idrottspubliken men i sina bästa stunder en mycket sevärd spelare. Zverev blev tidigare i år förste tonåring att ta en ATP-titel sedan 2008 och han kan bli förste tonåring sedan 2006 (då var det Andy Murray och Novak Djokovic) att sluta en säsong på rankingens topp-20 (han ligger just nu 20).

•DC-paret Fred Simonsson/Isak Arvidsson mot Sveriges bäste dubbelspelare Robert Lindstedt och pakistaniern Asam Ul Haq Qureshi. Prestige i kubik i förstås då 39-årige Lindstedt ska visa ungtupparna vem som är bäst.

•Elias och Mikael Ymer skrällde i första omgången och ställs mot Colin Fleming/Scott Lipsky.

Att de två sistnämnda dubblarna inte får plats på centercourten utan spelas på bana 1 bara understryker att publiken har en storslagen dag och kväll att se fram emot.

 Ymers match mot Karlovic sänds idag i TV4 Sport.

oktober 18, 2016

Fjolårsfinalisten vidare efter rysare

Jack Sock är vidare till andra omgången. Efter att ha legat under med 4-1 i avgörande tiebreak vände han och vann matchen mot Malek Jaziri med 3-6, 6-3 7-6(5).

Det var en tuff start för Sock som blev breakad omgående och fick jobba i uppförsbacke under hela första setet. Amerikanen, som i förra veckan vann dubbelturneringen i Shanghai, förlorade setet men samlade sig i andra och visade bättre tålamod. Det gav utdelning och han kunde utjämna till 1-1.

I tredje set kopplade Sock greppet genom en ledning med 4-2 men Jaziri kom tillbaka och vid 5-5 stod matchen och vägde. Både spelarna gjorde åtta serveess var under matchen men det var Sock som vann flest poäng som returnerare. I tiebreaket hamnade han i underläge 4-1 men visade mental styrka och lyckades vända och vinna med 7-5. Totalt vann Sock 107 poäng mot Jaziris 101.

Jack Sock, som vann dubbeln här förra året och nådde final i singeln, möter i nästa match showmannen Dustin Brown.

oktober 18, 2016

Tuff kväll för Elias

Tappade klar ledning

Elias Ymer lyckades inte följa upp lillebror Mikaels seger utan förlorade första omgången mot Tobias Kamke med 6-4 6-0.

Matchen började bra för svensken som tog ledningen med 4-1 mot kvalspelaren Tobias Kamke. Men det övertaget höll inte. Vid 4-4 stod matchen och vägde men efter ett jämnt game fick Ymer ge sig och setet gick till tysken Tobias Kamke med 6-4.

I andra set fick Kamke ett tidigt break och luften gick ur svensken som förlorade med 6-0.

Elias Ymer får ni sikta in sig på dubbeln där han spelar tillsammans med lillebror Mikael. De möter under onsdagen Fleming/Lipsky och spelar sista match på bana 1.

oktober 18, 2016

Genombrottet

Vad betyder egentligen ordet genombrott? Jag slår upp saken och läser:
”Att definitivt slå igenom, segra, bli erkänd”.

Det var precis vad som i kväll hände en 18-årig kille från Skara då han i If Stockholm Open spelade sitt livs blott andra ATP-turnering.

Killen är rankad 549 och mötte en spelare som ligger 505 platser före honom på listan och som varit världssjua.
Alltså: Mikael Ymer-Fernando Verdasco 6-2, 6-1.
Jo, just det: 6-2, 6-1.

Jag trodde inför matchen att defensivt starka Ymer skulle bjuda den vänsterhänte spanjoren tufft motstånd och att det långsamma underlaget och de långsamma bollarna skulle göra det svårt för Verdasco att slå igenom hemmaidolens försvar.
Men detta? Nej, fanns inte en tanke på att Mikael Ymer skulle spela ut sin rutinerade motståndare på sättet som skedde.
 
Faktum är att Mikael slog fler vinnare från bakplan än Verdasco som normalt firar stora triumfer med sin fruktade forehand men nu blev allt mer frustrerad över att utdelningen uteblev.

Hur stor är då skrällen om vi sätter in den i ett större perspektiv? Så här kort efter matchen är det lätt att ryckas med lite extra och med det övervärdera segern. Men att att Mikaels Ymers seger är en av de största och roligaste saker som hänt i svensk tennis sedan Robin Söderling tog titeln i SkiStar Swedish Open 2011 (vilket blev Söderling sista turnering) råder ingen tvekan om.

Lika säkert är att Mikael Ymer ikväll blev ett känt namn även utanför tenniskretsen.

Att bli kändis är ju en av följderna av ett genombrott.

oktober 18, 2016

De svenska dubbelframgångarna i If Stockholm Open fortsätter.

Ikväll var det Johan Brunström och Andreas Siljeström som säkrade en plats i andra omgången dit bröderna Ymer avancerade i måndags.

- Inför supertiebreaket försökte vi höja energinivå, säger Brunström efter parets seger med 6-4, 4-6, 12-10 mot Steve Johnson/Philipp Petzschner.

Hemmafavoriterna var mer nöjda med segern än med spelet.
- Nu måste vi höja nivån på både serve och returer, säger Siljeström.

I andra omgången väntar andraseedade Treat Huey/Rohan Bopanna eller Gilles Muller/Marcos Baghdatis.

oktober 18, 2016

Dustin Brown charmade publiken

Kanonservaren Gilles Muller hade 6-4, och 30-0 vid 3-5 i andra.

Då radade publikfriaren Dustin Brown upp fyra klockrena returer av slaget som förmodligen bara han är mäktig.
Muller hann inte reagera när projektilerna kom farande och det gick ett sus bland åskådarna som där fick några smakprov av tyskens breda register.

6-4, 3-6, 6-3 till Brown som i andra omgången möter amerikanske fjolårsfinalisten Jack Sock eller Malek Jaziri från Tunisien.

Många spelare i If Stockholm Open har långt bättre rankning än 74-placerade Dustin Brown men på listan över turneringens populäraste spelare ligger han definitivt i paritet med Gael Monfils, Grigor Dimitrov och Juan-Martin del Potro.

oktober 18, 2016

Almagro krånglade sig vidare

Nicolas Almagro är vidare till den andra omgången. Spanjoren vann mot japanen Yuichi Sugita med 3-6, 7-6(1), 6-3.

Det var en stundtals missnöjd Almagro som under tisdagsförmiddagen lyckades ta sig vidare till den andra omgången i årets If Stockholm Open. Spanjoren fick en tuff start och blandade och gav i det första setet som vanns av japanen.

Vid ställningen 4-4 i andra varnades han efter att tydligt ha visat sitt missnöje med två av linjedomarnas domslut. Urladdningen verkade hjälpa Almagro som samlade sig och vann andra setet i tiebreak. I det tredje spelade han mer behärskat och vid 3-3 bröt han Sugitas serve – ett övertag spanjoren höll matchen ut.

I nästa omgång möter han vinnaren av Isner-del Potro

oktober 18, 2016

Släpp loss även i kväll, Elias!

Vet inte när jag senast såg Elias Ymer så taggad, så energifylld, så positiv och så fri i sitt spel som på måndagskvällen i Kungl. Tennishallen.

Nu är det bara att hoppas att den överlägsne Sverigeettan tar med sig allt detta då han ikväll kliver in i singelturneringen i If Stockholm Open.

Elias säger ofta att han stortrivs på hemmaplan och att det inte finns något som går upp mot att spela i If Stockholm Open eller i SkiStar Swedish Open i Båstad.

Även om det inte finns någon anledning att misstro honom har jag känslan av att 20-åringen mer vill att det ska kännas härligt än att de verkligen gör det och att han innerst inne upplever det lite betungande att spela inför hemmapubliken med allt vad det innebär av press och förväntningar.

Åtminstone har hans kroppsspråk ibland signalerat just det och även i turneringar utomlands har vi sett tecken på att Elias spelar spänt, lite tillknäppt och utan självförtroende.

Vi såg inte ett spår av detta då han och hans två år yngre bror Mikael på måndagskvällen slog ut tredjeseedade Jean-Julien Rojer/Marcin Matkovski efter en rysare där hemmafavoriterna i matchtiebreak räddade tre raka matchbollar.

Elias slog igenom sina slag, studsade på banan, knöt näven och skrek ut glädjen efter några härliga vinnare. Sverigeettan var glad, avslappnad och visade att han visst har imponerande drag i slagen de gånger då den mentala balansen är på nivån att han kan spela fritt.

Hur överraskande och rolig segern än var för Elias är dubbel inte lika viktig och kanske var det just det som fick honom att hitta rätt anspänning.

Kan han bara ta med sig allt det där i kvällens match mot tyske kvalspelaren Tobias Kamke tror jag att Elias Ymer kommer att bjuda åskådarna på storspel men nej, med detta inte sagt att det räcker till seger.

Mikael Ymer tar sig ikväll an femton år äldre spanjoren Fernando Verdasco som redan 2004 tog sin första ATP-titel och som med årets titel i Bukarest (hans sjunde titel totalt) visar att han fortfarande har mycket stor kapacitet.

Den tidigare världssjuan ligger nu 44 på listan och gäller självklart som klar favorit. Men vi vet av erfarenhet att många svenskar har förmågan att lyfta sig i turneringen som för ett antal av dem är årets stora höjdpunkt. Micke har ett mycket starkt försvar, är en matchspelare av rang och på det långsamma underlaget kommer han definitivt att kunna sätta Verdascos tålamod på svåra prov.

oktober 17, 2016

Harrison bra exempel när det spekuleras om Ymers

Om någon för åtta år sedan sagt att Ryan Harrison skulle behöva kvala till 2016 års If Stockholm Open hade personen förmodligen blivit utskrattad.


Då 15-årige Harrison hade nämligen just vunnit sin första match på ATP-touren och pekades ut som USA:s näste fixstjärna.

Kurvan pekade åt rätt håll under några år och som 19-åring klev han - efter bland annat två semifinaler på ATP-touren - in på 100-bästalistan och var där yngst efter australiern Bernard Tomic.

Året därpå fortsatte klättringen mot toppen och Harrison låg som bäst 43:a.
Sedan tog det tvärstopp.

