Nyheter

september 07, 2018

Årets startfält

5 topp 20 spelare klara

Australiensaren John Millman tokskrällde och slog ut Roger Federer ur US Open. En segerbomb som sände chockvågor genom idrottsvärlden. I dag står det också klart att skrällmannen Millman kommer till årets Intrum Stockholm Open.
Andra toppnamn som signat för SO är John Isner, Fernando Verdasco, Philipp Kohlschreiber, Lucas Pouille och Jack Sock. Liksom Next Gen-stjärnorna Denis Shapovalov, Alex de Minaur och Taylor Fritz.

För två veckor sedan gjorde Tournament Director Simon Aspelin klart med italienske publikfavoriten Fabio Fognini och nye grekiske stjärnan Stefanos Tsitsipas. Två tunga spelarvärvningar som säkert kommer att locka mycket folk till Kungl. Tennishallen.
Nu när entrylist fyllts på med alla dessa toppnamn kan man lugnt konstatera att årets Intrum Stockholm Open kommer att få samma höga klass som de två senaste årens mycket starka startfält.

John Millman är en outsider som sällan får de stora rubrikerna, men som nu blivit världskändis över en natt tack vare superskrällen mot Federer i US Open.
Det är dessutom en spelare många säkert unnar att få lite framgångar efter hans tunga år med skador då han tappat rejält på rankingen och säkert många gånger tvivlat på om det kommer att gå att kämpa sig tillbaka.
Under det första halvåret av förra säsongen var han borta från allt spel på grund av en höftskada, men han gav sig fasiken på att han skulle tillbaka. Och det lyckades.
I US Open i fjol plockade han bort sin landsman Nick Kyrgios och i början av den här säsongen var han en boll från seger mot Dimitrov i Brisbane.
Så visst finns det kvalitéer i den Liverpool-älskande John Millmans repertoar. Men att besegra världens genom tiderna bäste spelare, Roger Federer, i US Open – det finns nästan inte på kartan. I kvarten tog resan dock slut där han föll mot
Novak Djokovic.

Kanadensaren Denis Shapovalov spås en lysande framtid inom tennisen och är redan nu, vid endast 19 års ålder, en klart lysande stjärna med ett bländande spelregister och en utstrålning som lockar stort intresse kring hans matcher var han än spelar. Hans enhandsbackhand är otroligt vacker och de vinnare han då och då drar i väg cross från den sidan är under av precision.
Hans stora genombrott kom på hemmaplan i Montreals Masters-turnering ifjol då han spelade bort både Rafael Nadal och Juan Martin del Potro, innan han till slut föll mot Alexander Zverev i semifinal.

En annan spelare med stor framtidspotential och som spelar i årets SO är 19-årige australiensaren Alex de Minaur. Med legendaren Lleyton Hewitt som mentor i teamet har han gjort stora framsteg i år och fått sitt genombrott med finaler i både Washington och Sydney och semifinal i Brisbane.
Lägg också till att han var ytterst nära att besegra Marin Cilic i årets US Open (hade 2–0 i set, men föll till slut med 7–5 i femte).
Alex de Minaur är kvick som en vessla på banan, jobbar stenhårt och har bra vinnarskalle. En hel del tennisexperter tror stenhårt på honom och att han ska bli en framtida superstar inom tennisen.
Bland Next Gen-stjärnorna i årets turnering återfinns också amerikanen Taylor Fritz som nådde personbästa i Grand Slam i årets US Open med en tredjerond, där han pressade Dominic Thiem till en stenhård fight.
Lite kuriosa om honom: trots att han fortfarande bara är 20 år är han redan gift och har barn.

Bland det äldre och rutinerade gardet i årets SO hittar vi en rad stora profiler som John Isner, Philipp Kohlschreiber och Fernando Verdasco.
John Isner har i år vunnit sin första Masters-titel (Miami) och varit i semifinal i Wimbledon, där han föll med 26–24 i femte set mot Kevin Anderson.
Intressant just nu är att Isner fortfarande är kvar i årets US Open, där han ikväll spelar kvartsfinal mot del Potro.
Veteranen Kohlschreiber har också prickat in formen bra under den senaste tiden och nådde åttondelen i US Open efter seger mot landsmannen Alexander Zverev i sextondelen.
Kohlschreiber är alltid rolig att titta på. Det är en strategiskt tänkande spelare med fin teknik, inte minst på backhandsidan.

På svenskfronten i årets Intrum Stockholm Open har vi redan bröderna Ymer i singelstartfältet, båda har fått wild card. Och vi vet alla att de kan skrälla mot bra motstånd. För två år sedan slog Mikael ut Verdasco och i fjol var Elias en boll från att skrälla mot Fognini.
För att inte tala om deras sensationella titel i dubbel häromåret, då de skapade karnevalstämning i Kungl. Tennishallen på avslutningsdagen.
Simon Aspelin har ett wild card ytterligare att dela ut. Och det kan mycket väl gå till någon storstjärna.

av Patrik Cederlund.