Nyheter

augusti 22, 2018

Fognini går för en dubbel på svensk mark

Går mot sin bästa säsong hittills

Få tennisspelare är så underhållande att titta på som Fabio Fognini när han verkligen är på spelhumör och får allt att stämma.

Men han kan också vara en McEnroe i miniatyr och reta upp motståndare, publik och domare till bristningsgränsen.

Tack vare att SO-ledningen signat honom i år igen går han för en ”dubbel” på svensk mark och siktar på att vinna både Skistar Swedish Open och Intrum Stockholm Open samma säsong.

 

av Patrik Cederlund, chefredaktör för Svenska Tennismagasinet & Eric Nilsson, reporter, Tennismagasinet

 

Fabio Fognini är utan tvivel en av tourens största bolltalanger och behärskar det mesta i slagväg. Tunga grundslag med lite hemmasnickrad teknik varvas med fantastisk touch och underbara stoppbollar.

Men Fabio Fognini är också minst lika känd för sitt svårtyglade temperament och för att vara en bad boy nästan i klass med mästarna i den genren, Ilie Nastase och John McEnroe.

Fråga de svenska domarna Louise Engzell och Mohamed Lahyani – de vet.

Det italienska yrvädret kallade Engzell för fula saker under US Open ifjol – och som straff blev han utesluten ur turneringen och bötfälldes med motsvarande runt 200 000 kronor. Han bötfälldes sedan med ytterligare 775 000 kronor av tennisens styrande organ. Det bötesbeloppet kan dock sänkas om han sköter sig under 2018 och -19. Han är som sagt under uppsikt...

Italienaren pudlade och bad om ursäkt på sina bara knän – och det var inte bara till Engzell, utan han riktade sig till alla kvinnor världen över.

”Det gör ont att bli kallad sexist, för det är inte sant. Jag är pappa, make och jag har en mamma och syster som jag alltid älskat och respekterat. Jag vet att jag gjorde en allvarlig sak och är redo att ta konsekvenserna. När jag var ensam så grät jag, det erkänner jag. Jag grät för att jag vet att jag inte är sådan. Det kommer inte att hända igen”, sa han till italienska Sky Sport efteråt.

 

Mohamed Lahyani har också han fått det hett om öronen när Fognini ”gone wild” på banan.

Det var i en match mellan italienaren och Dolgopolov i Madrid för några år sedan som Fognini var hotfull mot Lahyani. Italienaren gillade inte vissa domslut och vräkte bland annat ur sig:

”Om jag förlorar matchen, så hamnar du i stort trubbel!”

Som sagt, Fognini har varit inblandad i många incidenter och kontroverser under sin karriär.

Men det är väl samtidigt det här, i kombination med hans breda och sevärda spelregister, som gör honom så intressant att följa för många tennisfans. Oberäkneligheten och spelskickligheten är hans stora signum som spelare.

Att han har John McEnroe som förebild var det väl inget större odds på.

 

Efter utbrottet mot Engzell fick Fognini en skarp varning av ITF som hotade att stänga av honom från spel i ytterligare två Grand Slam-turneringar – om han missköter sig igen.

Sedan dess har Fabio hållit sig relativt lugn och istället fokuserat på sitt spel och att utnyttja den talang som en del tycker att han slösat bort genom att inte alltid ha den rätta inställningen.

Han har också satsat på sitt privatliv och både gift sig och skaffat barn med italienska före detta stjärnspelaren Flavia Pennetta.

 

Sedan han fick Franco Davin som coach för något år sedan har det blivit en uppryckning för Fognini. Han är mera fokuserad i matcherna nu och de mentala promenaderna långt ut i terrängens utmarker, ja, de finns fortfarande, men är inte lika vanligt förekommande längre.

Troligtvis spelar Fognini under den här säsongen sin bästa tennis i karriären och ligger just nu rankad på 14:e plats på ATP-rankingen.

Många håller Fognini som en klar grusspecialist, men jag vill hävda att han behärskar alla underlag och kan prestera världsklasstennis på vilket underlag som helst.

I förra årets Intrum Stockholm Open spelade han och Elias Ymer en fantastisk match i andra omgången där Elias hade matchboll och verkligen var värd segern. Men Fognini slank ur greppet lika hal som en ål och avancerade till semifinal.

Och i somras kom han till Båstad som huvudfavorit och höll ihop spelet fram över matchboll och champagnesprut i finalen – och blev mästare.

Nu går han för en ”dubbel” på svensk mark – och siktar på att vinna titeln även i Stockholm. Får han spelet att stämma och har vaknat på rätt sida kan vinnaren av årets SO mycket väl heta Fabio Fognini.

Oavsett vilket så skänker hans namn stjärnstatus åt årets upplaga av Intrum Stockholm Open.