Det mesta som skrivits och sagts om honom under de senaste åren handlar om jättelöftet som inte lyckats ta tillvara på sin stora potential och därför inte blivit mer än en i mängden av habila yrkesmän på tenniscirkusen.

Men loppet är självklart inte kört för Ryan Harrison som uttryckte sig så klokt efter skrällen mot Milos Raonic i årets US Open, för övrigt den första Grand Slam-turnering där amerikanen överlevt andra omgången.

”När vi nu sitter här och pratar om att jag plötsligt spelar bra är det skönt att jag inte fyllt 30 år. Jag är bara 24 år och har mycket lång tid framför mig”, sa Harrison och fortsatte:
”Jag har ett hett temperament. Med åren mognar man mentalt och allt runt omkring stabiliserar sig. Man lär sig att spela med rätt mental balans”.

Insikten om vad som krävs kommer med tiden och jag tycker att Harrisons exempel är viktigt att lyfta fram inte minst i svensk tennis där bröderna Ymer står i fokus. Längtan efter en ny svensk världsstjärna är så stark att det skruvas upp förväntningar om att 20-årige Elias och två år yngre Mikael ska få sina genombrott nu – inte om 4-6 år vilket ändå skulle vara mer i linje med när spelarna i regel tar steget in på 100-bästalistan för första gången.

Ryan Harrison var alltså anmärkningsvärt ung då han gjorde det. Nu ligger han 105:a och kan If  Stockhom Open klättra tillbaka till rätt sida strecket. Turneringen är för övrigt den nionde för året där han kvalat in (endast Radek Stepanek har kvalat in lika många gånger i år).

I dag besegrade Ryan Harrison tjeckiske kvalspelaren Adam Pavlasek och möter i andra omgången segraren Kevin Anderson-Marcos Baghdatis.

oktober 13, 2016

Wow โ€“ vilken drömstart för bröderna Ymer och för If Stockholm Open

Elias och Mikael Ymer svarade för en jätteskräll då de ikväll för första gången spelade tillsammans i en ATP-turnering.

Under publikens jubel räddade hemmafavoriterna tre matchbollar och slog ut tredjeseedade Marcin Matkowski/Jean-Julien Rojer med 7-6, 1-6, 11-9.
Mikael och och Elias låg under med 6-9 i matchtiebreak och sättet på vilket de vände till seger ger dem säkert en stor dos självförtroende då de på tisdagskvällen går in i singelturneringen.
Vi träffade förstås de lyckliga segrarna – och deras härliga hejaklack – bara minuterna efter skrällen. Se inslaget här på hemsidan senare ikväll.oktober 13, 2016

Kevin Anderson vände och vann

Baghdatis såg länge ut som en klar vinnare i dagens drabbning men sydafrikanen ryckte upp sig i mitten på andra set och vände till vinst.

Anderson, som var svår att känna igen i första set, har nu 2-1 upp mot den sympatiske cyprioten Baghdatis. Men det kom att ta sin tid och först när Baghdatis ledde med 4-2 i andra set lyckades den långe sydafrikanen vända spelet och matchen.

Siffrorna skriver vi till 26 64 62. 

oktober 13, 2016

Albot och Mannarino vidare

ATP-äventyret fick ett snabbt slut för SALK-spelaren som kommit ehem från USA för if Stockholm Open

Dagens första match på centercourten blev en helt vänsterhänt historia mellan Donald Young och Adrian Mannarino. Fransmannen Mannarino klev vinnande av planen med 75 64 och möter nu Zverev i andra omgången.

Radu Albot gick även han vinnande av planen mot bättre rankade Steve Johnson 63 64.

 

oktober 13, 2016

Bröderna Ymer i historisk match men två veteraner har huvudroller

På måndagen spelar bröderna Ymer för första gången ihop i en ATP-turnering. Inte nog med det utan de spelar också dubbel ihop för första gången på drygt åtta år.

Men Elias och Mikael får ursäkta – deras match känns faktiskt inte som måndagens höjdpunkt i spelschemat då If Stockholm Opens huvudturnering drar igång.
Mötet mellan Kevin Anderson och Marcos Baghdatis kittlar faktiskt ännu mer. 30-årige Anderson har en av tenniscirkusens mest fruktade servar och slår i snitt 14 ess per match. Men ett år äldre och allroundkunnigare Baghdatis kan å andra sidan dra nytta av att såväl underlag som bollar är mycket långsamma vilket bäddar för långa bolldueller.
Cyprioten tog 2009 titeln i Kungl. Tennishallen i sin debut i turneringen där han också vid två tillfällen varit framme i semifinal, senast då förra året när han tyvärr bringades bryta efter ett set mot slutsegraren Tomas Berdych.

Anderson har efter kvartsfinalen i debuten 2011 inte haft någon lycka med sig i turneringen men det faktum att han nu ändå står inför sin femte SO-start visar att den 203 centimeter långe sydafrikanen verkligen trivs i den anrika arenan.
Även ett antal av de övriga spelarna vet i likhet med Anderson och Baghdatis att det är en upplevelse att spela i Kungl. Tennishallen men det finns också några av de 32 spelarna som bara hört talas om arenan. Bland dem hittar vi till exempel 24-rankade amerikanen Steve Johnson som är seedad femma och som i år på gräset i Nottingham tog karriärens första ATP-titel. Den 26-årige amerikanen var också i kvarten i OS i Rio, i åttondel i Wimbledon, i semi i 500-turneringen i Washington och i kvarten i Master-turneringen i Cincinnati. En klasspelare som möter Radu Albot i måndagens andra match på centercourten.

Där avslutas programmet med bröderna Ymers dubbel mot Jean-Julien Rojer/Marcin Matkowski, 11 respektive 32 på världsrankningen i dubbel och seedade trea i det mycket starka startfältet. Rojer/Matkowski är förmodligen några nummer för stora för Elias och Mikael som aldrig tidigare spelat dubbel ihop på seniornivå.
På bana 1 drabbar bland andra kvalspelarna Adam Pavlasek och Ryan Harrison samman. Ett intressant möte mellan det 22-årige tjeckiska framtidshoppet (som i första kvalomgången slog ut Calle Söderlund) och det tidigare jättelöftet Harrison som vann sin första match på ATP-touren redan som 15-åring (tredje yngste segraren efter Richard Gasquet och Rafael Nadal) och som hunnit fylla 24 år.

oktober 13, 2016

Tyskt motstånd väntar Elias Ymer

Elias Ymer möter 133-rankad i första omgången

Tyske veteranen Tobias Kamke blir Elias Ymers motståndare i första omgången i If Stockholm Open.
Kamke har under helgen inte tappat set på sina två kvalmatcher och gör Ryan Harrison, Adam Pavlasek och Jurgen Zopp sällskap in i huvudturneringen.
Där möts Harrison och Pavlasek medan Patrik Rosenholms överman Zopp ställs mot Benjamin Becker.
30-årige Kamke är rankad 133 och gör sitt sjätte If Stockholm Open. Hans största framgång i Kungl. Tennishallen kom 2011 då han efter att ha kvalat in slog sig fram till kvartsfinal där Jarkko Nieminen blev för svår.


oktober 13, 2016

Ingen huvudturnering för Rosenholm

Patrik Rosenholm förlorade under söndagen sin kvalfinal mot estländaren Jurgen Zopp.

Det blev ingen tredje svensk i huvudtävlingen. Patrik Rosenholm förlorade under söndagen sin kvalfinal mot Jurgen Zopp. KLTK-spelaren inledde bra och bröt estländarens serve tidigt men lyckades inte behålla övertaget utan förlorade med 7-5 6-4. Trots förlusten kan han se tillbaka på en bra tävling.

Övriga kvalplatser knep Adam Pavlasek, Tobias Kamke och Ryan Harrison. 


oktober 13, 2016

De lyser starkast i stjärnspäckad dubbelturnering

Bäst rankade spelare i årets If Stockholm Open โ€“ Gael Monfils? Grigor Dimitrov?

Bäst rankade spelare i årets If Stockholm Open – Gael Monfils? Grigor Dimitrov?
Nej! Rätt svar är Bruno Soares.
Den 34-årige brasilianaren har bara tre namn framför sig på världsrankingen där han skuggas av landsmannen Marcelo Melo som för ett år sedan var världsetta.
Och visst, den sydamerikanska duon är förstaseedad i dubbelturneringens mycket starka startfält där vi också hittar tre hemmapar och sju hemmahopp.
Soares har i år tagit hälften av Grand Slam-titlarna och såväl i Australian Open som i US Open skedde det i par med skotten Jamie Murray. Paret är tvåa på racet och klart för ATP-slutspelet i London. Detsamma gäller Marcelo Melo som ligger fyra på racet i par med Ivan Dodig.
Även om de i år haft störst framgångar ihop med andra partners är Soares och Melo mycket samspelta. De har tagit fyra ATP-titlar ihop, den senaste för övrigt just i If Stockholm Open då de för fyra år sedan gjorde sitt senaste framträdande i Kungl. Tennishallen.
Duon ställs i första omgången mot Kevin Anderson/Juan Martin del Potro vilket förstås har alla förutsättningar att bli en höjdarmatch i publikens smak.
Men ur svensk synvinkel överträffas det mötet ändå av Fred Simonsson/Isak Arvidsson mot Robert Lindstedt/Aisam-Ul-Haq Qureshi. Lindstedt är Sveriges bäste dubbelspelare och Simonsson/Arvidsson fick förtroendet i Sveriges Davis Cup-lag som för en tid sedan kvalspelade mot Nederländerna i Båstad.
I slutet av oktober spelar Sveriges ödeskval borta mot Israel och If Stockholm Open blir en sista värdemätare för spelarna som är aktuella i DC-kapten Fredrik Rosengrens lag.
Bland de heta kandidaterna finns förstås även Johan Brunström och Andreas Siljeström som i år firat stora triumfer på Challengertouren där de tagit tre titlar och varit uppe i ytterligare två finaler. En final (Atlanta) och en semifinal (Nice) på ATP-touren bara understryker svenskduons stora kapacitet.
Årets If Stockholm Open är inte bara första ATP-turnering med bröderna Elias, 20 år, och Mikael Ymer, 18 år, i startfältet utan turneringen blir också den första där de spelar dubbel ihop på seniornivå.
Vad de tycker om det och vad de minns av sitt senaste framträdande tillsammans kan ni senare i dag se här på hemsidan i intervjun som Torbjörn Dencker och jag gör med de heta bröderna.

oktober 13, 2016

Därför tror jag att Dimitrov tar titeln

Racketartisten Grigor Dimitrov är min favorit till titeln i If Stockholm Open. Men det finns förstås en mängd heta segerkandidater i det mycket starka och spännande startfältet.

