ATP Tour Official Tournament

Share

2010

Federer tillbaka som segrare

De före detta storspelarna Thomas Johansson och Jonas Björkman var ansvariga för att dra ihop ett namnstarkt startfält, vilket de gjorde med bravur.

De lyckades komma överens med Roger Federer, som inte hade spelat i Stockholm på tio år, och när det blev känt exploderade biljettförsäljningen. Turneringen blev en fullkomlig publiksuccé, och till och med när den populäre schweizaren tränade var det fullsatt runt centercourten.

Det var över huvud taget en lysande turnering med starka namn som Ivan Ljubičić, Florian Mayer,  James Blake och Tomáš Berdych. 

De enda som kunde försöka tävla med Federer om publikens uppskattning var svenskarna Filip Prpic, Michael Ryderstedt och Robin Söderling. Robin nådde så långt som till kvartsfinal där han kämpade tappert men föll mot Mayer.

Även om Federer hade haft vissa skadeproblem under säsongen så vann han ändå turneringen. Den ende han tappade set mot var landsmannen och kompisen Stan Wawrinka, som debuterade i Stockholm Open.

När Federer stod ensam kvar som vinnare av turneringen mottag han segerpokalen av H.K.H Kronprinsessan Victoria.

 

2011

Ajajaj vilket trist återbud

Robin Söderling var i kanonform. Han tog ATP-segrar i Brisbane, Rotterdam, Marseille och Båstad och gjorde bra ifrån sig även i Roland Garros och Wimbledon.

Klart att han skulle bli en av de hetare favoriterna även i Stockholm.

Men efter Båstadsveckan drabbades han av körtelfeber och lämnade återbud i Stockholm.

Faktum är att han inte kom tillbaka över huvud taget. Han var helt inställd på det, men sviterna av sjukdomen hindrade alla försök och strax före jul 2015 meddelade han att han spelat sin sista match på elitnivå.

Elva SO-debutanter ställde upp, och en av dem vann hela turneringen. Nämligen den toppseedade fransmannen Gaël Monfils, som slog Jarkko Nieminen i finalen. Finländaren hade blivit en riktig trotjänare, detta var hans tolfte raka start i Stockholm.

Bara en enda svensk,  Michael Ryderstedt, fanns med i startlistan och han föll bort redan i första omgången.

 

2012

Rosenholm tände ett hopp

24-årige Patrik Rosenholm tackade tävlingsledningen för sitt wild card till turneringen genom att skrälla mot fjolårsvinnaren Gaël Monfils. 2-1 i set till Rosenholm.

Men skrällen gav sådant eko att unge Patrik inte kom upp i samma klass i nästa match utan föll mot sjätteseedade Mikhail Youzhny.

Jarkko Nieminen, som ställde upp för 13:e men inte sista gången, föll också i andra ronden. I hans fall mot Lleyton Hewitt.

Man kan konstatera att generationsskiftet fortsatte. 13 spelare kom för första gången till Stockholm, och en av dem var finalisten Jo-Wilfried Tsonga från Frankrike. Men vinnaren, tjecken Tomáš Berdych, hade varit här förr. Han debuterade redan 2004 men hade aldrig förut nått längre än till kvartsfinal.

 

2013

Snygg comeback av Pim-Pim

En gammal hjälte gjorde come back. Joachim Johansson, Pim-Pim, hade lagt av ett par gånger men bestämde sig för att göra tillfällig comeback i Kungl. Tennishallen.

Han fick chansen att kvala in och gjorde överraskande bra ifrån sig i kvalet. Besegrade tre meriterade motståndare och vann därtill enkelt mot colombianen Alejandro Falla i huvudturneringens första omgång.

Sedan tog orken slut. Pim-Pim förlorade mot kanadensaren Milos Raonic men gav honom ändå en rejäl match. Gamla hjältar älskas alltid av den tenniskunnige publiken.

Spanjoren David Ferrer var toppseedad och gick som tåget till finalen. Där mötte han bulgaren Grigor Dimitrov, som hade varit rankad etta i världen som junior men som sedan inte fullt ut levt upp till förväntningarna.

Finalen började också bra för Ferrer. Han vann första set med 6–2, men sedan tog Dimitrov två raka och tog därmed sin egen och Bulgariens första ATP-titel.

 

2014

En glimt av en ljusnande framtid

Tre svenska spelare fick chansen i turneringen. Patrik Rosenholm, Christian Lindell och Elias Ymer.

Patrik Rosenholm överraskade två år tidigare och kämpade bra även nu. Bernard Tomic från Australien var dock en liten aning bättre och vann med 6–4 i skiljesetet.

Christian Lindell hade växt upp i Brasilien, men hans pappa är svensk så han valde att representera Sverige. Han föll dock bort i första omgången.

18-årige Elias Ymer från Skara förlorade också direkt men visade ändå upp sin talang för publiken som älskar hemmaspelare.

Tjecken Tomáš Berdych kom till Stockholm Open för femte gången sedan 2004 och tog sin andra seger. Han gick in i andra omgången och besegrade i tur och ordning tysken Dustin Brown, Marius Copil från Rumänien, Matthias Bachinger från Tyskland och till slut bulgaren Grigor Dimitrov. Jämna matcher hela vägen, men Berdych var en vinnare den här hösten.

