Nyheter

augusti 22, 2018

Jättelöftet Tsitsipas klar

Kan bli förstaseedad

Intrum Stockholm Open har gjort en mycket intressant spelarvärvning till årets upplaga i greken Stefanos Tsitsipas, ett av de mest spännande framtidsnamnen inom herrtennisen och definitivt en av de hetaste spelarna på ATP-touren just nu.

– Han har en fantastisk form och kommer att bli mycket spännande att följa framöver. Det här är en spelare man verkligen vill ha till Stockholm, säger tävlingsdirektören Simon Aspelin.

 

av Patrik Cederlund, chefredaktör för Svenska Tennismagasinet

 

Ni som följer tennisen på nära håll har självfallet haft ögonen på Stefanos Tsitsipas i flera år och vet vilken talang han besitter, men för de bara allmänt idrottsintresserade har den unge grekens framfart i år kanske ännu inte fått det stora genomslaget.

Tsitsipas är definitivt värd att stifta närmare bekantskap med. I år har han fått ett minst sagt påtagligt genombrott och utvecklat sin potential flera klasser.

Det bevisade han med eftertryck för någon vecka sedan när han fällde den ene toppspelaren efter den andre i Torontos Masters-turnering.

Om man i tur och ordning besegrar Dominic Thiem, Novak Djokovic, Alexander Zverev och Kevin Anderson, så finns där utan tvivel både talang och kapacitet på hög nivå.

I finalen mot Rafael Nadal gjorde han starkt motstånd i andra set (hade setboll), men hade inte tillräckligt med bensin i tanken mot världsettan för att på allvar kunna hugga på titeln.

Tsitsipas kunde dock trösta sig med 600 nya ATP-poäng och en femtondeplats på världsrankingen. Och inte minst att han fyllde 20 år samma dag! Bara en sån sak ...

 

Stefanos Tsitsipas kommer från en riktig idrottssläkt. Hans ryska mamma Yuliya Salnikova är tennistränare och spelade för Sovjetunionen i Fed Cup.

Hans pappa Apostolos Tsitsipas är även han tennistränare och hans farfar Sergei Salnikov var en OS-guldvinnande fotbollsspelare och tränare i Sovjetunionen.

Pappa Apostolos är dessutom den som är huvudansvarig för sonens träning sedan många år tillbaka, även om Stefanos också fått delar av sin tennisskolning på världsberömda Mouratoglou Academy i Nice.

Tack vare sina föräldrar fick Stefanos tidigt upp intresset för tennisen. Han började spela redan vid tre års ålder på en lokal resort, där hans föräldrar var tränare för turister, och på den vägen är det.

Hans juniormeriter har i flera år gett tydliga signaler om att det här är en världsstjärna i vardande. Två gånger har han varit i final i Orange Bowl och även toppat världsrankingen för juniorer.

 

Utöver skrällavancemanget i Toronto lyckades han även ta sig ända fram till final i Barcelonas 500-turnering på grus i våras. Även den gången knäckte han Dominic Thiem, som väl får anses vara topp 3 i världen på grus.

Vem som slog honom i finalen? Ja, det var väl ingen högoddsare direkt att han hette Rafa Nadal, va?

Tsitsipas har som sagt alla möjligheter att bli en framtida superstar inom tennisen. Han har redan de flesta verktygen i lådan, särskilt en tung forehand och en vacker enhandsbackhand.

Men det som imponerade mest på mig under Toronto-turneringen var hans kyla, vinnarskalle och ständiga förmåga att komma tillbaka i matcherna.

 

I hemlandet Grekland är Stefanos Tsitsipas redan mycket populär. Men den omskrivna talangen och den gigantiska framtidspotentialen medför också förväntningar.

”Jag är stolt över att representera Greklands färger världen över och väldigt tacksam över att jag varje dag har möjlighet att ta nya steg och bidra till utvecklingen av grekisk tennis”, har han skrivit i en Instagram-post.

Han är väldigt målinriktad och angelägen om att fortsätta skapa grekisk tennishistoria.

”Jag får chansen att se och göra saker jag aldrig hade fått göra utan tennisen. Annars hade jag varit hemma och suttit i skolbänken. Sporten har gett mig en stor möjlighet. Och den ska jag ta vara på”, sa han för en tid sedan i en intervju med ATP.

Tennisintresset i Grekland kommer säkert att stiga till kokpunkten inom några år om Tsitsipas fortsätter sin klättring mot den absoluta världstoppen.

Redan nu ser man alltflera grekiska tennisfans ute på tourens turneringar, och enligt Henrik Stenmo och Simon Aspelin i SO-ledningen har det redan inkommit förfrågningar om biljettköp från grekiska tennisvänner till årets Intrum Stockholm Open.

 

Dramatik på ett helt annat plan inträffade i Stefanos liv för något år sedan när den unge junioren gav sig ut och simmade med en kompis i samband med en Future-tävling i hemlandet.

Vågorna gick höga i den kraftiga vinden och Stefanos missbedömde situationen totalt och var mycket nära att drunkna när han drev längre och längre ut från land.

Stefanos kan tacka sin pappa för att han fortfarande är vid liv. Apostolos ryckte ut och räddade under några dramatiska minuter sin son från att försvinna i havsdjupet.

”Det var väldigt blåsigt och det gick stora vågor. Men att bada där var inte förbjudet, så jag och en kompis hoppade i. Sen märkte jag plötsligt att jag var 50 meter från stranden och drevs längre och längre ut. Jag försökte simma in till land, men det var omöjligt. Jag kunde inte andas på grund av vågorna och trodde att jag skulle dö”, har han berättat i intervjuer.

Incidenten gav Stefanos nya perspektiv.

”Alla känslor jag kände ändrade mitt liv och min syn på världen.”

Det här gör att han känner stor tacksamhet att få möjlighet att prestera väl på tennisbanan. Men hungern att bli något riktigt stort finns där. Det kan ni vara säkra på.