Varför då mitt tips på den 25-årige bulgaren?
Det finns tre anledningar:
•Han är i bra form.
•Han stortrivs i turneringen.
•Han har en gynnsam lottning.

Ja, så gynnsam som den nu kan bli i en turnering med ett så här starkt och spännande startfält där flera av de på förhand hetaste spelarna har övertygat stort under den senaste tiden.
Att Dimitrov i veckan föll mot kvalspelaren Vasek Pospisil i andra omgången Master-turneringen i Shanghai är absolut inget att fästa någon vikt vid, åtminstone inte i negativ mening. Med tanke på det stundande allvaret i Kungl. Tennishallen kan det istället vara positivt att bulgaren fått några extra dagar att ladda om batterierna.
Det fick han inte inför säsongens åttonde och nästa sista Master-turnering. Dimitrov kom till Shanghai från en framgångsrik vecka i 500-turnering i Peking där han på vägen till final (föll där mot världstvåan Andy Murray) slog ut bland andra världsfyran Rafael Nadal.
Grigor Dimitrov gör sin sjätte start i If Stockholm Open där han i debuten för sju år sedan föll mot finländaren Jarkko Nieminen.

Efter det ser den allroundkunnige och sevärde bulgarens SO-facit ut så här:
2011: Kvartsfinal.
2013: Karriärens första ATP-titel. Den hade såväl han som hela tennisvärlden längtat efter och att den kom just i If Stockholm Open gör att Dimitrov där har ett av sin karriärs allra käraste minnen. Det har absolut betydelse varje gång Dimitrov spelar i den anrika arenan.
2014: Finalförlust mot Tomas Berdych.
2015: Kvartsfinalförlust mot slutsegraren Berdych.

Lottningen då?
18-rankade och andraseedade Dimitrov inleder mot tysken Benjamin Becker eller en kvalspelare och har i en eventuell kvartsfinal Kevin Andersson eller Marcos Baghdatis som på papperet svåraste motståndare.
Nej, det är absolut ingen lätt lottning men ändå klart gynnsammare än vad den hade kunnat vara om vi ser till konkurrensen i startfältet i stort.
Här två exempel:
Förstaseedade Gael Monfils kan möta fjolårsfinalisten Jack Sock i kvarten. John Isner inleder mot Juan Martin del Potro – wow, det hade mycket väl kunnat vara en final i den här kategorin av ATP-turnering.

Svenskarna då?
Mikael Ymer har självklart en tuff men sporrande uppgift mot spanske veteranen Fernando Verdasco medan överlägsne Sverigeettan Elias Ymer får vänta in sin motståndare till på söndag eftermiddag. Elias inleder nämligen mot en av de fyra spelare som går segrande från morgondagens kvalfinaler.
I en av dem hittar vi Patrik Rosenholm som svarade för en mycket övertygande insats då han idag besegrade Tristan Lamasine. Den som aldrig sett Rosenholm spela tidigare kunde förmodligen inte ens kunnat gissa att den 28-årige stockholmaren inte finns bland de 600 första namnen på världsrankningen.
”Rosen” möter jämngamle estländaren Jurgen Zopp i kvalfinal. Seger också där och Patrik Rosenholm hör hemma bland alternativen till singelspel då Sveriges i slutet på oktober möter Israel i ödeskval i Davis Cup.

Fotnot: i ett webb-tv-inslag på hemsidan kommenterar jag mer av lottningen.

oktober 13, 2016

Lottningsträd If Stockholm Open 2016

Singel till vänster och dubbeln här nedanför

oktober 13, 2016

Calle Söderlund föll i kvalet

ATP-äventyret fick ett snabbt slut för SALK-spelaren som kommit ehem från USA för if Stockholm Open

Calle Söderlund vägde inte oväntat för lätt i If Stockholm Open-kvalet mot Adam Pavlasek.
Den 22-årige och 87-rankade tjecken skulle under alla omständigheter ha varit en mycket tuff uppgift för 19-årige Söderlund som tyvärr inte kunnat förbereda sig på sättet han önskat.
I början av veckan var han sjuk och två viktiga träningsdagar gick till spillo. Desutom har han inte kommit in i rätt dygnsrytm efter hemkomsten från USA där han går på college.
Pavlasek vann med 6-3, 6-2 och Calle hade helt enkelt inte kraften som krävs för att sätta tjecken under press. I andra set tändes ett litet hopp då hemmafavoriten hade möjlighet att bryta tillbaka till såväl 2-3 som till 3-4.

oktober 13, 2016

Rosenholm vidare

Patrik Rosenholm spelar sitt sjunde If Stockholm Open. I år kan han för första gången kvala in i turneringen.

Den 28-årige hemmafavoriten besegrade i dag fransmannen Tristan Lamasine med 6-4, 6-3 och möter i söndagens kvalfinal jämngamle estländaren Jurgen Zopp.
De två gånger 28-årige Rosenholm spelat huvudturneringen i Kungl. Tennishallen har han gått in på wild card.
2012 skrällde han mot titelförsvararen Gael Monfils och för två år sedan pressade han australiern Bernard Tomic till skiljeset.
I de fyra tidigare SO-kval Rosenholm spelat är kvalfinalen för tre år sedan största framgång. Då krävdes tre segrar för att gå in i huvudturneringen men eftersom kvalen på ATP-touren i år halverats – nu är det 16 spelare i startfältet – ger dagens seger Rosenholm en plats i kvalfinal.
Där väntar alltså Jurgen Zopp som mycket överraskande slog ut 29-rankade Sam Querrey – amerikanen som missade anmälningstiden men som så gärna ville spela i Stockholm att han anmälde sig till kvalet.
Zopp är på papperet självklart en tacksammare uppgift för Rosenholm än vad Querrey skulle ha varit men den 237-rankade estländaren gäller ändå som knapp favorit. Han har vunnit de tre tidigare inbördes mötena med svensken.

oktober 13, 2016

Sam Querrey utslagen

Sam Querrey, rankad 29 i världen, förlorade överraskande första kvalomgången mot estländaren Jurgen Zopp.

Querrey rankas 208 platser bättre än Zopp, men det spelade ingen roll under lördagsförmiddagen. Estländaren vann matchen med 6-3 6-3 och är vidare till kvalfinal. Där ställd han mot hemmahoppet Patrik Rosenholm eller fransmannen Tristan Lamasine.

 

 

oktober 13, 2016

Invigningen

Missa inte invigningen på If Stockholm Open

oktober 13, 2016

Lagom till If Stockholm Open hittar fjolårsfinalisten storformen

Många av If Stockholm Opens största affischnamn har visat storform under andra halvan av säsongen.

Jack Sock har inte hört till den skaran – förrän nu.

Fjolårets If Stockholm Open-finalist har prickat formtoppen under veckans Master-turnering i Shanghai där han i dag besegrade världssexan Milos Raonic (0-6, 6-4, 7-6) som hade två matchbollar i tiebreak.

– Jag var på den andra sidan tre gånger förra året. Vi har alltid jämna matcher där det är bara några poäng som avgör. Jag är glad att poängen var på min sida den här gången, säger Sock som efter seger i deras första inbördes möte 2013 åkt på åtta raka förluster.

Förstå att dagens trendbrott satt skönt för 24-årige Sock som i fredagens kvartsfinal möter Gilles Simon.

Inte nog med framgången i singel, Sock är även klar för semifinal i dubbel och det i par med landsmannen John Isner (som också spelar i Kungl. Tennishallen nästa vecka). Sock är en erkänt mycket skicklig dubbelspelare med totalt sex titlar på meritlistan. Tyngsta segern kom i par med Vasek Pospisil i Wimbledon 2014 och i If Stockholm Open är Jack Sock regerande mästare ihop med Nicholas Monroe.

oktober 13, 2016

Lagom till If Stockholm Open hittar fjolårsfinalisten storformen

Många av If Stockholm Opens största affischnamn har visat storform under andra halvan av säsongen.

Jack Sock har inte hört till den skaran – förrän nu.

Fjolårets If Stockholm Open-finalist har prickat formtoppen under veckans Master-turnering i Shanghai där han i dag besegrade världssexan Milos Raonic (0-6, 6-4, 7-6) som hade två matchbollar i tiebreak.

– Jag var på den andra sidan tre gånger förra året. Vi har alltid jämna matcher där det är bara några poäng som avgör. Jag är glad att poängen var på min sida den här gången, säger Sock som efter seger i deras första inbördes möte 2013 åkt på åtta raka förluster.

Förstå att dagens trendbrott satt skönt för 24-årige Sock som i fredagens kvartsfinal möter Gilles Simon.

Inte nog med framgången i singel, Sock är även klar för semifinal i dubbel och det i par med landsmannen John Isner (som också spelar i Kungliga hallen nästa vecka). Sock är en erkänt mycket skicklig dubbelspelare med totalt sex titlar på meritlistan. Tyngsta segern kom i par med Vasek Pospisil i Wimbledon 2014 och i If Stockholm Open är Jack Sock regerande mästare ihop med Nicholas Monroe.

oktober 10, 2016

Monfils och Zverev dagens utropstecken i Shanghai

If Stockholm Open-profilerna fortsätter att marknadsföra sig på allra bästa sätt inför festen i Kungliga hallen.

Bland andra då 30-årige fransmannen Gael Monfils och 19-årige tysken Alexander Zverev som i dag spelade sig fram till åttondelsfinal i Masterturneringen i Shanghai.
Världsåttan Monfils slog ut sydafrikanen Kevin Anderson (som nu kan ladda om batterierna inför SO) med 7-6, 6-3 och tog med segern ytterligare ett kliv mot ATP-slutspelet i London.