 

2015

Andra raka för Berdych

Mikael Ymer fick ett wild card och kämpade bra mot tysken Alexander Zverev, men han räckte inte riktigt till i skiljesetet.

Tjecken Tomáš Berdych fick också ett wild card eftersom anmälningstiden gått ut när Berdych hörde av sig, och honom gick det bättre för. Slog ut Zverev i andra omgången och Grigor Dimitrov i kvartsfinalen. Det var Dimitrov som hade vunnit turneringen två år tidigare och som Berdych hade besegrat i 2014 års final, så det är klart att han var en svår motståndare.

Det blev en hård match också. Berdych vann med 7–5, 6–4.

Semifinalen blev enklare. Marcos Baghdatis var visserligen en skicklig spelare, men nu var han skadad och borde ha lämnat walk over. Men han gjorde ett försök och fick ge upp efter ett set.

Därmed var Berdych framme i final för andra året i följd. Denna gång mot amerikanen Jack Sock, som var på uppgång som singelspelare men som inte räckte till denna gång. Berdych var i god form och hade gott om självförtroende. Han tog sin andra raka seger i Stockholm.

 

2016

Sock ingen titel men väl en svensk triumf

Jack Sock kom till Stockholm med goda förhoppningar. Han ställde upp för fjärde året i rad och tyckte nog att vägen till en slutseger låg öppen.

Sock var inte direkt bortskämd med turneringssegrar, så han var riktigt sugen.

Men han fick jobba. Tre set och tiebreak i avgörande mot tunisiern Jaziri, tre set mot Jamaicatysken Dustin Brown, två hårda mot portugisen Elias – och så tre ännu hårdare i semifinalen mot Alexander Zverev. 6–7, 7–6, 6–4.

Inte undra på att Jack Sock såg lite utmattad ut i finalen. Han förlorade med 7–5, 6–1, men det hör också till saken att motståndet var förstklassigt. Juan Martín del Potro är ju en världsstjärna.

Båda bröderna Ymer var med. Elias åkte ut direkt, men Mikael var mer lyckosam. Han slog ut spanjoren Verdasco men fick ge sig i andra omgången mot Ivo Karlović från Kroatien.

I dubbelturneringen gjorde bröderna däremot succé. De vann hela rasket efter att ha slagit ut Mate Pavic och Michael Venus i finalen.

 

2017

Del Potro tappade bara ett set

Den här gången var det Elias som var mest lyckosam av bröderna Ymer. Elias vann första matchen men föll sedan mot toppspelaren Fabio Fognini från Italien.

Stockholmspubliken älskar tidigare champions så det var många som höll tummarna för fjolårssegraren Juan Martín Del Potro. Han spelar kraftfullt och har ju alltid en speciell utstrålning. Och visst gick det som på räls för argentinaren igen. Han vann i två raka mot tysken Jan-Lennard Struff i sin första match och hade inga problem i kvartsfinalen mot Japanen Yūichi Sugita heller.

Däremot var semifinalmotståndaren Fernando Verdasco en seg rackare. Det krävdes ett tiebreak i avgörande set, men där var Del Potro ohotad.

I finalen var Grigor Dimitrov sig inte riktigt lik. Han spelade kraftlöst och oinspirerat och förlorade med 6–4, 6–2.

– Jag tycker att mitt servande avgjorde, sa Del Potro.

 

2018

Stefanos seger fick Grekland att dansa

Den 20-årige greken Stefanos Tsitsipas var i Kungl. Tennishallen redan 2011 och 2012 för att spela på Tennis Europe Junior Tour. Som längst nådde han andra omgången. Nu kom han tillbaks och gjorde en historisk insats och tog sin första ATP-titel.

Och inte nog med det – det var faktiskt Greklands första seger någonsin i en ATP-turnering.

Hans mamma var också tennisproffs på sin tid och pappa är tennistränare, så det är klart att det firades. På plats dessutom, för båda var i Stockholm och såg det hända.

Stefano tappade bara ett set på väg fram till prisutdelningen, och det var i hans första match mot John Millman från Australien.

I finalen manövrerade han ut letten Ernests Gulbis, som aldrig förut förlorat en ATP-final.

– Jag har haft otroligt kul här i Stockholm, sa Tsitsipas. Det var nog därför det gick så bra.

Elias Ymer gjorde en riktigt bra match mot Jack Sock. Han tog andra set och spelade en elegant tennis med många publikfriande inslag.

– Han har en intressant framtid, sa Sock om svensken.

 

2019

Shapovalov vann rättvist

Den 20-årige kanadensaren (som föddes i Israel men flyttade med familjen innan han ens var ett år) tog precis som Tsitsipas sin första ATP-titel i Stockholm och blev minst lika glad.

Han var fjärdeseedad i turneringen, men när de tre högre rankade försvann redan i andra omgången förstod han att chansen fanns.

Han spelade fyra matcher och förlorade inte ett set.

Bröderna Ymer tar steg mot toppen för varje år, dessvärre föll Elias bort i första omgången mot japanen Sugita och Mikael föll i andra omgången mot tysken Stebe. Mikael har annars haft ett riktigt bra år och är numera med på topp-100 rankingen (74 i skrivande stund) och är dessutom en av de nominerade till ”Newcomer of the year” i 2019 ATP Awards. Framtiden känns väldigt spännande för svensk tennis!