Dit kvalificerar sig de åtta bäst rankade och Monfils ligger i dagsläget sexa på racet (baserad på årets resultat). Att få debutera i ATP-slutspelet är självklart Monfils stora mål under fortsättningen av säsongen, han jagas av främst Rafael Nadal (245 poäng efter) och Dominic Thiem (330 poäng efter) och poängen i If Stockholm Open kan komma att visa sig oerhört värdefulla för 2011 års SO-segrare. I åttondelen väntar David Goffin eller Benoit Paire.

Stjärnskottet och flickidolen Alexander Zverev inledde säsongens åttonde och nästa sista Master-turnering med seger mot John Isner och slog i dag ut världselvan Marin Cilic med 3-6, 6-3, 6-2.
Zverev ligger i dag 21 på rankningen och har stora möjligheter att bli förste tonåring som slutar en säsong på topp-20 sedan Andy Murray och Novak Djokovic 2006.

För bara en månad sedan blev Zverev i ATP-turneringen i St Petersburg förste tonåring att ta en singeltitel sedan då 19-årige Cilic gjorde det i New Haven 2008. Den stekhete tysken möter i åttondelsfinal fransmannen Jo Wilfried Tsonga.

oktober 10, 2016

19-årige Zverev, ATP Tourens viktigaste spelare

Det finns bara fyra tonåringar på rankningens 100-bästa-lista.

Överlägsen etta i kvartetten är 19-årige tysken Alexander Zverev.

Han är också en av tennisens mest betydelsefulla profiler.

Unga talanger har lättare att identifiera sig med honom än med till exempel spelare som passerat 30- årsstrecket. Det har hälften av topptio-spelarna gjort och snittåldern på dem är 29 år.

Att genombrotten sker allt senare och att snittåldern på toppspelarna ökat innebär att publik och tv-tittare sett mycket och vet mycket om en spelare redan långt innan denne slår igenom. Det är absolut inget problem men skapar samtidigt en längtan efter ett ungt stjärnskott, ett oskrivet kort som bryter trenden och visar att det går att lyckas i unga år.

Det gör Alexander Zverev. Han har denna vecka sin bästa rankning – 21 – i karriären och har under säsongen tagit sin första ATP-titel (St Petersburg) och varit uppe i ytterligare två finaler.

Den blondlockige tyskens meritlista är fortfarande blygsam jämfört med till exempel Stan Wawrinkas. Årets US Open-titel var den 31-årige schweizarens tredje Grand Slam-titel.
Naturligtvis är han en betydligt större stjärna med fler fans än Zverev.

Men vem av dem har en 14-årig talang lättast att identifiera sig med – Wawrinka som var 28 år då han fick sitt stora genombrott eller Zverev som 19 år gammal stadigt klättrar mot toppen?

Det finns ytterligare en faktor som gör den 198 centimeter långe tysken lite extra betydelsefull för sporten: han lockar inte bara de inbitna tennisfansen till sina matcher utan på läktaren hittar vi då också unga flickor som är där mer för Zverevs skull än för tennisens.

Så var det i fjolårets If Stockholm Open – där Zverev efter seger i första omgången mot Mikael Ymer föll mot slutsegraren Tomas Berdych – och i förra årets SkiStar Swedish Open i Båstad där stjärnskottet gick till semi.

Inga jämförelser i övrigt med Björn Borg och Andre Agassi men precis som dessa i unga år så har Zverev större möjlighet än de äldre och etablerade stjärnorna att locka nya unga fans till sporten.

Det lär även i år märkas på läktarna i Kungliga hallen då Zverev gör entré på centercourten.

Dennna vecka spelar han Masterturneringen i Shanghai där tysken i dag inledde med seger 6-4, 6-2 mot amerikanske kanonservaren John Isner som alltså redan nu kan börja ladda för sin debut i If Stockholm Open. Noterbart från matchen: Zverev slog nio ess mot Isners fem och bröt amerikanens serve fyra gånger.

Fotnot: Övriga tonåringar på topp 100: Borna Coric, Kroatien (fyller 20 år i november) – rankad 41. Taylor Fritz , USA (fyller 19 år i slutet på oktober) – rankad 71. Frances Tiafoe, USA, 18 år – rankad 100.

Se inslaget om Zverev i Båstad 2015

Zverev-feber i Båstad

september 25, 2016

Shanghai, stjärnonas sista värdemätare innan If Stockholm Open

Med knappt sex dagar kvar till If Stockhom Open höjs temperaturen rejält.

Vem av de många färgstarka profilerna är allra hetast då portarna till Kungliga hallen slås upp?

Svaret får vi under veckan i Shanghai där säsongens åttonde Master-turnering inleddes i dag.

Hela världseliten är på plats och redan i första omgången bjuds på några högintressanta matcher mellan spelare som efter äventyret till Asien kommer till Stockholm.

•Gael Monfils – denna vecka semifinalist i 500-turneringen i Tokyo – har en plats i ATP-slutspelet inom räckhåll och inleder mot Kevin Anderson som idag besegrade kinesen Zhe Li.

*Amerikanske kanonservaren John Isner ställs mot 19-årige tysken Alexander Zverev som är tenniscirkusens största flickidol.

•Franske stjärnskottet Lucas Pouille och spanske veteranen Fernando Verdasco möts för andra gången och Pouille har revansch att fordra för förlusten på gruset i Bukarest tidigare i år.

Lottningen i Shanghai för några av de andra If Stockholm Open-spelarna:

•Bulgaren Grigor Dimitrov inleder mot Richard Gasquet som gått segrande från samtliga deras fem tidigare möten. Men racketartisten Dimitrov är i mycket bra form och spräckte i veckans 500-turnering i Peking nollan mot Rafael Nadal vars svit bröts efter sju segrar. I dag föll Dimitrov i finalen mot världstvåan Andy Murray. Skotten servade för matchen vid 6-4, 5-4 men Dimitrov bröt och tvingade sedan fram ett tiebreak där han ändå kom till korta.

•OS-silvermedaljören Juan Martin del Potro har fått wild card och möter formstarke belgaren David Goffin som denna vecka var i final i 500-turneringen i Tokyo.

•Amerikanen Jack Sock – fjolårsfinalist i Kungliga hallen – möter argentinaren Guido Pella.

•Ivo Karlovic möter kanadensiske kvalspelaren Vasek Pospisil. Den kroatiske servekungen tog titeln i If Stockholm Open 2007 och 37 år gammal håller han fortfarande mycket hög klass. Ligger 21:a på rankningen och var denna vecka i kvartsfinal i Tokyo där det efter två tie-breakset blev förlust mot Monfils.

Ja, där några av If Stockholm Open-spelarna som det finns anledning att hålla ett extra öga på under dagarna fram till höstens stora svenska tennisfest.

september 25, 2016

Stjärnskott och veteran får kval-wc

I somras var han under några veckor svensk herrtennis hetaste namn. Nu får Calle Söderlund chansen i If Stockholm Open.

Det 19-åriga framtidshoppet har lisom 28-årige Patrik Rosenholm fått wild card till det 16 spelare starka kvalet.
Söderlund tog i våras i Karlskrona sin andra Future-titel i karriären och imponerade såväl vad gäller spel som attityd på träningslägret i Båstad vilket gav honom ett wild card till den nya Challengern där.
Snacka om att han tackade för förtroendet på allra bästa sätt. Efter inledande seger mot Sverigetvåan Christian Lindell besegrade Calle ytterligare två betydligt bättre rankade motståndare.
Han var i semifinal – wow!
Plötsligt var Calle Söderlund namnet på alla läppar i svensk tennis där bröderna Elias och Mikael ymer under några setts som de enda riktigt stora framtidshoppen.
Med succén i Challengern var det ingen diskussion om att Calle skulle få ett wild card till ATP-turneringen SkiStar Swedish Open. I sin debut på ATP-touren besegrade han landsmannen Fred Simonsson för att därefter komma till korta mot portugisen Joao Sousa.
Söderlund hade under våren bestämt sig för att förlägga sin satsning till college i USA. Skulle framgången i Båstad få honom på andra tankar? Nej, han bestämde sig för att följa planen och går nu sitt första år på college.
Självklart är intresset för honom väldigt stort för honom i det tuffa kvalet till If Stockholm Open.
Calle Söderlund spelar för Salk som liksom KLTK äger 40 procent av turneringen – resterande 20 procent ägs av Tennis Stockholm – och det är ägarklubbarna som bestämmer vilka spelare som får friplatserna i kvalet. I stort sett alltid fastnar klubbarna för spelare i egna ledet.
Eftersom Salk-spelarna Elias och Mikael Ymer redan fått wild card till huvudturneringen behövdes det förstås ingen längre diskussion innan klubbledningen enades om Söderlunds namn.
KLTK hade en mindre tacksam uppgift. 28-årige Patrik Rosenholm är rankad 612. 21-årige Fred Simonsson ligger 710. Båda har ett mycket stort spel i sig men svårt att få till det på match. Nu föll klubbledningens val på veteranen som vid två tillfällen fått wild card till huvudturneringen. 2012 tog han vara på chansen som dök upp då titelförsvararen Gael Monfils hade fokus på annat och skrällen och Rosenholms största skalp i karriären var ett faktum.

 

september 25, 2016

Dimitrov spräckte Nadals svit - Monfils överträffade Karlovic även i serven

Publikfavoriterna Grigor Dimitrov och Gael Monfils är stekheta inför If Stockholm Open.

Båda säkrade i dag en semifinalplats i en 500-turnering vilken är den näst högsta kategorin på ATP-touren.
Allroundkunnige Dimitrov hade 0-7 inbördes mot Rafael Nadal då de ställdes mot varandra i kvartsfinal i Peking. Nu vann bulgaren med 6-2, 6-4 och han bröt Nadals serve inte mindre än fem gånger.
En efterlängtad seger för Dimitrov som efter sin mindre framgångsrika säsong ifjol nu är på väg tillbaka till toppen. Han har varit uppe i två finaler i år och segern mot väldsfyran var hans tredje för säsongen mot spelare på topp-10.
I semifinalen väntar kanadensiske världssexan Milos Raonic mot vilken Dimitrov har 2-1 inbördes efter segrar i de två senaste matcherna. Raonic enda seger kom för fem år sedan i kvartafinal i if Stockholm Open.
Att kanonservaren Ivi Karlovic – 2007 års If Stockholm Open-segrare kommer till Kungliga även i år - lämnar banan utan att ha överträffat motståndaren i servestatistiken hör inte till vanligheterna. Men i dag hände det i kvartsfinalen i Tokyo mot Gael Monfils som vann med 7-6, 7-6.
Att seten skulle gå till tiebreak var ingen överraskning, de båda har mötts sex gånger (4-2 till fransmannen) och nio av de 14 seten har avgjorts just i tiebreak.
Men titta här:
•Båda slog nio ess.
•Karlovic slog fyra dubbelfel, Monfils ett.
•Kroaten vann ”bara” - med hans mått alltså – 80 procent på sin förstaserve och 67 procent på andraserven. Motsvarande siffror för Monfils var 86 procent och 70 procent.
Mikael Tillströms adept möter i semi australiern Nick Kyrgios.

 

september 25, 2016

Snart slutsålt, rapport från biljettkontoret

Visst märker vi lite till mans att årets If Stockholm Open är riktigt hett.

En som märker det bättre än andra är Matilda Ljungberg – hon är nämligen biljettansvarig i organisationen bakom turneringar.
– Till torsdagen finns det bara några få sittplatser kvar och vi har överhuvudtaget sålt fler biljetter än motsvarande tid förra året, säger Ljungberg.
Om tio dagar slås portarna till Kungliga hallen upp och fram till dess kommer det att bli ännu mer drag i biljettkassorna.
– Vi säljer fler och fler biljetter för varje dag vi närmar oss turneringen turneringen och då ska man komma ihåg att det är sittplatsbiljetter som köps i förköp. Många vill ju vara garanterade att få en sittplats och vissa dagar är det redan tajt där. Den som vill vara säker på att få en sittplats på torsdagen och eller på lördagen rekommenderar jag att inte vänta, säger Ljungberg.
Områdesbiljetter då?
– Där finns det ingen begränsning på samma sätt och de biljetterna köps i huvudsak på plats, säger Ljungberg.
Det starka startfältet har en rad affischnamn som attraherar olika typer av åskådare. Där finns bland andra stjärnor som Juan Martin del Potro, Gael Monfils och Grigor Dimitrov, stjärnskott och flickidoler som Alexander Zverev och Lucas Pouille, kanonservarna John Isner och Ivo Karlovic och hemmafavoriterna Elias och Mikael Ymer.
Har biljettförsäljningen ökat dagen efter att något av affischnamnen haft en stor framgång på ATP-touren?
– Nja, någon sådan plötslig ökning har inte märkts utan det är snarare det starka startfältet i sig som lockar, säger Ljungberg som också berättar att flest biljetter säljs på helgerna och på vardagar mellan nio och tio.
Ja, den tiden kan det kanske vara lite trögstartat på jobbet och vad passar då bättre än att lätta upp tillvaron genom att försäkra sig om en plats på tennisfesten i Kungliga hallen.

 

september 25, 2016

Lindstedt vinnare igen, titel nr 20 kom i Shenzhen

Dubbelturneringen i If Stockholm Open håller alltid hög klass och så självklart även i år.

Största hemmahopp är 39-årige Robert Lindstedt som i dag tog sin 20:e titel i karriären. Det skedde i Shenzhen där Lindstedt spelade ihop med italienaren Fabio Fognini som är den nionde partner svensken tagit en titel med.
– Jag har inte haft så här roligt i dubbel på väldigt länge. Tack till Rob som spelade med mig och det har varit en fantastisk vecka, säger Fognini på ATP-tourens hemsida efter finalsegern (7-6, 6-3) mot andraseedade Oliver Marach/Fabrice Martin.
– Vi spelade riktigt bra redan från första matchen och det enda set vi förlorade var mycket jämnt. Vi har mött några riktigt bra par och och det har varit mycket roligt att spela, säger Lindstedt efter sin första titel för året vilket innebär att hans imponerande svit är intakt:
Han tog sin första titel redan 2007 och han har sedan dess inte lämnat en säsong utan att ha lagt minst en titel till meritlistan.
I Kungliga hallen kommer Sveriges främsta dubbelspelare ha Aisam- Ul-Haq Quershi från Pakistan vid sin sida.
Duon har under andra halvan av säsongen spelat fyra turneringar ihop med en kvartsfinal I US Open och en semifinal i Winston-Salem som bästa resultat.

 

september 25, 2016

Lill-Ymer i semi i Rom efter succée-vändning

Räddade matchbollar, seger och nu väntar den första Challanger-semin

Mikael Ymer går från klarhet till klarhet i Roms Challanger turnering. Svensken som kvalade in gick i dag vidare till semifinal efter seger mot Marton Fucsovics. Det blir 18-åringens första semifinal på Challanger-nivå.

Imponerande. Men ännu mer imponerade om man tänker att ungraren är nästan 500 placeringar före lill-Ymer på ATP-rankingen. Men sättet som Mikael Ymer vann på är det som övertygar allra mest. Det tänder rent av hopp om ett raskt intåg på sub-100-nivå på världsrankingen.

Efter att ha tappat första set med 4-6 vände Ymer och vann det andra med 6-3. I skiljeset hamnade svensken i 4-5, 0-40 underläge. Ymer hade alltså tre matchbollar emot sig. Han lyckades inte bara rädda alla tre. Han vann de tre efterföljande gamen och därmed matchen med 7-5 i avgörande och är därmed klar för karriärens första semifinal på Challanger-nivå.

 Det bådar gott inför If Stocholm Open som nu endast är två veckor bort.

 

september 25, 2016

Bröderna Ymer visar fin form

Båda framme i kvartsfinal i Roms Challanger

Bröderna Ymer har som bekant fått wild card till If Stockholm Open vilken blir den första ATP-turnering med både 20-årige Elias och två år yngre Mikael i startfältet. 

Båda visar stark form i denna veckas Challenger i Rom där Mikael efter att ha kvalat in i går blev klar för sin första kvartsfinal i dessa sammanhang. I dag fick han sällskap av storebrorsan som besegrade hemmafavoriten Filippo Volandri med 7-5 7-6.

Det är inte ofta svensk tennis har två kvartsfinalister i en Challenger, senast det hände var i RC Hotel Open i Jönköping i mars då Elias Ymer och kvalspelaren Patrik Rosenholm fanns bland de åtta sista.

Extra kul är förstås framgången i Rom med tanke på stundande If Stockholm Open. Där kommer Elias och Mikael att ställas mot ett långt mycket tuffare motstånd än vad de är vana vid och att då komma med många segrar och ett starkt självförtroende i ryggen är oerhört betydelsefullt.

september 25, 2016

Ännu en toppspelare klar för If Stockholm Open.

Amerikanske kanonservaren Sam Querrey meddelar att han ställer upp i โ€“ KVALET!

Querrey ligger 28 på världsrankingen och skulle blivit seedad i det starka startfältet i huvudturneringen – om han bara hade anmält sig.

Men det gjorde han inte. Den 28-årige amerikanen hade av någon anledning inte koll på när anmälningstiden gick ut. Då han fick höra att alla tre wild card redan var utdelade bestämde sig Querrey för att kvala och då ska vi ha i minnet att det är ytterst sällsynt att spelare med så bra rankning bemödar sig om att ställa upp i kval.

Tydligt är att Sam Querrey trots tidig sorti trivdes så bra i Kungliga hallen vid sin debut förra året att han nu vill känna på atmosfären lite mer.

Han tog tidigare i år i Delray Beach karriärens åttonde ATP-titel, fyra av dem kom 2010 och året efter nådde han 17 på rankingen vilket fortfarande är karriärbästa.

Sam Querrey har en av ATP-tourens mest fruktade servar och slår i snitt 13 ess per match. I startfältet i huvudturneringen finns redan kanonservarna Ivo Karlovic och John Isner och går allt programenligt i kvalet får de sällskap av Querrey.

Lita på att det kommer smälla rejält i Kungliga hallen i oktober.

september 25, 2016

Zverev och Pouille premiärsegrare på ATP-touren

Den här veckan har det spelats två ATP-turneringar โ€“ i båda fallen med if Stockholm Open-spelare som slutsegrare.

I S:t Petersburg tog 19-årige tysken Alexander Zverev (bilden) sin första ATP-titel i karriären och i Metz skrev tre år äldre fransmannen Lucas Pouille för första gången i dessa sammanhang in sig i segerrullorna.

Zverev är förste tonåring att ta en ATP-titel sedan då 19-årige Marin Cilic 2008 segrade i New Haven. Att Zverev finalbesegrade världstrean och US Open-segraren Stanislas Wawrinka (6-2, 3-6, 7-5) var självklart grädde på moset för tysken – Wawrinka hade elva raka finalsegrar bakom sig (hade inte förlorat en final sedan sommaren 2013) och en en svit på tio matchvinster i följd.

Eftersom den tyske flickidolen i semifinalen slog ut världsnian Tomas Berdych blev han också förste spelare sedan 2001 som på vägen fram till första titeln besegrat två topptiospelare.

För Zverev blev det tredje gången gillt i en final efter säsongens tidigare förluster i Halle och Nice.

Lucas Pouille hade varit uppe i en final (Bukarest i år) inför dagens möte med världstian Dominic Thiem. Hemmafavoriten låg under med 0-4 i första sets tiebreak, vann med 7-6, 6-2 och noterades för säsongens femte seger mot en topptio spelare.

En av dem kom i US Open där han i åttondelsfinal slog ut Rafael Nadal i en mycket dramatisk femsetare.

september 23, 2016

Lyckat samarbete firar ett årsjubileum

Det blev ingen Davis Cup mot Kroatien för Gael Monfils. Ett ömmande knä satte stop för Frankrikes högst rankade spelare. Men det är ingen fara försäkrar coachen Mikael Tillström.

- Det handlar bara om återhämtning. Några dagar en vecka är allt som behövs efter en väldigt intensiv tävlingsperiod, försäkrar Tillström.
 
Det är ett prydlig bokslut som väntar duon. Paret började jobba tillsammans inför Wiens ATP turnering förra hösten. Den som minns rankingläget då vet också att den tidigare If Stockholm Open-vinnaren då återfanns först på 25e plats.
 
Ett år och 17 rankingplaceringar senare är Monfils nu världsåtta. Fransmannens näst högsta placering någonsin och ett fint kvitto på samarbetet med Good To Great och Mikael Tillström som betonar att ett huvudspår har varit att hitta jämnheten.
 
Benägenheten till att göra uppoffringar och inställning till att göra förändringar för att uppnå resultat har verkligen imponerat på mig, förklarar Tillström som nobbade förfrågningar från Monfils två gånger om.

Inte förrän Wawrinka medlade lät sig Monfils nöjas med ett coachschema som dikterades av svensken med svängrum för Tillströms behov av att vara hemma med familjen i Sverige.
 
    - Jag reser med honom på Grand Slams och ytterligare några stora turneringar. Sedan får han klara sig med sin fysio. Han trodde nog att han behövde mig mer.

Konkret avslöjas inga hemliga nycklar som öppnat upp för det senaste årets  framgångar men arbetet handlar om förändringar både på och vid sidan om banan. Allt från kost, till träningsmetoder och återhämtning. Målsättning, att nå jämnhet för få betvivlar Monfils högsta nivå.

Det är viktigt att inte bränna för mycket krut tidigt i turneringarna för då orkar man inte. Det finns ingen anledning till att matcher som man kan och skall vinna skall gå till 4 eller 5 set. I de stora turneringarna är det extra viktigt för att kunna nå långt och då behövs varje procent. Det gäller inte bara att vinna, man skall göra det så smidigt och snabbt som möjligt.
 
Hardcourt och grus är favoritunderlagen. Och att det inte blev något spel i Roland Garros var naturligtvis en stor besvikelse. Självförtroendet på hardcourt är stort, det är endast Raonic, Djokovic och Nishikor som betvingat fransmannen på underlaget i år. Vilket så klart spär på förväntningarna inför tävlingen i Kungliga.
 
        - Det skall bli väldigt roligt. Han har ett fantastiskt stöd i Stockholm och överallt han spelar förresten, vilket jag tror beror på att han bjuder så mycket på sig själv, både på och utanför banan. Han är en väldigt generös och rolig kille att vara med avslutar Tillström.

september 13, 2016

If Stockholm Open-profiler med Davis Cup-final i sikte

Juan Martin del Potro (bilden) och Gael Monfils är bara några av profilerna i årets If Stockholm Open som kommande helg är inblandade i högintressanta Davis Cup-matcher.

Storbritannien-Argentina och Kroatien-Frankrike är semifinalparen i World Group och utöver det spelas en rad play-off- och kvalmatcher där avancemang eller degradering står på spel.

Naturligtvis är det just semifinalerna som får mest uppmärksamhet i media och att några av helgens huvudrollsinnehavare i oktober spelar i Kungliga hallen gör att semifinalerna blir lite extra intressanta för svensk tennispublik.
Argentinaren Juan Martin del Potro har några skadefyllda år bakom sig och det är fyra år sedan han senast spelade singel i Davis Cup. OS-silvret i Rio och kvartsfinalen i US Open är två imponerande styrkesked från 27-åringen och det skulle förvåna om han inte får förtroendet i singel i den svåra bortamatchen mot britterna.

Bland hemmafavoriterna hittar vi Daniel Evans som var bara några centimeter ifrån att sätta stopp för US Open-segraren Stan Wawrinka. Evans hade matchboll i deras möte i tredje omgången och gjorde trots förlusten ett mycket positivt avtryck. Han är en av de där mindre namnkunniga spelarna som gör att de största stjärnorna i If Stockholm Open kan leva farligt redan i tidigt skede av turneringen.

Publikfavoriten Gael Monfils gjorde ett lika märkligt som svagt framträdande i US Open-semifinalen mot världsettan Novak Djokovic men fransmannens insats där var ett olycksfall i arbetet och förändrar inte helhetsbilden att han är en av säsongens hetaste spelare.

Franske DC-kaptenen Yannick Noah har många starka spelare att välja på och att 30-årige Monfils är given i singel i bortamatchen mot Kroatien bara understryker att coachen Mikael Tillströms färgstarke adept är i kanonform.

september 09, 2016

Även världsettan älskar att se Monfils spela - i kväll möts de i US Open

Under de senaste 25 åren är det bara tio spelare som nått US Open-semifinal utan att tappa set. Senast i raden: glödhete fransmannen Gael Monfils som i kväll möter titelförsvarande världsettan Novak Djokovic.

Monfils tog för fem år sedan If Stockholm Open-titeln och gäller efter sin starka säsong som en av de tyngsta favoriterna i Kungliga hallen i årets upplaga.
I kväll ska han han på Flushing Meadows i New York försöka få stopp på Djokovic som gått segrande från samtliga deras tolv tidigare möten.
– Först och främst gäller det att Gael inser att han kan vinna med det spel han har, säger världstolvans coach Mikael Tillström.
Duon inledde samarbetet för knappt ett år sedan och Monfils är nu på väg mot sin kanske allra bästa säsong i karriären.
Djokovic talar varmt om kvällens motståndare:
 
– Jag älskar att se Gael spela. Han är en av få spelare som jag definitivt skulle köpa biljett för att få se, säger världsettan som menar att Monfils lyft sig avsevärt sedan Tillström kom in i bilden:

- Han är mer fokuserad nu än någonsin tidigare. Speciellt på hardcourt spelar han sin kanske bästa tennis i karriären.
Monfils har 40-11 i matchfacit i år och 19-2 i under den amerikanska hardcourtsäsongen som avslutas med just US Open.

Spräcker han i kväll nollan mot Djokovic är karriärens första Grand Slam-final ett faktum för den franske publikfavoriten.

september 07, 2016

Fixstjärnor, flickidoler, OS-medaljörer, kanonservare, publikfriare och några till - nu är startfältet klart

I dag blev startfältet till If Stockholm Open klart. Det är bara att säga : WOW!

Hoppas att det inte låter självgott när vi på hemsidan skriver så. Däremot är vi mycket glada och stolta över att kunna bjuda den svenska publiken på ett läckert tennisgodis i Kungliga hallen.

Under den senaste veckan har vi skrivit om några av de hetaste affischnamnen:

•2011 års franske If SO-segrare Gael Monfils som i kväll blev klar för semifinal i US Open efter 3-0 mot Rafael Nadals överman Lucas Pouille som gör debut i If Stockholm Open.

•OS-silvermedaljören Juan Martin del Potro som är i US Open-kvartsfinal.

•Bulgariske racketartisten och 2013 års segrare Grigor Dimitrov, fjolårsfinalisten Jack Sock (OS-guldmedaljör i mixed i Rio) och världens bäste servare tillika 2007 års If SO-segrare Ivo Karlovic nådde alla åttondelsfinal i årets sista Grand Slam-turnering och dem har vi också haft lite extra fokus på under de senaste dagarna.

Inte nog med alla dessa toppnamn, på den dagsfärska listan finns ytterligare ett antal mycket heta spelare:

•19-årige Alexander Zverev (bilden) som är rankad 28 och ende tonåring bland de 40 främsta namnen på ATP-rankningen. Den blondlockige tysken var given flickidol redan under fjolårets upplaga där han i första omgången bjöds hårt motstånd av Mikael Ymer och föll i andra mot slutsegraren Tomas Berdych.

•Amerikanske servekanonjären John Isner som är rankad 21, som för sex år sedan i Wimbledon stod som segrare i tidernas längsta match – drygt elva timmar - och som gör debut i Kungliga hallen.

•Det gör också hans landsman Steve Johnson som är rankad 22 och tidigare i år i Nottingham tog sin första titel.

•Sydafrikanen Kevin Anderson är en av de där många klasspelarna som sällan får de största rubrikerna men som alltid är sevärd.

•Spanske veteranen Fernando Verdasco har potential som räcker för att på allvar utmana de största favoriterna och hans landsman Nicolas Almagro bjuder antingen på mycket underhållande spel eller uppträder på ett sätt som också det är av det underhållande slaget.

•Britten Daniel Evans är fortfarande en doldis men har mycket hög kapacitet. Det såg vi bland annat då han i US Opens tredje omgång spelade sig fram till matchboll mot Stan Wawrinka för att till slut förlora femsetsrysaren.

I startfältet finns också publikfriaren Marcos Baghdatis (semifinalist förra året då han på grund av skada tvingades ge upp mot Berdych) och vänsterhänte kanonservaren Gilles Müller (kvartsfinalist ifjol).

Ja, där finns förstås ytterligare intressanta namn som kommer vara med och skapa höstens fest i Kungliga hallen och här på hemsidan började vi nedräkningen i samband med US Open-starten.

Från den och fram till dess portarna slås upp i Kungliga hallen kommer vi här på hemsidan att följa If SO-spelarna – häng med!

september 06, 2016

Tre If SO-spelare i kvartsfinal i US Open visar vilken fantastisk fest som väntar i Kungliga hallen

Tre av spelarna i årets If Stockholm Open är framme i kvartsfinal i US Open โ€“ ett av flera exempel som visar på det mycket starka startfält som i oktober borgar för stor tennisfest i Kungliga hallen.

– Det är grymt kul att så många spelare i If Stockholm Open är i storslag i US Open, säger nye turneringsdirektören Simon Aspelin.
Eftersom Gael Monfils och Lucas Pouille möts i kvarten på Flushing Meadows i New York vet vi redan att minst en If SO-spelare når semi.
Aspelin menar att det finns goda chanser att segraren i det franska mötet får sällskap i semi av 2009 års US Open-segrare Juan Martin del Potro som närmast möter Stan Wawrinka.

– Han (del Potro) är en av de hetaste utmanarna till US Open-titeln. Att ytterligare fyra spelare nådde åttondelsfinal i US Open bara understryker att vi kan se fram emot fantastisk tennis i Kungliga Tennishallen, säger Aspelin.
De fyra åttondelsfinalisterna är Jack Sock, Grigor Dimitrov, Ivo Karlovic och Marcos Baghdatis.

september 05, 2016

I natt fick If Stockholm Open ännu ett affischnamn - Pouille slog ut Nadal i US Open

Natten mot i dag presenterade sig 22-årige Lucas Pouille för den breda idrottspubliken. I oktober får åskådarna i If Stockholm Open se den hete fransmannen live för första gången.

Nattens seger mot världsfyran och tvåfaldige US Open-segraren Rafael Nadal var i sig ingen gigantisk skräll. Den som tycker det har trott 25-rankade Pouille om för litet.
Men sättet på vilket han betvingade spanjoren var oväntat och av det mäktigare slaget.
Nadal kallas ofta tennisens största fajter och då han inte bara utjämnade till 2-2 i set utan också direkt bröt Pouilles serve i skiljeset tycktes det hela avgjort. Nadal var uppumpad och Pouille på väg att bli uträknad. Sju, åtta, nio... men nej, trots att han såg ut att ha tappat all energi reste sig fransmannen
Efter drygt fyra timmars spel stod han där som segrare med 6-1, 2-6, 6-4, 3-6, 7-6 och pricken över i:et var den gastkramande avslutningen.
Pouille hade 6-3 i tiebreak. Nadal räddade de tre matchbollarna och hade öppet läge att skaffa sig en egen men brände sin forehand.
Med sin 59:e (!) vinnare i matchen avgjorde Lucas Pouille och överlycklig slängde han sig raklång på banan.
Den 185 centimeter långe fransmannen är rankad 25, var i somras i kvartsfinal i Wimbledon och att hans namn inte redan då blev känt utanför tenniskretsen berodde på att han inte slog ut något riktigt stort namn.
Nadal är ett av de största. En seger mot honom ger alltid genljud och extra högt blir det förstås när det handlar om Grand Slam.
Lucas Pouille inledde årets US Open med seger i fyra set och hade två femsetare i kroppen redan inför mötet med Nadal. Att trots det kämpa ner spanjoren i fem set är oerhört imponerande.
Men förr eller senare måste väl krafterna tryta – eller?
I kvartsfinal väntar landsmannen Gael Monfils som fortfarande är utan setförlust och som släppt endast 42 game. Mikael Tillströms adept är utan tvekan i kanonform.
Och eftersom även Gael Monfils spelar If Stockholm Open kommer minst en SO-spelare att vara i semifinal på Flushing Meadows i New York.

september 04, 2016

If SO:s affischnamn övertygar i US Open - del Potro slog ut världselvan

OS-silvermedaljören Juan Martin del Potro fortsätter att övertyga i US Open โ€“ precis som flera av de andra stora affischnamnen vilka i oktober bjuder på en härlig tennisfest i Kungliga hallen.

Med 3-0-segern mot världselvan David Ferrer säkrade del Potro en plats i åttondelsfinal i årets sista Grand Slam-turnering.
– Det är en obeskrivlig känsla, säger den 27-årige argentinaren som under ett antal år varit hårt skadedrabbad men i år visat att han nu är tillbaka på allvar.
Nyligen tog han efter segrar mot bland andra Novak Djokovic och Rafael Nadal OS-silver i Rio-OS och nu är han för första gången sedan 2013 i åttondelen i en Grand Slam-turnering. Där väntar österrikaren Dominic Thiem som efter en fantastisk första halva av året fick en inte alls oväntad svacka men nu alltså verkar på gång igen.
Här på If Stockholm Opens hemsida håller vi under årets sista Grand Slam-turnering förstås ett extra öga just på SO-spelarna och kan konstatera att det är långtifrån bara del Potro som imponerat under den första veckan på Flushing Meadows.
Sex av de redan klara If Stockholm Open-spelarna är framme i åttondelsfinal, förutom del Potro även:
•2013 års SO-segrare Grigor Dimitrov utmanar världstvåan Andy Murray.
•Fjolårsfinalisten Jack Sock ställs mot Jo Wilfried Tsonga.
•Världstolvan och 2011 års SO-segrare Gael Monfils möter Marcos Baghdatis.
•Servekanonjären och 2007 års SO-segrare Ivo Karlovic tar sig an sjunderankade Kei Nishikori.
•Franske framtidshoppet Lucas Pouille, 22 år och rankad 25, möter Rafael Nadal.

september 03, 2016

Med Tillström som coach låter publikfavoriten Monfils resultaten tala

Fransmannen Gael Monfils är en av tenniscirkusens största publikfavoriter. Så blir självklart också fallet i Kungliga hallen i oktober.

Om han inte gjort det redan tidigare kan 30-årige Monfils då säkra en plats i ATP-slutspelet i London.
Han är nu åtta på racet – baserar sig enbart på årets resultat – och kan för första gången kvalificera sig bland de åtta i det prestigefyllda slutspelet.
Exproffset Mikael Tillström är en starkt bidragande förklaring till världstolvans starka säsong.
Under Tillströms ledning har 2011 års Monfils blivit mindre spektakulär och mer effektiv. En del av hans tidigare ibland överdrivna showande får nu stå tillbaka för resultaten. Med det har han fått en tidigare saknad jämnhet.
Det återspeglar sig i dessa siffror:
•38-11 i matchfacit (han har redan fram till åttondelsfinalen i US Open vunnit fler matcher i år än under någon av de fyra senaste säsongerna)
•En titel (500-turneringen i Washington)
•Ytterligare två finaler, bland annat då i Masterturneringen i Monte Carlo).
•En semifinal och två kvartsfinaler i Master-turneringar.
•Kvartsfinal i Australian Open.
Nu är Monfils alltså framme i åttondelsfinal på Flushing Medaows i New York där han inte tappat set - och bara 34 game - på vägen till mötet med Marcos Baghdatis.

september 02, 2016

Racketartisten Dimitrov är het igen - det höjer temperaturen i sporten

För tre år sedan tog han i If Stockholm Open karriärens första ATP-titel. Med det försvann mycket av pressen på bulgariske jättetalangen Grigor Dimitrov och många i tennisvärlden trodde att det var vad som behövdes för att Dimitrov snabbt skulle klättra till toppen och etablera sig där.

Så såg också ut att ske efterföljande säsong. Han tog tre ATP-titlar, nådde kvarten i Australian Open, gick till semi i Wimbledon och slog sig in på tiobästalistan.
Året efter kom reaktionen. I och för sig inte oväntat eftersom i stort sett alla spelare får ett bakslag säsongen då de för första gången har en stor poängskörd att försvara.
Men för nu 25-årige Dimitrov hängde reaktionen en bra bit in på årets säsong och det trots att han under första halvan var framme i två finaler i 250-turneringar.
Han har spelat långt ifrån det starkaste strålkastarljuset och fler än en som tidigare kallade honom ”Nye Federer” började tvivla på att racketartisten från Haskovo har vad som krävs.
Andra menar att det är bara en tidsfråga innan Dimitrov får alla bitar på plats i det stora och därmed också komplexa pussel han försöker lösa.
Med sitt mycket breda register är han rent speltekniskt överlägsen även många topptiospelare men de många alternativen i slagarsenalen innebär också att pusslet tar längre tid att få ihop än pusslet som de vilka lever på serve och forehand har framför sig.
De som menar att det är en tidsfråga innan 24-rankade Dimitrov når den absoluta toppen har förhoppningsvis rätt. Med sitt racketartisteri och sin avslappnade och eleganta spelstil är han ögongodis för publik och tv-tittare.
Med ett frågetecken för Roger Federers framtid blir Dimitrov ännu viktigare för sporten och det är mycket glädjande att han under sensommaren har hittat rätt spår igen.
Han var i kvartsfinal i Masterturneringen i Toronto, i semifinal i Masterturneringen i Cincinnati – där han bland andra besegrade världsfyran Stanislas Wawrinka – och nu är Dimitrov i tredje omgången i US Open.

Där slog han i natt ut Magnus Tidemans franske adept Jeremy Chardy – som också spelar If Stockholm Open – i fem set. Nu väntar portugisen Joao Sousa och med seger också där får Dimitrov i åttondelsfinal sannolikt utmana formstarke världstvåan Andy Murray.

september 01, 2016

Aspelin: "del Potro en av de mest imponerande spelarna att se live"

If Stockholm Opens nye turneringsdirektör Simon Aspelin strålar förstås av glädje sedan han gjort klart med hete argentinaren Juan Martin del Potro.

– Det känns fantastiskt kul att del Potro som är en av tourens största stjärnor väljer att spela If Stockholm Open, hälsar Aspelin från New York där han följer årets fjärde och sista Grand Slam-turnering.
Det var just i US Open del Potro för sju år sedan finalbesegrade världsettan Roger Federer som var storfavorit till sin sjätte raka titel på Flushing Meadows.
Den nu 27-årige argentinaren har som bäst varit rankad fyra men rasat på listan efter flera års svåra skadeproblem. Nu är han tillbaka på allvar vilket OS-silvret i Rio vittnar om. Ändå menar sydamerikanen att han ännu inte riktigt är sitt bästa jag vilket förstås talar för att han kommer vara ännu bättre i Kungliga hallen.
– Med sitt enormt kraftfulla spel så är han en av de mest imponerande spelare att se live. Jag hoppas att så många som möjligt passar på att komma och se den tidigare US Open-segraren och färske silvermedaljören från OS i Rio, avslutar Aspelin.

augusti 31, 2016

OS-silvermedaljören del Potro till If Stockholm Open

Färske OS-silvermedaljören Juan Martin del Potro är klar för If Stockholm Open. Tillbaka efter flera års skadebekymmer är den 27-årige argentinaren nu en av tenniscirkusens mest hyllade profiler.

Fansen har lidit med honom och gång efter annan blivit besvikna då han tvingats avbryta försöken att komma tillbaka.
Själv har del Potro varit ytterst nära att lägga av på grund av de återkommande handledsbesvären.
– Nu känns det bra och jag är så tacksam, säger den tidigare världsfyran inför US Open som i går gick till andra omgången i US Open där han ställa mot hemmafavoriten Steve Johnson i vad som har alla förutsättningar att bli en kanonmatch.
Det var just på Flushing Meadows i New York som del Potro för sju år sedan gjorde sig ett namn utanför tenniskretsen.
Visserligen var var han rankad sexa då turneringen började men i Grand Slam kretsade ändå det mesta fortfarande kring Roger Federer, en hel del om Rafael Nadal och lite om Novak Djokovic.
Trion hade inför US Open 2009 tagit 21 av de 23 senaste Grand Slam-titlarna och allt var bäddat för Federers sjätte raka US Open-titel.
Ingen hade räknat med del Potro som sin starka serve och tunga forehandslägga som främsta vapen utklassade världstrean Nadal i semin och i finalen vände 1-2-underläge mot ettan Federer.
– Jag hade vunnit en del innan men US Open-segern fick mig att för första gången förstå hur det känns att vara mästare, säger del Potro som på grund av skadebekymren kunnat spela bara 14 av de efterföljande Grand Slam-turneringarna där semifinalen i Wimbledon för tre år sedan är hans bästa resultat.
Han spelade bara fyra matcher på hela förra säsongen, tio matcher säsongen innan dess och året efter US Open-triumfen blev det bara sex matcher.
De efterhängsna skadorna – han har gjort fyra handledsoperationer – har fått del Potro att uppskatta proffslivet mer än han gjorde tidigare.
–Nu är jag lycklig bara över att kunna spela. Mitt mål inför det här året var att komma tillbaka lite sakta, det viktigaste är att inte ha ha ont och i slutet av året hoppas jag kunna slå min backhand med full kraft igen, säger del Potro som njuter av att vara tillbaka i US Open.
– Alla minnen från 2009 gör mig stark, säger argentinaren som inte har lika roliga minnen från If Stockholm Open där han i sin tredje start väntar på första segern.
2007 föll han mot Thomas Johansson och 2011 var det amerikanen James Blake som satte stopp.
Men i år lär Juan Martin del Potro bli att räkna med på allvar i Kungliga hallen.
OS-silvret i Rio är bara ett i raden av tecken på att han är tillbaka.

augusti 31, 2016

Karlovic satte nytt rekord

Kroatiske servekanonjären Ivo Karlovic satte i natt nytt US Open-rekord och personligt rekord: 61 serveess i en match.

- Va, blev det så många? Det kändes ju bra under matchen men jag räknade inte essen, säger Karlovic som i oktober visar upp sin servekonst i Kungliga hallen.
Jag har tränat mycket på min serve som är mitt bästa slag och jag är mycket stolt över det, säger han efter segern med 4-6, 7-6, 6-7, 7-6, 7-5 mot Yen-Hsun Lu.
Karlovic, 37 år, tog 2007 titeln i If Stockholm Open efter finalseger mot Thomas Johansson, har sammanlagt åtta ATP-titlar varav två kommit i år (Los Cabos och Newport).
Den 211 centimeter långe kroatens tidigare serverekord i en match var 55 och detta var fjärde gången han nådde över 50 ess i en match.
Totalt i karriären är han uppe i 11 277 ess, att jämföra med tvåan Goran Ivanisevics 10 131.

augusti 31, 2016

Fjolårsfinalisten tillbaka i Kungliga - nu som OS-guldmedaljör

Fjolårsfinalisten Jack Sock kommer tillbaka till If Stockholm Open. Den 23-årige amerikanen stortrivs i Kungliga hallen där han på väg fram till finalen mot Tomas Berdych slog ut bland andra de franska stjärnorna Gilles Simon och Richard Gasquet.

Men matchen vi kanske främst förknippar med Sock och SO är väl ändå 2014 års kvartsfinal mot Grigor Dimitrov – och då hade amerikanen ändå inte huvudrollen.

Minns ni? Dimitrov svarade för två konstslag i följd. Ett bakom ryggen och ett mellan benen.

Där visade Sock sin sportslighet då han inte bara gjorde tummen upp utan också sprang fram och grattade bulgaren. Snyggt!

Jack Sock och de andra unga amerikanska spelarna lever med höga förväntningar. USA drömmer om att få fram en ny stjärna på herrsidan och bara 12 år gammal kunde Sock i Lincoln Journal Star läsa om sig själv: ”Unge Jack Sock kan en dag bli en ny Pete Sampras, Andre Agassi eller Andy Roddick”.
Just Roddick är med sin US Open-titel från 2003 USA:s senaste Grand Slam-segrare på herrsidan.

Efter finalplatsen i Kungliga hallen tog Sock för första gången klivet in bland de 25 främsta på rankningen men i år har han trots två finaler – Auckland och Houston – inte lyckats klättra vidare och är idag 27:a på listan.

För att fokusera ännu mer på singeln har han bestämt sig för att i Grand Slam stå över dubbeln där han haft så stor succé. 2014 tog han i par med kanadensaren Vasek Pospisil titeln i Wimbledon och i Rio-OS spelade han hem bronset tillsammans med Steve Johnson. Men Sock återvände också hem med ett OS-guld i bagaget efter triumfen i mixed med Bethanie Mattek-Sands.

Men i US Open handlar det alltså bara om singel för Jack Sock som i första omgången besegrade landsmannen Taylor Fritz i fem set och nu möter tyske kvalspelaren Mischa Zverev, storebror till stjärnskottet Alexander Zverev.

augusti 29, 2016

Färgstarke Brown garanterar show i publikens smak

I dag inleds US Open och flera av de heta namnen i årets fjärde och sista Grand Slam-turnering spelar senare i höst If Stockholm Open. Med start i dag inleder vi nedräkningen inför höstens stora tennisfest i Kungliga hallen.

I somras blev han stor publikfavorit i Båstad.

I oktober blir det åskådarna i Kungliga hallen som får njuta av Dustin Browns sköna tenniskonst.

Den 31-årige tysken är en lirare i ordets rätta bemärkelse – på gott och på ont om vi ser enbart till resultat. För visst hade Brown säkert nått ännu större framgångar om han alltid satt effektiviten främst. Men nej, det är som han ibland tycker att showen är viktigast.

Sommarens minnesvärda kvartsfinal i SkiStar Swedish Open mot spanjoren David Ferrer visade upp två av tennisens största motpoler. Den spanske slitvargen med sitt jämförelsevis begränsade register mot allroundskicklige Brown som bjöd på läckra stoppbollar och akrobatik i den högre skolan.

Ferrer vann och fler än en av åskådarna som lämnade läktarna beklagade sig över att de inte skulle få se mer av Brown.

Men i oktober kommer alltså en ny chans att se hans artisteri på svensk mark. Detta blir Browns tredje stockholmsbesök. 2009 föll han i första kvalmatchen mot Björn Rehnquist, för två år sedan kvalade han in och föll i andra omgången mot slutsegraren Tomas Berdych.

Natten mot tisdagen svensk tid spelar Dustin Brown sin första match i US Open och det mot världssexan Milos Raonic.

Sommarens Wimbledonfinalist gäller självklart som klar favorit men Brown har en förmåga att lyfta sig i stora matcher. Det fick Rafael Nadal erfara i fjolårets Wimbledon då Brown gick segrande från deras möte i andra omgången.

Och även om Brown skulle komma till korta i natt blir det garanterat han som med sitt artisteri drar ner mest applåder under mötet med den kanadensiske servekanonjären.

augusti 25, 2016

Jättarnas kamp i Kungl. Tennishallen

Med John Isner och Ivo Karlovic i startfältet kommer det med stor sannolikhet att smälla i årets upplaga av If Stockholm Open

Amerikanen på 208 cm och kroaten med sina 211 cm är två av ATP Tourens största servekanoner. Och båda kommer till tennisklassikern som drar i gång med huvudturneringen måndagen den 17 oktober.
 
Gael Monfils, 12a i världen är alltjämt topprankad. Men om 2011 års segrare går långt i US Open och får en bra inledning på hösten så kan fransmannen mycket väl vara topp-10 när det drar i gång i Kungliga.
 
Jämte Monfils, Isner (22a) och Karlovic (23a) så kommer även 21a rankade amerikanen Steve Johnson och 2013 års mästare Grigor Dimitrov som nu är nr 24 på ATP-rankingen.
 
En av de mest intressanta spelarna blir utan tvekan Alexander Zverev som kommer tillbaka till If Stockholm Open. Den 19 årige tysken som spås bli en av de nästa riktigt stora har en kanonsäsong bakom sig så här långt med två ATP-finaler, Halle och Nice.

april 18, 2016

Monfils klar för If Stockholm Open

Högt underhållningsvärde utlovas i Kungl. Tennishallen i höst sedan det blivit klart att Gael Monfils är klar

Gael Monfils spelar förmodligen den mest spektakulära och publikfriande tennisen av alla på ATP Touren. När spelet stämmer för den 29-årige fransmannen har han få naturliga fiender på tennisbanan.

Förra veckan nådde fransmannen som vann If Stockholm Open 2011, sin största framgång på länge då han gick till final i Monte Carlos ATP-turnering.

Sedan i höstas tränas Monfils av svenske Mikael Tillström och Good to Great Academy.  Samarbetet har gett resultat. Sedan i höstas har Monfils avancerat 5 platser och är nu nr 14 på världsrankingen.

mars 30, 2016

Aspelin ny turneringsdirektör

Tronskifte i ledningen av If Stockholm Open. Nu efterträder Simon Aspelin, Robin Söderling på posten som Tournamnet Director

Efter ett par år i säljorganisationen på Lagardère, bolaget som driver If Stockholm Open, så tar Simon Aspelin klivet upp som ny "Tournamnet Director" i och med att Robin Söderling kliver åt sidan.

Därmed fortsätter Lagardère traditionen med svenska storspelare vid rodret för en av ATP-tourens mest anrika och omtyckta tävlingar. Innan Robin Söderling hade Thomas Johansson uppdraget.

Det är snart 5 år sedan Simon Aspelin satte punkt för den aktiva karriären. Och en av de absoluta höjdpunkterna nådde 41-åringen tillsammans med sin företrädare Thomas Johansson när de vann silvermedaljen i dubbel i OS i Peking 2008. Det blev även en Grand Slam i och med dubbel-segern i US Open 2007. Totalt spelade Aspelin hem 12 ATP-titlar och nådde som högst en sjundeplats på ATP:s dubbelranking.

 ” Jag är oerhört glad och hedrad att få representera If Stockholm Open som Tournament Director. Efter 11 år på ATP Touren så känns det mycket inspirerande att få fortsätta jobba med en av tourens finaste tävlingar. If Stockholm Open kan blicka tillbaka på en unik historia med fantastiska startfält vilket vi i organisationen, våra funktionärer och alla våra ovärderliga partners är delaktiga i. Jag ser fram emot att genomföra ännu ett If Stockholm Open i världsklass. ”